Návod ke sKartaci. Jak se zbavit Drábkovy karty

16. 11. 2013 20:48
Sporný projekt končí v dubnu, kartu má 277 lidí. Co s ní?
Foto: ČS

Praha - Sporný projekt nazvaný sKarta, oficiálně karta sociálních systémů, definitivně skončí v dubnu. Zhruba 277 tisíc lidí, kteří si obvykle nechtěnou kartu ze strachu před zastavením sociálních dávek převzali, se ale nemusí obávat složitého zařizování na úřadech. Kartu nemusí nikam odnášet a ve většině případů nebudou muset hlásit ani změnu preferovaného způsobu výplaty.

Úřad práce právě v těchto dnech posílá všem lidem, kteří sociální dávky pobírají přes sKartu, dopis s podrobnými informacemi. Kompletně plánuje úřad všechny držitele sKaret obeslat do 1. prosince.

„Uděláme vše proto, aby zrušení sKaret k 30. dubnu 2014 mělo minimální dopad na naše klienty a aby tento proces nijak neovlivnil výplatu dávek," říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Nejsnadnější situaci má zhruba devadesát procent držitelů sKaret, kteří ji aktivně nevyužívají a peníze si nechávají přeposílat na vlastní bankovní účet. Těch se změny nedotknou. Na účtech u úřadů práce proběhnou pouze technické změny, které by se navenek nijak viditelně projevit neměly. Nejpozději od dubna 2014 tak budou dostávat peníze na svůj účet přímo a nikoli přes „virtuální" účet sKarty v České spořitelně.

Změny se nikterak nedotknou ani lidí, kteří sice sKartu vlastní, ale jejím prostřednictvím už žádné dávky nepobírají. V tomto případě není nutné úřadům práce cokoli oznamovat.

S úřady práce budou naopak muset komunikovat ti držitelé sKaret, kteří s ní aktivně čerpají dávky - přes výběry v bankomatech a platby v obchodech - a nechtějí od dubna čerpat dávky přes poštovní poukázky. Kdo sKartu aktivně využívá a chce v budoucnu dávky dostávat na účet, tomu úředníci vzkazují, že to má nahlásit na svém úřadu práce do konce ledna 2014.

Zdravotně postižení dostanou nový průkaz

Pro lidi se zdravotním postižením, kterým slouží speciální sKarta zároveň jako průkaz OZP, je klíčový konec dubna. K 30. dubnu 2014 totiž skončí platnost všech těchto průkazů, bez ohledu na to, že na průkazce bude uvedena delší platnost.

V současnosti má tuto speciální sKartu takřka 25 tisíc lidí, kteří si budou muset na úřad práce přijít pro nový průkaz s platností do konce roku 2015. Za vystavení nového dokladu nebudou nic platit.

„Konkrétně v tomto případě doporučujeme držitelům speciálních sKaret návštěvu úřadů práce až po Novém roce. Obecně ale radíme lidem, aby nenechávali vše až na poslední chvíli a vyhnuli se tak zbytečnému a dlouhému čekání ve frontách," radí Marie Bílková.

Podle původního plánu ministerstva práce a sociálních věcí pod vedením Jaromíra Drábka, mělo sKartu dostat zhruba milion lidí. Podle smlouvy ministerstva s Českou spořitelnou mělo přes sKarty v budoucnu putovat alespoň 98 procent dávek.

Spořitelna za předčasné zrušení celého projektu požaduje od ministerstva kompenzaci ve výši 203,8 milionu korun.

Přidejte si nás na facebook a budete vždy včas vědět, co hrozí vaší peněžence.

 

Právě se děje

Další zprávy