Tajemný Honza Pospíšil podvedl banky, hledá ho policie

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
8. 11. 2013 6:10
Sliboval dvojnásobek, teď se ztratil. O reklamní kampaň nešlo.
Foto: Thinkstock

Praha - Už je to skoro jisté. Projekt Honza Pospíšil, který na webu honzapospisil.cz na přelomu září a října sliboval v rámci tajemné kampaně zdvojnásobit peníze každému, kdo mu je pošle, je s velkou mírou pravděpodobnosti podvod, a nikoliv reklamní kampaň.

Údajný Honza Pospíšil se navíc vytratil, přestal reagovat i na e-maily od online deníku Aktuálně.cz. Nesplnil ani slib ze začátku října, že sám zajde na policii a do bank a vše tam vysvětlí. Naopak. Policie po něm pátrá a na výzvu bank nereagoval.

„Vyšetřovatel ve věci zahájil úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvodu ze strany neznámého pachatele, jehož identitu zatím policie nezná," řekla online deníku Aktuálně.cz Andrea Zoulová, vedoucí tiskového oddělení pražského krajského ředitelství Policie ČR, která se věcí zabývá.

Web HonzaPospíšil.cz sliboval, že každému, kdo mu na účet v České spořitelně nebo Zuno Bank pošle jednu korunu až jeden tisíc korun, tomu takovou sumu zdvojnásobí. Zatímco někteří lidé splnění slibu potvrdili, jiní - alespoň podle tvrzení České spořitelny - na peníze čekali marně.

„Zmiňované účty tento muž založil přes internet pod falešnou identitou," upřesňuje Andrea Zoulová z pražské Policie ČR.

Oba účty zmíněné banky zablokovaly poté, co na celou věc poprvé upozornil deník Aktuálně.cz na začátku října. „Na základě podezření z praní špinavých peněz celou záležitost řešíme s finančně analytickým útvarem ministerstva financí," říkal tehdy Marek Pšeničný z tiskového odboru České spořitelny. Finančně analytický útvar následně věc předal policii, která pak případ začala vyšetřovat.

Peníze jsou v bezpečí

Jak je možné, že obě banky založily účet vytvořený pod falešnou identitou? „Banky, stejně jako i jiné další instituce, mají limitované možnosti, jak ověřit zfalšovaný doklad totožnosti. Tím spíše, pokud jde o opravdu zdařilý podvrh, který na první pohled nerozezná ani odborník," říká za Českou spořitelnu Pšeničný.

„Je všeobecně známo, že v dnešním světě vyspělých technologií je možné vytvořit zdařilé napodobeniny dokladů totožnosti, které jsou mnohokrát těžko identifikovatelné i pro odborníka, nebo přímo vytvořit smyšlenou identitu," reaguje ve stejném duchu i mluvčí Zuno BankLukáš Tomis.

Pro lidi, kteří Honzovi Pospíšilovi peníze poslali a nemohou se k nim nyní dostat, však mají banky i lepší zprávu. „Peníze, které lidé poslali na inkriminovaný účet, jsou v bezpečí, s jejich navrácením ale musíme počkat na rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení," vzkazuje Pšeničný. Jak dlouho budou konkrétně lidé na uvolnění peněz čekat, zatím říci nelze. Policie další podrobnosti k případu nezveřejňuje.

Údajný Honza Pospíšil také úplně přestal komunikovat s online deníkem Aktuálně.cz, na zaslané otázky už neodpovídá. Ještě na začátku října, kdy mu banky zablokovaly účty, přitom trval na tom, že není podvodník, že lidem peníze vrátí a že na konci října odhalí, co chtěl svou činností zpropagovat.

"Ve čtvrtek 10. října dopoledne jdu na obvodní oddělení Policie ČR, kde k celé akci podám vysvětlení. Následně osobně navštívím obě banky s protokolem od policie a uvidíme. Pokud mi ani poté neobnoví přístup k mým prostředkům, budu celou věc řešit soudně," napsal "Honza" naposledy online deníku Aktuálně.cz. Nic z toho se ale zřejmě nestalo.

 

Právě se děje

Další zprávy