Češi mají doma miliony neplatných korun, zjistila banka

Petr Kučera Petr Kučera
23. 1. 2014 6:02
V oběhu na každého obyvatele zůstává přes 35 neplatných padesátihaléřů
Padesátikorunové bankovky přestaly platit na konci března 2011.
Padesátikorunové bankovky přestaly platit na konci března 2011. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pět let po skončení jejich platnosti zůstává v oběhu 366 milionů padesátihaléřových mincí. Na každého obyvatele České republiky včetně dětí tak v průměru připadá přes 35 padesátníků.

Vyplývá to z čerstvé statistiky České národní banky o struktuře peněz v oběhu k 31. prosinci 2013.

Padesátihaléřové mince přestaly platit na konci srpna 2008. Tehdy bylo v oběhu 410 milionů kusů, tedy 41 padesátníků na osobu.

Česká národní banka „zrušila" haléřové mince (desetníky a dvacetníky přestaly platit v roce 2003) kvůli tomu, že v praxi přestávaly plnit funkci oběživa, přitom náklady na jejich výrobu byly relativně vysoké.

Mezi lidmi zůstává také 12 milionů kusů padesátikorunových bankovek, které přitom platily jen do konce března 2011. Dvacetikorunových bankovek, neplatných od srpna 2008, zůstává v oběhu 5,2 milionu.

Dva a půl pětitisícovek na osobu

Z opačného konce pak nová statistika ukazuje, že bankovek nejvyšší nominální hodnoty - 5000 korun - je nyní v oběhu 25,4 milionu. Na každého obyvatele jich tedy v průměru připadá necelých dvě a půl kusu. Před deseti lety jich bylo v oběhu 16,1 milionu, tedy 1,6 kusu na obyvatele.

Mezi bankovkami je nejrozšířenější tisícikoruna. V oběhu jich je téměř 125 milionů kusů, na každého člověka tak připadá dvanáct. Mezi mincemi je pak nejčastěji zastoupena koruna - v oběhu je téměř 472 milionů kusů, tedy přes 45 na osobu.

Čtěte také: Euro mění podobu, přichází druhá princezna Europa Rubl má poprvé v historii značku. Vybrala ji anketa

Celkem bylo ke konci loňského roku v oběhu 376 milionů bankovek, zatímco před deseti lety to bylo 270 milionů. Jejich celková nominální hodnota dosahovala ke konci loňského roku 428,5 miliardy korun, před deseti lety to bylo 242 miliard.

Mincí je nyní v oběhu 1,87 miliardy kusů, před deseti lety to bylo 2,3 miliardy. Díky výraznému nárůstu padesátikorun však stoupla jejich celková nominální hodnota - nyní dosahuje 11,85 miliardy korun, zatímco před deseti lety 5,6 miliardy. V těchto součtech nejsou zahrnuty pamětní mince, jichž je teoreticky v oběhu 2,2 milionu kusů za celkem 1,5 miliardy korun.

Ještě máte šanci

Výměna papírových dvacetikorun a padesátihaléřových mincí je stále ještě možná, ale jen do konce srpna letošního roku a pouze v pobočkách České národní banky.

Až do konce března 2017 pak lze v České národní bance měnit padesátikorunové bankovky. Naopak poslední šance pro výměnu deseti- a dvacetihaléřů už skončila.

 

Právě se děje

Další zprávy