Fischer má tip na vánoční dárek: Nové spořicí dluhopisy

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
31. 10. 2013 12:46
Popáté za sebou nabízí ministerstvo financí spořicí dluhopisy pro domácnosti.
Certifikáty k "vánočním" dluhopisům z roku 2012.
Certifikáty k "vánočním" dluhopisům z roku 2012. | Foto: Ministerstvo financí ČR

Praha - Popáté za sebou uvede ministerstvo financí emisi státních spořicích dluhopisů pro domácnosti a neziskové právnické osoby. Vánoční emisi tentokrát představil ministr financí v demisi Jan Fischer, který tak pokračuje v aktivitě nastartované svým předchůdcem Miroslavem Kalouskem.

Zájemci si je mohou rezervovat už od pondělí 4. listopadu. Takzvané upisovací období skončí nejpozději 29. listopadu. Dluhopisy pak budou oficiálně vydány 12. prosince, kdy dojde k připsání na majetkové účty.

Ministerstvo financí plánuje prodat dluhopisy za pět až deset miliard korun.

Zájemci si mohou vybrat ze čtyř typů dluhopisů, oproti dřívějšku se prodlouží splatnost „nejkratšího" z nich. Půjde o tříletý prémiový, pětiletý kupónový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý protiinflační dluhopis.

Stejně jako na jaře budou i podzimní emisi nabízet Česká pošta, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka a J&T banka. Celkový počet distribučních míst se zvýší o zhruba tři sta na téměř 1700. Distributoři podle ministerstva získají 0,31 procenta ročně z objemu prodaných dluhopisů.

Sazby opět klesají

Tříletý prémiový dluhopis slibuje průměrný roční výnos 2,30 procenta, pětiletý kuponový 2,73 procenta a pětiletý reinvestiční 2,98 procenta. Všechny údaje jsou před zdaněním. Úročení se přitom každý rok zvyšuje, což má majitele motivovat k držení dluhopisů po celou dobu.

Sazby jsou tedy opět nižší než při předchozí jarní emisi. To odpovídá vývoji na trhu, kde úrokové sazby snižovala většina bank u termínovaných vkladů i spořicích účtů. Také základní sazby České národní banky jsou na rekordně nízké úrovni.

"Protiinflační dluhopis" bude každý rok úročen úrokem odpovídajícím výši inflace, kterou zveřejňuje Český statistický úřad. K tomu navíc nabídne reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Čtěte také: ČNB: Stavební spořitelny mohou ukončit smlouvu kdykoliv Chcete úrok až 12 procent ročně? Přijdete o peníze

Kdo tedy do dluhopisů investuje půl milionu korun, získá s tříletým prémiovým dluhopisem na konci spoření - po odečtení patnáctiprocentní daně, ale bez započtení inflace - zhruba 30 tisíc korun navíc. S pětiletým kuponovým takto vydělá 60 tisíc korun a s pětiletým reinvestičním zhruba 67 tisíc korun.

Minimální objednávka za 1000 korun

Nominální hodnota jednoho dluhopisu bude jedna koruna, minimální objem jedné objednávky je 1000 korun - tedy stejně jako u předchozích emisí.

Letošní „vánoční série emisí", jak ji ministerstvo nazývá, umožní zakoupit i dva nové druhy dárkových certifikátů. Stejně jako dříve si lze pořídit i pamětní list emise. V pilotním provozu je také elektronický přístup ke správě majetkového účtu.

Stejně jako na jaře si i nyní mohou dluhopisy koupit občané České republiky i cizinci a dále také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

V letech 2011, 2012 a 2013 zatím ministerstvo financí vydalo státní spořicí dluhopisy v celkovém objemu 83,2 miliardy korun. V oběhu jsou dluhopisy o celkové jmenovité hodnotě 73,8 miliardy. Vlastní je celkem 82 481 lidí či neziskových organizací. Průměrný věk držitele je 59,1 let. Na celkovém státním dluhu se spořicí dluhopisy podílejí už 4,4 procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy