Air Bank už má dost vkladů, opět sníží úrok na spoření

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
24. 9. 2013 12:20
I po změně nabídne bankovní nováček stále jeden z nejlepších spořicích účtů na trhu
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Air Bank sníží od začátku října úrok na svém spořicím účtu ze současných 1,6 na 1,3 procenta. Při svém vstupu na trh v listopadu 2011 začínala na úrovni 2,5 procenta, kvůli situaci na trhu však postupně snižovaly své sazby i konkurenční banky.

„Vývoj úrokových sazeb nikdy nelze předpovědět na dlouhou dobu dopředu. Jejich výše závisí na tom, jakou mají peníze právě cenu. A protože cena peněz na trhu stále klesá, reagujeme na to i my," vysvětluje banka na svém blogu.

Air Bank je na trhu jedinečná poměrem vkladů a poskytnutých úvěrů. Zatímco na vkladech měla v polovině letošního roku nabráno 44 miliard korun, rozpůjčováno měla jen 1,1 miliardy korun. Právě vysoká úroveň vkladů je hlavním důvodem, proč Air Bank snižuje úrok až tam, kam jí to dovolí její slib klientům - takzvaná TOP3 garance.

V TOP3 garanci se Air Bank při vstupu na trh zavázala, že její úrok bude vždy mezi třemi nejlepšími bankovními nabídkami. Do porovnání ale nezahrnuje účty, které výši sazby omezují na splnění určitých podmínek, například minimální limit vkladů nebo ponechání peněz na účtu. Proto se Air Bank nepoměřuje s novou nabídkou od Equa bank (1,8 %) nebo se spořicím účtem Plus od Zuno Bank (1,5 %). Obě banky totiž maximální sazbu připíší jen za ty měsíce, ve kterých z účtu neodejde platba.

Air Bank se tak poměřuje s dalšími jednoduchými spořicími účty bez omezujících podmínek - Sberbank (1,73 %) a „obyčejný" spořicí účet od Equa bank (1,6 %). Další v pořadí je s 1,27 procenty Waldviertler Sparkasse. TOP3 garanci, kterou nedávno omezila jen na výši vkladu do milionu korun, si tak Air Bank podržela o tři setiny procentního bodu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy