Z boje o poplatky je debakl klientů, banky vedou 11:1

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
12. 10. 2013 11:30
Česká spořitelna vyhrála další spory u soudu, poplatky vracet nebude
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ve fotbalu nebo hokeji by už šlo o debakl. Ve sporech o vrácení poplatku za vedení či správu úvěrového účtu vedou banky nad svými klienty už 11:1 na rozsudky.

Velký den přitom banky zažily tuto středu, kdy Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl hned šest žalob v jejich prospěch. Všechny tyto žaloby přitom podali klienti přes největší poplatkovou iniciativu Poplatkyzpět.cz.

Hned čtyřikrát ve středu vyhrála Česká spořitelna, po jednom sporu pak i UniCredit Bank a Raiffeisenbank.

Spořitelna pak ve čtvrtek zaznamenala další vítězství u stejného soudu, tentokrát proti klientovi, který proti ní „nešel" přes PoplatkyZpět.cz.

„Soud rozhodl, že poplatek byl sjednán v souladu s českým právem a přiznal České spořitelně také náklady řízení, které bude muset uhradit neúspěšný žalobce. Proti rozhodnutí se nelze odvolat a je tedy konečné. Česká spořitelna tak poplatek za správu úvěru vracet nebude," komentuje poslední rozhodnutí soudu Helena Matuszná, mluvčí banky.

Advokát Petr Toman, hlavní tvář projektu PoplatkyZpět.cz, online deníku Aktuálně.cz v reakci na první středeční rozsudek řekl, že jeho kancelář začne připravovat ústavní stížnost. I nadále tak budou pokračovat jednotlivé spory u obvodních soudů, které mohou rozhodovat zcela odlišně, Toman si chce ale k Ústavnímu soudu dojít pro nález, který by měl rozhodování prvoinstančních soudů sjednotit.

Ústavní stížnost může Toman podat do dvou měsíců od doručení rozsudku. Pak by zřejmě iniciativa PoplatkyZpět další spory u obvodních soudů přerušila.

 

Právě se děje

Další zprávy