Banka se zbavuje papíru. Podepíšete se digitálně

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 1. 2014 15:15
GE Money Bank do konce roku 2014 zavede na všech svých pobočkách digitální podpisy.
Foto: GE Money Bank

Praha - GE Money Bank do konce roku 2014 zavede na všech svých 254 pobočkách digitální podepisování smluv. Místo na papír se na jejich pobočkách budou klienti podepisovat na takzvané signpady (viz úvodní obrázek).

Stejnou technologii na svých pobočkách již od vstupu na trh na konci roku 2011 používá také Air Bank. "U nás jsou takto nyní podepsány tři smlouvy ze čtyř," řekl online deníku Aktuálně.cz Vladimír Komjati, mluvčí Air Bank.

GE Money Bank plánuje po rozšíření zařízení na všechny pobočky uzavírat takto veškeré smlouvy. Klientům ale slibuje, že jim na vyžádání kdykoli smlouvu podepsanou přes signpad bankéři vytisknou. Stejně tak na požádání bankéři budou tisknout i návrhy smluv před jejich podpisem. Kdo si o to nepožádá, bude návrh smlouvy číst také v signpadu.

Smlouvy v digitální podobě klienti GE Money Bank (stejně jako klienti Air Bank) najdou včetně podpisů (i bankéř smlouvu podepíše přes signpad) ve svém internetovém bankovnictví.

Foto: Jan Langer

GE Money Bank o nové službě mluví jako o biometrickém podpisu. To ve vás může vyvolat představu, že na smlouvu bude nutné připojit třeba i otisk prstů. Tam GE Money Bank ale nemíří, protože otisk prstu by neměl takovou právní sílu jako podpis přes signpad, který má podle bankéřů stejnou váhu jako podpis klasický.

Biometrický je podpis na signpad podle GE Money Bank z toho důvodu, že signpad nezaznamená jen samotný podpis, ale i jeho průběh. Vnímá tlak, jaký v jednotlivých fázích podpisu klient vytváří i například sklon tužky. Při zadávání podpisového vzoru na pobočce banky pak vyhodnocuje i tyto parametry a každý podpis je následně ohodnocen mírou shody se zadaným podpisovým vzorem. Ten vzniká jako průnik ze šesti podpisů, které klient zadá při vytváření vzoru v bance.

Takto vytvořený podpisový vzor navíc s klientem "roste". Při každém jeho dalším zadání v bance si totiž systém vyhodnotí změny, a pokud jsou ještě přijatelné, pak je započítá i do již vytvořeného vzoru, který se tak vyvíjí. K úspěšnému ověření je nutné získat shodu ve výši 80 procent, zaměstnanci banky při interním testu získali průměrnou shodu ve výši 93 procent. Každý klient má na zadání správného podpisu tři pokusy, pak je nutné vytvořit vzor nový.

"Zavedení biometrických podpisů považujeme za jednu z nejzásadnějších proklientských inovací v současném českém bankovnictví. Všechny smlouvy budeme nově ukládat do zabezpečeného archivu, kde jsou zákazníkům kdykoliv k dispozici," říká Štěpán Pittauer, projektový manažer GE Money Bank. Podle něj každý sedmý klient banky musel kvůli ztrátě smlouvy v minulosti žádat o její kopii. To po zavedení "digitálních" smluv už nebude nutné, smlouvy budou v internetovém bankovnictví, odkud se dají stáhnout ve formátu PDF a následně vytisknout.

Banka si od novinky slibuje samozřejmě také úsporu nákladů na provoz. "Kromě úspor na tisku dokumentů připadají v úvahu také úspory na archivaci související i s administrativní zátěží pro obsluhující bankéře - ti pak budou mít více času na poskytování špičkových služeb našim klientům," říká Pittauer.

Signpady už nyní používá pobočka GE Money Bank na pražském Černém mostě. Do konce března mají být také na další pražské pobočce na Floře, dále na pobočkách v Mělníku, Mladé Boleslavi, Teplicích a Ústí nad Labem. V digitální podobě se po zavedení na pobočkách budou automaticky uzavírat nové smlouvy, starší pak budou převáděny postupně.

Air Bank už má, spořitelna a ČSOB plánují

Většina konkurenčních bank podobnou novinku nechystá. Signpady už na svých pobočkách má Air Bank. "Jsme s touto technologií velmi spokojeni, mimo jiné nám umožňuje provozovat pobočky bezpapírové a chovat se tak šetrně k přírodě. Přestože mají klienti možnost se v případě zájmu podepsat i klasickým způsobem, v praxi to už dnes téměř nikdo nevyžaduje," říká mluvčí banky Vladimír Komjati.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Biometrické prvky do svého podnikání brzy zařadí možná také v České spořitelně a v ČSOB. "Nové technologie ve vztahu ke zlepšení služeb klientovi považujeme za důležité, proto se biometrickým podpisem a biometrickými prvky i v jiných oblastech zabýváme," říká Marek Pšeničný z tiskového oddělení České spořitelny.

"Možnosti biometrie a souvisejících technologií jsou velmi zajímavé, a protože lidé v ČR jsou k novým technologiím stále více otevření, také naše banka tyto možnosti analyzuje. Zvažujeme i další biometrické technologie, a to v rámci celé skupiny ČSOB, kde připravujeme spuštění pilotního projektu k biometrickým podpisům," říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Další banky pak sice nechystají přímo biometrické podpisy, ale i ony umožňují kompletně z procesu vyřadit papírové smlouvy. "V mBank nic podobného nepřipravujeme, naši zákazníci mohou dnes mKonto založit i bez návštěvy pobočky a smlouvu jim poté zašleme elektronicky na e-mail. Takže vše proběhne bez zbytečného papírování," říká například za mBank její mluvčí Ivana Vejvodová.

Další nový přístup k uzavírání smluv pak připravuje Equa bank. "Chystáme se zavést SMS podpisy při žádostech o úvěr. Klient tak nebude muset podepisovat papírové smlouvy, vše půjde elektronicky a během několika málo minut," vysvětluje mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

 

Právě se děje

Další zprávy