Neomezené volání za 500 korun je tu. Ale má to háček

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 11. 2013 7:16
Na trhu je již více jak deset nabídek neomezeného volání, nejvýhodnější je banka.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Neomezené volání za 500 korun už je v Česku skutečností. Bez nutnosti upsat se na dva roky ho za tuto „bájnou" cenu nabízejí hned dva virtuální operátoři. Má to ovšem jeden podstatný háček: Jak společnost Voocall, tak Dragon Internet do balíčku neomezeného volání a SMS zpráv nepřidávají data.

Za 500 korun tak v Česku nyní může neomezeně volat a posílat SMS jen ten, kdo zároveň nepoužívá telefon k prohlížení internetu či vyřizování e-mailů.

Kdo trvá na „volné" porci dat a chce nejvýhodnější neomezené volání, ten se musí stát klientem mBank a zřídit si tam její (téměř) bezpoplatkové mKonto. Banka totiž u příležitosti svých šestých narozenin nabízí ve spojení s Vodafonem neomezené volání, neomezené SMS zprávy a nadprůměrné 4 GB dat za 599 korun při úvazku na dva roky. Stejný tarif prodává Vodafone za 999 korun. Nabídka od mBank je časově omezená, její konec oznámí s desetidenním předstihem.

Mobilní trh je v letošním roce v silném pohybu. V březnu Telefónica a následně i zbývající dvojice velkých operátorů srazila cenu neomezeného volání k hranici 700 korun. A trh se dále rozrůstá o virtuální operátory, kterých už je v Česku zhruba čtyřicet.

Průzkum prudce rostoucího trhu virtuálních operátorů, který provedl online deník Aktuálně.cz, napočítal v Česku už přes deset nabídek neomezeného volání. Zachycuje je následující tabulka, která řadí nabídky abecedně podle názvů operátorů.

Přehled tarifů s neomezeným voláním

Operátor Cena bez/se závazkem Data Závazek na Poznámka
Air Telecom 849/749 Kč 1 GB 2 roky Bez volných SMS, jedna za 1,01 Kč. Za aktivaci SIM karty se platí 69 korun, za přenos čísla 300 korun.
Centropol Telecom 845/695 Kč 300 MB 2 roky -
Euronics Smart 599/- Kč 600 MB - Dostupné jen při nákupu telefonu v prodejnách Euronics
Dragon Internet 498/- Kč - - -
Lama Mobile 599/- Kč - - Bez volných SMS, jedna za 1,50 Kč
L-Tel 799/- Kč 1 GB - Za aktivaci SIM karty se platí 121 korun, za přenos čísla 181 korun.
mBank/Vodafone -/599 Kč 4 GB 2 roky Jen pro klienty mBank s mKontem. Součástí balíčku je i 1000 volných minut z ČR do zahraničí.
One Mobile 699/599 Kč 1,2 GB 2 roky -
T-Mobile 899/749 Kč 1,5 GB 2 roky -
Telefónica 899/749 Kč 1 GB 2 roky -
Vodafone 874/699 Kč 1,5 GB 2 roky -
voocall 499/- Kč - - Za aktivaci SIM karty se platí 100 korun, za přenos čísla 0 korun.
voocall 669/- Kč 1,5 GB - Za aktivaci SIM karty se platí 100 korun, za přenos čísla 0 korun.

Zdroj: Aktuálně.cz

Stejná cena bez závazků

Jak je z tabulky zřejmé, virtuální operátoři se od nabídky T-Mobilu, Telefóniky a Vodafonu většinou nijak zásadně neliší cenou, snaží se ale vymezit tím, že výhodnější cenu nenabízejí s dvouletým závazkem jako „velká trojka". Výpovědní lhůta u tarifů bez závazku se přitom pohybuje od jednoho do tří měsíců.

Všichni tři velcí operátoři zároveň nabízejí i další varianty neomezeného volání, do kterých přidávají více dat a dále třeba hovory z Česka do zahraničí, u ještě dražších variant pak i volné jednotky v rámci roamingu. Příkladem takové nabídky je už zmíněná časově omezená akce mBank. Vodafone nabízí k neomezenému volání a SMS zprávám i čtyři GB dat a 1000 minut volání z Česka do zahraničí standardně za 999 korun při dvouletém závazku.

Další bude Fayn

Neomezené volání chystá také virtuální operátor Fayn. Ten během prosince udělá z tarifu za 239 korun pro stávající i nové zákazníky, který běžně obsahuje 250 volných minut, tarif s neomezeným voláním.

„Prozatím půjde o časově omezenou akci během letošního prosince, nicméně v lednu na ni navážeme s již samostatným neomezeným tarifem, jehož parametry vzejdou z vyhodnocení prosincové akce,“ řekl Lukáš Honek, ředitel společnosti Fayn Telecommunications.

Tarif ale ani po zvýhodnění nebude obsahovat volnou porci SMS zpráv - jedna vyjde na 1,19 koruny - a stejně tak k dispozici nebudou volná data. Za 80 korun operátor nabízí k přikoupení 150 MB.

 

Právě se děje

Další zprávy