Čím zaujme nová stodolarovka? Zvon svobody mění barvu

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 10. 2013 6:38
Novou bankovku dostávají Američané v době platební neschopnosti státu.
Nová stodolarovka
Nová stodolarovka | Foto: Aktuálně.cz

Washington - V úterý 8. října přichází do oběhu nová stodolarová bankovka. Federální rezervní systém (Fed), který je americkou obdobou centrální banky, se ji rozhodl vyměnit kvůli bezpečnosti - v současné době se jedná o nejčastěji padělanou bankovku mimo území USA.

V letošním roce by se těchto bankovek mělo podle Fedu vytisknout okolo dvou a půl miliardy kusů. V oběhu zatím zůstanou staré i nové peníze, které bude Fed postupně stahovat. "Všechny stodolarovky zůstávají legálním platidlem bez ohledu na to, kdy byly vydané," zdůrazňuje americká vláda na webu U.S. Currency.

Na ověření stačí několik sekund

Na nové verzi bankovky nechybí modrý 3D pruh, který obsahuje číslice "sto". Vedle pruhu je vyobrazen Zvon svobody. Trojrozměrné prvky se při naklonění bankovky pohybují, barva zvonu se navíc mění.

"Odborníci teď budou potřebovat jen několik sekund na to, aby zjistili, zda je stodolarovka pravá," uvádí pro list The New York Times náměstek ředitele Fedu Michael J. Lambert.

Vytvoření nové stodolarovky trvalo více než deset let. Původně měla vejít do oběhu v únoru 2011. V prosinci 2010 ale vedení Fedu oznámilo, že se některé bankovky kvůli neočekávaným problémům s tiskárnou mačkají, a jsou tedy nevhodné pro použití. Později se objevily i problémy s inkoustem.

Podle serveru Rt.com došlo k chybám i nyní - špatně bylo vytištěných na 30 miliard bankovek a jejich oprava vyjde americké daňové poplatníky na 3,79 milionu dolarů. Výroba jedné stodolarovky totiž stojí zhruba 12,6 centu.

Bankovka s podobiznou Benjamina Franklina patří podle The NY Times k americkým penězům, kterých obíhá v zahraničí nejvíce. Mimo území Spojených států se jich nachází polovina až dvě třetiny z celkového množství. Stodolarovka je poslední bankovkou, která se dočkala obměny. Peníze v hodnotě pět, deset, dvacet a padesát dolarů Fed postupně nahrazoval od roku 2003. Jedno- a dvoudolarovek se výměna netýká.

 

Právě se děje

Další zprávy