Brýle vás dovedou k penězům, banka zkouší Google Glass

Otakar Schön
25. 1. 2014 13:50
Stačí říct "Google Glass, I need cash" a aplikace vás dovede k bankomatu.
Bankomaty, kam se podíváš. Pohled na ulici přes Google Glass s aplikací Raiffeisenbank.
Bankomaty, kam se podíváš. Pohled na ulici přes Google Glass s aplikací Raiffeisenbank. | Foto: Raiffeisenbank

Praha - Raiffeisenbank si připisuje marketingové prvenství. Jako první banka v Česku nabídne svým klientům aplikaci pro chytré brýle Google Glass. Aplikaci vyvinulo studio Inmite, pro které jde již o čtvrtou veřejně známou aplikaci pro Glass.

Hlavním přínosem chytrých brýlí, nejen těch od Googlu, je možnost zobrazit aktuálně požadované informace před očima uživatele bez vytahování telefonu a bez toho, aby bylo nutné přestat sledovat cestu v automobilu i při chůzi. Mezi nejčastější způsoby využití tak patří navigace a na ní postavené aplikace.

Možnosti Google Glass chce využít i Raiffeisenbank, která díky propojení navigačního softwaru a vlastní aplikace vyvinuté ve studiu Inmite nabízí snadnou navigaci k nejbližším bankomatům bez ohledu na jejich provozovatele.

Aplikace se aktivuje hlasovým pokynem: "Google Glass, I need cash". Použití anglické fráze vychází z možností Google Glass, která zatím podporují hlasové ovládání pouze v anglickém jazyce. Po vyřčení fráze se zobrazí seznam deseti nejbližších bankomatů českých finančních ústavů, nejen bankomatů Raiffeisenbank.

Uživatel pak může dotykovými gesty na postranici brýlí vybrat konkrétní bankomat a nechat si zobrazit navigaci s klasickou mapou zobrazenou na okraji zorného pole svého pravého oka. Aplikace nabízí i zajímavější variantu - navigaci s využitím rozšířené reality, kdy se pozice bankomatů promítají přímo do zorného pole uživatele bez zobrazení mapy.

Bez pozvánky jste bez brýlí

Možnost využití nové aplikace Raiffeisenbank jsou omezené, v Česku je aktuálně pouze několik párů Google Glass. Oficiálně mohou chytré brýle od Googlu získat pouze lidé s trvalým pobytem v USA, ale regulatorní omezení lze obejít.

I tak je pro koupi Google Glass nutná pozvánka od stávajících majitelů (v USA se k pozvánce dostali i předplatitelé služby Google Music). Další podmínkou je zaplacení 1500 dolarů plus sales tax, obdoby českého DPH, která se pohybuje kolem deseti procent, ale v některých státech Unie je nulová.

Inmite je zatím nejaktivnější česká softwarová firma ve vztahu ke Google Glass, přestože konkurenční eMan měl k dispozici Glass jako první díky Martinovi Pelantovi. Firma ale zatím žádné prototypy funkčních aplikací nepředstavila. O první trojici aplikací pro Google Glass z Inmite si můžete přečíst v článku na iHned.cz.

Text jsme převzali od sesterského deníku Insider.

Novinky a tipy pro vás: Osobní finance na Facebooku


 

Právě se děje

Další zprávy