Lidé se naučili, jak bankrotovat. Rok 2013 byl rekordní

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
6. 1. 2014 13:30
V roce 2013 bylo vyhlášeno 19 165 osobních bankrotů, o 13 % více než loni.
ilustrační snímek.
ilustrační snímek. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - V roce 2013 bylo vyhlášeno rekordních 19 165 osobních bankrotů, což je o 13 procent více než předloni. Nárůst byl ale podstatně nižší než v předchozích letech. Počet návrhů na osobní bankrot dosáhl 26 169, byl tak o desetinu vyšší než předloni. Vyplývá to z informací společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Od ledna 2008, od kdy institut osobního bankrotu funguje, bylo vyhlášeno celkem přes 57 tisíc osobních bankrotů a podáno více než 84 tisíc návrhů na něj. "Přes rychlý počáteční růst osobních bankrotů se jejich dynamika v posledním roce výrazně snížila," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Rekordní počty vykázal od vzniku osobního bankrotu každý další rok, který postupně přicházel. To tedy platí i pro rok 2013. Výrazně se ale postupem času snižuje dynamika tohoto růstu. V roce 2009 to bylo 239 %, o rok později 154 %, v roce 2011 85 %, za rok 2012 osobní bankroty vyrostly o 45 % a za rok 2013 už tedy jen o 13 %. Pokud tento vývoj bude pokračovat i nadále, měl by se celý "trh" v příštích letech stabilizovat právě zhruba na úrovních loňského roku.

"Počáteční rychlý růst počtu osobních bankrotů se vyskytuje ve všech zemích, které tento nástroj používají. Na jejich růst má vliv nejen aktuální finanční situace domácností, ale i postupné seznamování se s tím, jak tento nástroj používat, a to jak na straně lidí, tak i soudů," řekla online deníku Aktuálně.cz Věra Kameníčková.

Osobní bankrot umožňuje lidem, kteří nezvládají své dluhy, začít nový život bez dluhů. K oddlužení ovšem dochází nejčastěji po pěti letech splácení, při kterém dlužníkům ze mzdy zůstává jen nezabavitelné minimum. Člověk v osobním bankrotu přitom musí svým věřitelům během zmíněných pěti let zaplatit alespoň třicet procent původní výše dluhu.

 

Nejvíce bankrotů ve Středočeském kraji

Soudy v roce 2013 odmítly 17 procent žádostí o osobní bankrot, které stačily vyřešit. Většinou se tak stalo pro formální nedostatky. Jen 0,4 procenta návrhů pak bylo zamítnuto, protože žadatel nesplňoval všechny podmínky pro vyhlášení osobního bankrotu.

Podíl odmítnutých a zamítnutých návrhů se postupně snižuje, což podle Kameníčkové svědčí o tom, že lidé se postupně učí využívat institut osobního bankrotu pro řešení obtížné finanční situace.

V roce 2013 bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno ve Středočeském (2425) a v Ústeckém kraji (2396). Naopak „jen" 560 osobních bankrotů bylo vyhlášeno v kraji Vysočina a 851 ve Zlínském kraji.

Ve třech krajích se počet osobních bankrotů meziročně snížil. Nejvíce v Plzeňském kraji (pokles o 22 procent), ale i v Karlovarském kraji a nepatrně i v Olomouckém kraji. Nejvyšší dynamiku zaznamenal kraj Jihomoravský (vzestup o 60 procent) a Zlínský (o 40 procent).

V samotném prosinci bylo vyhlášeno 1654 osobních bankrotů, což je o 26 bankrotů více než v listopadu. Bylo podáno 2298 návrhů na osobní bankrot, to je naopak o 199 bankrotů méně než v předchozím měsíci.

 

Právě se děje

Další zprávy