Na poště už zaplatíte kartou, ale jen od jediné banky

ČTK ČTK
9. 10. 2013 16:38
ČSOB rozšířila možnost platit na pobočkách České pošty na všechny své karty.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - ČSOB rozšířila možnost platit na pobočkách České pošty na všechny své platební karty. S ostatními bankami se zatím pošta nedohodla na poplatcích. Vyplývá to z informací obou firem.

Klienti ČSOB dosud měli možnost platit na poštách jen některými kartami s aktivovanou službou transakce na poště. Využití karet umožňuje dohoda s Českou poštou, podle které platby nepodléhají standardnímu zpoplatnění jako je to u všech ostatních asociačních karet VISA nebo Mastercard.

Důvodem, proč nelze na poštách využívat i karty ostatních bank, je výše poplatku za transakci. Ten se totiž standardně vypočítává z takzvané svěřené hodnoty, tedy například z celkové sumy poukazované poštovní poukázkou, která je ve většině případů mnohonásobně vyšší než hodnota služby. Poplatek tak mnohdy převyšuje cenu služby pošty a podnik by ještě musel za transakci doplácet.

"V současné době jednáme v součinnosti s aliančním partnerem ČSOB na půdě karetní asociace. Předpokládaným cílem by měla být, z pohledu karetního trhu, unikátní dohoda, která poště umožní ekonomicky schůdné a zároveň rychlé řešení," uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová.

Klienti ČSOB mohou platit více na 3200 pobočkách pošty debetními i kreditními kartami například dobírku, poštovné, Czech POINT nebo SIPO. Rovněž si mohou vybírat hotovost. ČSOB má smlouvu s Českou poštou o poskytování služeb pro Poštovní spořitelnu platnou až do roku 2017.

 

Právě se děje

Další zprávy