Čech vydělal na bitcoinu milion. Mohl mít dvakrát víc

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 1. 2014 18:20
Rozhovor se studentem-investorem, který těží virtuální měnu bitcoin.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Student práv Tomáš Zvala patří k několika Čechům, kteří dokázali výrazněji vydělat na virtuální měně bitcoin. Za čtyři roky mu přinesla stovky tisíc korun.

Kdyby přitom loni neinvestoval velkou část bitcoinů do výkonnějšího stroje na jejich těžbu, mohl už mít v bitcoinech přes dva miliony korun. Jejich hodnota totiž mezitím osmkrát stoupla.

„Za prudký růst může obrovský zájem Číňanů, kteří to nějakým způsobem objevili a začali do toho masivně investovat," říká Zvala v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Jak jste vlastně s bitcoiny začal?

Tomáš Zvala: Poprvé jsem s bitcoinem přišel do styku před čtyřmi lety, v době, kdy měl cenu asi jednoho centu. Ze začátku to pro mě byl jen experiment. Někde jsem zahlédl informaci, že je nová internetová měna, a v podstatě jsem ani moc netušil, jak funguje. Když bitcoin posílil na třicet dolarů, tak mi došlo, že jich někde zhruba padesát mám. Musel jsem hodně zapátrat, kde mám svou peněženku, což je vlastně soubor.

A.cz: Jakým způsobem bitcoiny získáváte? Nakupujete na burze, nebo je těžíte?

Těžím.

A.cz: Můžete laikovi stručně popsat, jak těžba probíhá?

Na počítači běží speciální program, který dělá pořád dokola jistou sérii výpočtů. Tím zároveň pomáhá udržet celou síť v chodu. Aby bylo možné přesunout bitcoiny z jedné peněženky do druhé, tak je bezpodmínečně nutné, aby někdo těžil. Když vám třeba pošlu bitcoin, dám to jakoby na vědomí celé síti. Vy ho v tu chvíli ještě nemůžete použít. Teprve v momentě, kdy ho někdo zařadí do bloku a ten vytěží, je transakce provedena.

Koupil jsem výkonnější stroj

A.cz: Kolik bitcoinů teď máte na účtu?

Ještě před devíti měsíci jsem měl zhruba 140 bitcoinů, ale teď už mnohem míň. O dost bitcoinů jsem se připravil, když jsem se s nimi snažil spekulovat.

A.cz: Jakým způsobem?

Někdy v červnu se objevil na trhu nový stroj na těžení, ASIC miner. Když jsem tu "krabici" objednával, vyšla mě asi na osmdesát bitcoinů, což bylo devět tisíc dolarů i s poštovným a dalšími poplatky. Kupoval jsem to v době, kdy bitcoin stál něco přes sto dolarů, pak cena vyletěla vzhůru. Kdybych si ty bitcoiny nechal, tak jsem na nich vydělal mnohem víc.

A.cz: Předpokládám, že vám ale lepší stroj pomohl v těžbě dalších bitcoinů.

V zásadě ano. Doba, kdy se vyplatily grafické karty, končila už na jaře - člověk by teď s ní vytěžil jeden bitcoin tak za tři měsíce.

A.cz: Ještě v dubnu, když jsme se viděli naposledy, jste říkal, že těžba trvala něco přes dva týdny...

Teď se ta obtížnost asi zestonásobila, takže bych vytěžil třeba jeden bitcoin za sto týdnů. A právě díky tomu mineru, tedy výkonnějšímu stroji, udělám pořád tak jeden bitcoin za tři dny. V době, kdy jsem ho kupoval, se mi dařil dokonce jeden až jeden a čtvrt bitcoinu denně.

Výměna je jednoduchá, ale zdlouhavá

A.cz: Do jaké míry se vám tedy vrátilo těch osmdesát bitcoinů, které jste investoval?

Přepočítáno na dolary nebo na koruny, tak je mám zpátky. Pokud bych to počítal v bitcoinech, tak rozhodně ne, zatím z toho byl přínos asi třicet bitcoinů. Jen pro upřesnění - ten ASIC miner mi přišel až někdy na přelomu října a listopadu.

A.cz: Zkoušel jste převést bitcoiny na běžné peníze?

Jak cena hodně poskočila, tak jsem jich dost směnil za eura a teď se je snažím nějak dostat na svůj účet. Zatím čekám „ve frontě", protože je možné vyměnit pouze určitou částku denně a žadatelů je teď spousta.

A.cz: Kde jste bitcoiny prodával? Na nějaké burze?

Od začátku jsem věrný Mt.Goxu, k těm menším nemám moc důvěru.

