Z registru dlužníků vás musí vymazat, rozhodl úřad

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 10. 2013 13:40
Úřad pro ochranu osobních údajů udělil pokutu sdružení Solus.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Registry dlužníků v Česku mohou vést údaje o dlužnících jen s jejich souhlasem. Každý má přitom právo tento svůj souhlas, který dal v momentě podpisu smlouvy, kdykoliv odvolat. Rozhodl tak Úřad pro ochranu osobních údajů, který řešil několik stížností na sdružení Solus.

„Úřad jak v kontrolním, tak ve správním řízení dospěl k závěru, že provoz a zpracování osobních údajů v dlužnických registrech v České republice nejsou upraveny žádným zákonem. Proto mohou obsahovat osobní údaje klientů (dlužníků) pouze s jejich souhlasem podle zákona," uvedla k rozhodnutí Hana Štěpánková, mluvčí úřadu.

Online deníku Aktuálně.cz dále potvrdila, že úřad udělil sdružení Solus pokutu ve výši 20 tisíc, která je již pravomocná.

Sdružení Solus s rozhodnutím nesouhlasí a chce proti němu v nejbližších dnech podat správní žalobu. "Rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů nerespektuje evropské právní normy ani doporučení Světové banky či OECD. Sdružení Solus jej považuje za věcně nesprávné a nezákonné," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí Solusu Miroslav Beneš.

Úřad řešil stížnosti několika lidí, kteří si stěžovali právě na to, že je sdružení Solus odmítlo vymazat ze svého negativního registru. „Sdružení je povinno osobní údaje z dlužnického registru odstranit, neboť pro jejich zpracování nemá zákonný podklad," uvedla Štěpánková.

V registru od sdružení Solus sdílejí své informace o dlužnících společnosti z různých odvětví. Jsou mezi nimi nebankovní finanční instituce, banky, telekomunikační operátoři, distributoři energií a další společnosti. Cílem registru je možnost „efektivněji řídit riziko u služeb, které poskytují", jak uvádí Solus na svém webu.

V Česku dále fungují bankovní a nebankovní úvěrové registry. Těch se aktuální rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů automaticky přímo netýká, jejich činnost totiž úřad neprověřoval. Fungují však na podobném principu.

 

Právě se děje

Další zprávy