Banky nemusí vracet poplatek. Zvyšují vedení na 4:1

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
3. 10. 2013 17:20
U soudu ve čtvrtek uspěla Raiffeisen stavební spořitelna.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Klienti finančních institucí, kteří požadují vrácení poplatků za vedení úvěrového účtu, neprožívají podařený týden. Druhý soudce během tří dnů totiž uznal nárok bank, stavebních spořitelen či úvěrových společností účtovat si rozporované poplatky.

Obvodní soud na Praze 3 řešil během čtvrtka žalobu klienta Raiffeisen stavební spořitelny a v rozsudku uznal, že finanční instituce mají právo rozložit cenu úvěru mezi úrok a poplatky.

"Soud shledal poplatky dostatečným a srozumitelným cenovým ujednáním, které nepodléhá dalšímu přezkumu v otázce přiměřenosti," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Lukáš Kopecký.

Ani za klientem stavební spořitelny, který ve čtvrtek u soudu prohrál, zatím nestála největší „poplatková" iniciativa PoplatkyZpět.cz. Klienti, kteří se na soudy obrátili přes ni, by se prvních verdiktů měli dočkat v příštím týdnu. Hned v pondělí bude rozhodovat Obvodní soud na Praze 4 spor klienta s Českou spořitelnou, a protože půjde už o druhé jednání u soudu v tomto jednom případě, čeká se, že soud v pondělí tentokrát skutečně rozhodne.

Už tento týeden v úterý rozhodl Obvodní soud pro Prahu 4 spor o poplatek za vedení úvěrového účtu ve prospěch České spořitelny. U obou sporů se zatím čeká na písemné rozsudky, není tedy zatím možné detailně přiblížit argumentaci soudců.

Finanční instituce mají momentálně v celém sporu navrch. Soudy zatím přímo rozhodly o pěti „poplatkových" sporech, přičemž klienti bank vyhráli jediný, a sice hned ten první, kdy u Obvodního soudu pro Prahu 5 uspěl klient Hypoteční banky. V dalších dvou případech se z vítězství radovaly banky, když nejprve u Obvodního soudu pro Prahu 5 vyhrála ČSOB a následně u Obvodního soudu pro Prahu 1 uspěla Komerční banka.

Ani jeden z již uzavřených případů zatím nedává šanci, že by rozhodování prvoinstančních soudů mohly - byť nepřímo - sjednotit soudy odvolací. Ve všech pěti případech totiž šlo o takzvaný bagatelní spor, kdy výše pohledávky nepřesahuje hranici deseti tisíc korun. Proti takovým rozhodnutím se není možné odvolat a jsou okamžitě pravomocná.

Nicméně při úterním rozsudku soud připomněl, že je možné, aby se při nahromadění většího počtu rozsudků do celého sporu vložil Ústavní soud, který by mohl dát prvoinstančním soudům jednotný návod.

Dva rozhodnuté „poplatkové" spory už má také úřad finančního arbitra. Zatímco v prvním (dubnovém) sporu finanční arbitryně Monika Nedelková dospěla k závěru, že ujednání o poplatku ve smlouvě s Komerční bankou bylo neplatné pro jeho neurčitost podle paragrafu 37 občanského zákoníku, ve sporu klienta s Českou spořitelnou, který rozhodla v červenci, shledala smluvní ujednání o poplatku za dostatečně určité.

Na pražských obvodních soudech leží další tisíce žalob a někteří soudci v minulých týdnech mluvili o hrozícím kolapsu těchto soudů. Některé z nich proto vytvořily speciální senát právě pro poplatkové spory.

 

Právě se děje

Další zprávy