Spořitelna drtí klienty. Ve sporu o poplatek vede 20:0

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 10. 2013 13:45
Iniciativa PoplatkyZpět.cz znovu prohrála, chce se obrátit na Ústavní soud.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl na začátku tohoto týdne dalších třináct sporů o poplatek za správu úvěrového účtu ve prospěch České spořitelny. Klientům, kteří ji žalovali, tedy banka tyto paušální platby vracet nemusí.

Stejný soud už v předchozích dnech zamítl sedm žalob klientů na Českou spořitelnu. Největší tuzemská banka tak má už dvacet rozsudků, které ji utvrzují v tom, že poplatek vybírá v souladu se zákony. Soud zároveň přiznal České spořitelně náklady řízení, které bude muset uhradit neúspěšný žalobce.

„Soud rozhodl, že poplatek byl sjednán v souladu s platnou legislativou a je součástí úvěrové smlouvy, v níž se obě strany dobrovolně dohodly na podmínkách vzájemného obchodu," říká mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Všech třináct pondělních sporů vedla Česká spořitelna proti klientům, kteří banku žalovali přes největší "poplatkovou iniciativu" PoplatkyZpět.cz. Z dvaceti sporů o účtování poplatku vyhrála spořitelna sedmnáct právě proti klientům zastoupeným zmíněnou iniciativou.

Banky tak podle dosud známých rozsudků vyhrály celkem už dvacet pět přímých sporů o poplatek za vedení či správu úvěrového účtu, žaloby jejich klientů soudci naproti tomu doposud uznaly jen dvakrát.

Rozhoduje i finanční arbitr

Plnou moc iniciativě PoplatkyZpět.cz zaslalo přes 300 tisíc klientů českých finančních ústavů, nejen České spořitelny. Desítky tisíc z nich pak zaplatily soudní poplatek a souhlasily s podáním žaloby k soudu.

Dalších zhruba 40 tisíc žádostí o vrácení poplatků tento týden poslala iniciativa PoplatkyZpět.cz na Finančního arbitra ČR, který může řešit ale jen spory týkající se spotřebitelských úvěrů (nikoli hypotečních).

Kancelář finančního arbitra už přijetí těchto žádostí potvrdila. „Pokud jde o samotné návrhy, pak v první řadě bude finanční arbitr zkoumat, zda jsou splněny všechny podmínky pro vedení řízení před finančním arbitrem," vzkázal na svém webu úřad.

Série sporů bude nyní pokračovat u obvodních soudů v Praze. Vzhledem k tomu, že sporná částka v každém jednotlivém případě nepřesahuje 10 tisíc korun, jde o takzvané bagatelní spory, proti jejichž výsledku není odvolání.

"Sjednotit" rozsudky by nicméně mohl Ústavní soud, k němuž chystá ústavní stížnost advokát Petr Toman zastupující klienty služby PoplatkyZpět.cz. Stížnost by k Ústavnímu soudu měla doputovat zhruba za dva a půl měsíce.

Dva rozhodnuté „poplatkové" spory už má také úřad finančního arbitra. Zatímco v prvním (dubnovém) sporu finanční arbitryně Monika Nedelková dospěla k závěru, že ujednání o poplatku ve smlouvě s Komerční bankou bylo neplatné pro jeho neurčitost podle paragrafu 37 občanského zákoníku, ve sporu klienta s Českou spořitelnou, který rozhodla v červenci, shledala smluvní ujednání o poplatku za dostatečně určité.

 

Právě se děje

Další zprávy