A.cz: Na Mt.Gox měl bitcoin začátkem ledna i nejvyšší kurz.

Ale dostat odtud peníze je zase nejtěžší. Jak je velký zájem, tak zvládají převést jen nějakou sumu za den. Takže spousta lidí nevydržela čekání a rozhodla se měnit někde jinde, třeba i za horší cenu.

A.cz: Jak dlouho ta směna trvala vám a co obnášela?

Tomáš Zvala
Tomáš Zvala | Foto: Aktuálně.cz


Výměna jako taková je strašně jednoduchá. Člověk si tam založí účet, pošle bitcoiny, to trvá řádově desítky minut, potom zadá požadavek na nákup nebo prodej bitcoinů. Ve chvíli, kdy existuje nějaká protinabídka, tak se to spáruje a operace je provedená. Já to měním za eura, protože se to dá potom převést do evropských bank, to zatím ale ještě nemám vyzkoušené. Než člověk eura dostane, tak se musí prvně ověřit jeho totožnost - aby se zamezilo praní špinavých peněz. Já se tím vším začal zabývat teprve někdy na začátku roku, musel jsem dodat naskenované doklady a nějaký další dokument, myslím, že jsem použil účet od telefonního operátora, kde byla moje adresa.

A.cz: Kolik díky tomu převodu získáte?

Měl bych tam mít třináct čtrnáct tisíc eur (zhruba 357 až 385 tisíc korun, pozn. red.).

A.cz: Kolik bitcoinů jste si nechal?

V různých peněženkách mi jich zůstává ještě tak dvacet.

A.cz: Kolik jste si tedy vydělal? Počítala jsem, že kdybyste si nechal původních 140 bitcoinů, tak už máte 2,5 milionu korun.

Tak tolik to bohužel není - právě kvůli nákupu nového stroje. Ale kdybych teď směnil i ty zbylé bitcoiny, tak si myslím, že se dostaneme někam k milionu korun.

Musím být mezi prvními

A.cz: Plánujete bitcoiny dál těžit?

Problém je, že s rozšířením toho ASICu se náročnost získávání bitcoinů zase zvyšuje. Někdy v únoru nebo březnu má proto ten samý dodavatel pustit na trh novou "krabici", která je zase pětkrát nebo šestkrát výkonnější. A vzhledem k tomu, že by měli mít objednávky už tak na dva tisíce kusů, tak ta obtížnost půjde zase raketově nahoru, ještě rychleji než teď. Myslím si tedy, že za nějaké dva měsíce se provoz mého ASICu už nevyplatí, protože na elektřině sežere víc, než to vydělá.

A.cz: Chystáte se investovat do dalšího stroje?

Zatím nejsem úplně rozhodnutý. Buď ještě teď prodám ten současný, nebo ho nechám běžet, i když se to krátkodobě nevyplatí, protože pořád můžu ještě spekulovat, že cena bitcoinu půjde dál nahoru. Třetí varianta je, že si ho nechám jako suvenýr. Nic nového zatím kupovat nebudu, protože u těchto věcí přesně záleží na tom, aby byl člověk v první frontě, aby byl mezi prvními, kdo ten produkt dostane - protože pak bude těžit nejdelší čas, než se ta náročnost opět zvýší. Takže možná počkám ještě na něco rychlejšího.

A.cz: Říkal jste, že cena bitcoinu podle vás dál poroste. Kam až se může dostat?

To se neodvážím spekulovat, záleží na tom, jestli se bitcoinu chytnou další instituce a velcí hráči. Pokud by si velké americké banky vzpomněly, že je to dobrý nástroj, tak to může vystřelit do nebes.

A.cz: Co podle vás vůbec způsobilo ten nárůst k tisíci dolarům? Když to bylo sto, hovořilo se o kyperské krizi a nedůvěře v euro, ale poslední půlrok už toto téma přece nebylo tak žhavé.

Za růst může obrovský zájem Číňanů, kteří to nějakým způsobem objevili a začali do toho masivně investovat. Navíc stále přibývají e-shopy, které bitcoiny přijímají. V Česku jsem třeba nedávno našel, že za ně můžete nakupovat na webu gourmetkava.cz, nedávno přibyl i velký retailový řetězec overstock.com. Už to není jen doména těch, kteří si založili malý e-shop a začali tam přijímat bitcoin, protože jim to přišlo zajímavé.

A.cz: Kolikrát denně sledujete cenový vývoj bitcoinu?

Na počítači mám nahoře na liště neustále na očích aktuální kurz a vždycky mám někde po ruce otevřený graf.

 

Právě se děje

Další zprávy