Dovolená v cizině zdraží o desetinu, říká analýza

ČTK ČTK
18. 11. 2013 15:15
Výpočet platí pro případ, že Česká národní banka udrží kurz na úrovni 27 korun za euro.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zahraniční dovolené Čechům v příštím roce kvůli oslabení koruny podraží zhruba o deset procent, vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Mag Consulting. Tak velké zdražení přichází dle analýzy v úvahu, pokud Česká národní banka bude udržovat v průběhu příštího roku kurz na úrovni 27 korun za euro.

Výdaje za zahraniční dovolenou se zvýší ve třech oblastech. "V první rovině se jedná o samotný nákup zájezdu, do kterého se promítnou ovlivněné ceny ubytování, stravování a dopravy. Druhá rovina zahrnuje celkovou útratu v místě pobytu, která bude o pět až sedm procent vyšší, než tomu bylo doposud," uvedl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

Za třetí podle něj jde o náklady českých turistů vynaložené na nákup produktů potřebných na zahraniční dovolené, jako jsou plavky, krémy apod. Tyto produkty jsou z velké části dováženy ze zahraničí a jejich cena vlivem oslabené české koruny bude stoupat.

Podle Beránka vzhledem k ekonomickým výsledkům řady tuzemských cestovních kanceláří za poslední léta nelze předpokládat, že by mohly ve střednědobém horizontu zvýšené náklady hradit ze svých zdrojů. Výhodu mají ty cestovní kanceláře, které mají kurzové zajištění.

"Intervence ČNB v neprospěch české koruny přišla z pohledu cestovních kanceláří v nejméně vhodný okamžik. Většina cestovních kanceláří má připravené katalogy na příští rok, které jsou kalkulovány v jiné kurzové realitě a v mnoha případech jsou tyto katalogy v tisku nebo již byly distribuovány zákazníkům," dodal Beránek.

Cestovní kanceláře v minulém týdnu uvedly, že ceny last minute zájezdů se v létě 2014 zvýší meziročně o pět až deset procent, dovolených prodaných "v prvním momentě" se ale zdražení vlivem oslabení koruny prý nedotkne. "Předpokládáme, ze last minute zájezdy v létě budou dražší, protože jsou často fixovány na momentální kurz koruny," uvedl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zím

 

Právě se děje

Další zprávy