EU: Každý občan má právo na bankovní účet

12. 12. 2013 16:29
Novinku schválenou Evropským parlamentem musí posvětit ještě ministři financí.
Foto: Aktuálně.cz

Štrasburk - Žádná banka v Evropské unii nebude moci v budoucnu odmítnout žadatele, který si u ní bude chtít založit běžný účet.

Směrnici, která nejdříve od roku 2016 dá všem obyvatelům unie právo vlastnit bankovní konto, dnes odsouhlasili europoslanci ve Štrasburku. Podle odhadů nemá svůj účet nejméně 25 milionů Evropanů, kteří by o něj stáli. Banky odmítají třeba lidi, kteří nemají trvalé bydliště nebo mají dluhy.

Podle názoru evropských poslanců by banky neměly uchazeče o založení základního účtu nijak "kádrovat": stačit by jim měla informace, že jde o člověka, který má legální pobyt v EU. Bankovní úředníci tedy podle nové směrnice nebudou smět diskriminovat třeba bezdomovce nebo zahraniční studenty, kteří jsou v dané zemi na stáži.

"Návrh uvítají zejména studenti, ale i lidé stěhující se za prací do zahraničí, kteří se dosud potýkali s problémy při otevření bankovního účtu ve své nové hostitelské zemi. Banky po nich totiž často vyžadovaly potvrzení o trvalém pobytu a zaměstnanecký poměr v daném státě," uvedla česká sociálnědemokratická poslankyně Olga Sehnalová.

Podle ní je možnost založení účtu právem a nikoli povinností, proto se nemusí třeba senioři zvyklí používat hotovost obávat, že by je k založení účtu někdo nutil.

Europoslanec za ODS Ivo Strejček naopak garanci "základního účtu pro všechny" kritizuje. Podle něj by se podnikání nemělo řídit z Bruselu a zákon by měly v případě potřeby přijmout jednotlivé státy.

Kromě základního účtu europoslanci bankám nařídili také to, aby jednodušeji a otevřeněji informovaly o svých poplatcích, aby spotřebitelé měli šanci rychle porovnat konkurenční produkty.

V každém členském státě by zároveň měly existovat alespoň jedny nezávislé internetové stránky srovnávající poplatky a úroky placené bankami spolu s jejich úrovní služeb. Jednodušší by měla být i změna banky.

Směrnici, kterou schválil Evropský parlament, ještě musí odsouhlasit unijní ministři financí. Nová pravidla začnou platit nejdříve od roku 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy