Zázrak online: Tajemný dárce zdvojnásobuje vaše peníze

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
3. 10. 2013 15:45
Česká spořitelna zvažuje, zda kvůli případu nepodá podnět na policii.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Připravte se na zázrak. Je dost pravděpodobné, že vám o jednom takovém ze světa financí bude v brzké době vyprávět někdo z vašich známých.

Na svědomí to celé má Honza Pospíšil, který slibuje, že zdvojnásobí jakoukoli platbu do výše jednoho tisíce korun, kterou mu pošlete na účet. Redaktor online deníku Aktuálně.cz mu poslal stokorunu a dostal zpátky dvě. Ale nepředbíhejme.

Kdo je Honza Pospíšil? „Že bych byl excentrická celebrita? Nebo politik? Možná jsem moderátor, který bude uvádět nový pořad, a chci na sebe tímto způsobem upozornit. Třeba ale vůbec nejsem osoba. Třeba je Honza Pospíšil nový operátor na českém trhu, nebo nová internetová služba. Kdo ví," představuje se na webu honzapospisil.cz.

Co Honza Pospíšil slibuje? Deset milionů, které prý postupně rozdá, na což má klíč. Zdvojnásobuje jen částky od jedné do tisíce korun a jednomu člověku (respektive jednomu bankovnímu účtu) maximálně třikrát.

„Platbami nestvrzujete žádné smlouvy ani budoucí závazky. Jedná se o neobchodní soukromé transakce. V podstatě přátelské platby s pro Vás pozitivním výsledkem. Nejsem robot, jsem Honza Pospíšil, občan České republiky a používám internetové bankovnictví," přidává další představení.

Roušku tajemství má postupně shazovat s každým vyplaceným milionem. Zatím podle počítadla na webu rozdal 105 tisíc korun. Proč to dělá? „Jde mi především o zviditelnění Honzy Pospíšila a vybudování povědomí o tomto slovním spojení," říká na webu.

Dvojnásobek dorazil

Kromě toho, co je na webu se dá v otevřených zdrojích zjistit, že doména je skutečně registrovaná na osobu jménem Jan Pospíšil s adresou Václavské náměstí 840. Na této adrese přitom sídlí hotel Ambassador a také kasino Ambassador. „Já osobně s hotelem a kasinem Ambassador nic společného nemám," odpověděl Pospíšil v mailové komunikaci s Aktuálně.cz, ve které se dále popsal jako tichý společník a přidal, že není politik.

„Nikdy jsem o tom neslyšela a podíváme se na to, nelíbí se nám to," reagovala při telefonickém hovoru provozní kasina. Zástupce hotelu se po telefonu nepodařilo sehnat a na otázku přes mail, zda o projektu něco vědí, odpověď (zatím?) neposlali.

Také banky a telefonní operátoři, pro které by deset milionů marketingových nákladů nemuselo představovat výraznější problém, rázně popřeli, že by za projektem stáli.

Nejde tedy o podvod? „Podvodník opravdu nejsem. Mám určitý podnikatelský záměr a s investicí pět milionů na rozjezd je počítáno," odpovídá v mailu Honza Pospíšil. Zároveň přidává, že banky (konkrétně Česká spořitelna a Zuno Bank), do kterých si nechává posílat peníze, znají jeho totožnost, když ji při zakládání účtu musel jako každý klient banky dokládat.

To potvrzuje i platba z České spořitelny, kterou s podpisem Jan Pospíšil přijal redaktor Aktuálně.cz, který poslal stokorunu a vrátil se mu dvojnásobek. Obě zmíněné banky každopádně musí ctít bankovní tajemství a nemohou tak sdělovat žádné detaily ke svému klientovi Janu Pospíšilovi.

Spořitelna zvažuje, zda podá podnět na policii

Banky většinou zakazují používat účty pro fyzické osoby k podnikání. Na otázku, zdali tedy Posíšil neporošuje obchodní podmínky banky, když účet pro fyzické osoby využívá ke zviditelnění "slovního spojení" Honza Posíšil, Česká spořitelna odpovídá: "Takto definováno, navíc jako soukromá iniciativa majitele účtu, to není v přímém rozporu s naší bankou. Nicméně vzhledem i k jiným skutečnostem to analyzujeme, včetně možnosti předání podnětu orgánům činným v trestním řízení," říká Marek Pšeničný z tiskového oddělení banky. O jakých "jiných skutečnostech" je řeč? "Vycházíme z údajů o účtu vedeného u nás. Podrobnosti proto nemůžeme sdělovat," odpovídá Pšeničný.

Reaguje také na část textu, který na webu Honzy Pospíšila uvádí nadpis "Garance". Zní takto: "Pokud by se z nějakého důvodu do 10 dní peníze na Vašem účtu neobjevily, můžete celou transakci u své banky reklamovat. Banka transakci zruší a odeslané peníze Vám pošle nazpět."

"Za Českou spořitelnu bych chtěl všechny, kteří by na tento účet chtěli poslat peníze s vidinou návratu dvojnásobku, upozornit, aby byli velmi obezřetní. Rozhodně je nepravdivá informace uvádějící garance banky v případě, kdy klientovi nepřijde nazpět dvojnásobek sumy, kterou poslal na účet "Honzy Pospíšila"," reaguje Pšeničný.

Česká spořitelna po vydání článku poslala ještě další upozornění. „Na naše klientské centrum se obrací stále více lidí, kteří odeslali peníze na tento účet, že se jim peníze nevrací. Na základě podezření z praní špinavých peněz celou záležitost řešíme s finančně analytickým útvarem Ministerstva financí. Klientům doporučujeme na tuto výzvu na www.honzapospisil.cz nereagovat,“ píše v něm Marek Pšeničný.

Vraťme se ale ještě k poslední Pospíšilově odpovědi. Píše v ní, že se počítá s pěti miliony na rozjezd. Proč jenom s pěti, když slibuje, že vyplatí milionů deset? „V tom je to kouzlo, které na první pohled není zřejmé. Rozdávám sice deset miliónů, ale pět miliónů obdržím. Opět žádný podvod, až se bude blížit konec, včas akci ukončím. Peníze poslané po ukončení "akce" budou samozřejmě vráceny zpět odesílatelům," zamotává celý příběh dále Pospíšil.

Je to oříšek

Může vůbec celý projekt na webu honzapospisil.cz být reálnou marketingovou kampaní? „Tak to je oříšek. O kampaň se jednat může, protože rozpočet 10 milionů není pro reklamní účely nijak závratný. Ostatně podobný princip nedávno využila jedna automobilka, která takto rozdala auta na nějakém slavnostním ceremoniálu. Už samotný princip, že s každým rozdaným milionem bude více informací, naznačuje, že asi půjde o kampaň," odpovídá Daniel Köppl, šéfredaktor časopisu MarketingSalesMedia a uznávaný marketingový odborník.

„Nápad nedat peníze médiím, ale spotřebitelům není ovšem nijak převratný. Vždy jde spíše o to, jak se to udělá (někdy přidáním produktu zdarma, jindy slevou), ale vždy se jedná o cenovou promoci. Takže v důsledku je to stejné. Pokud tedy skutečně jde o marketingovou akci, bude napínavé sledovat, jak moc se pak podaří uvedenou aktivitu propojit se spotřebním chováním. Jak moc se tedy podaří dostat peníze zpět," dodává Köppl.

Jisté je momentálně s Honzou Pospíšilem jediné. Nabízí více otázek, než jasných odpovědí. Kdy je bude možné získat? "Prosím vydržte cca do konce října," odpověděl na žádost o schůzku Pospíšil. Jestli mu chcete poslat peníze, musíte být připraveni i na možnost, že o ně můžete přijít.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy