Záložna MSD má další problém. Trestá ji finanční arbitr

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
20. 9. 2013 9:20
Kampelička, které stát blokuje účty, musí včas vyplácet vklady.
Foto: MSD

Praha - Největší tuzemská záložna má další problém. Finanční arbitr České republiky dal totiž za pravdu klientovi Metropolitního spořitelního družstva (MSD), který si stěžoval na to, že mu záložna včas nepřevedla peníze.

Ze spořicího účtu v záložně MSD, jejíž podnikání začaly v té době prověřovat státní úřady, si muž chtěl v květnu 2013 převést 1,25 milionu korun do banky. Záložna mu je poslala až v průběhu šetření, které prováděl Finanční arbitr, tedy téměř za měsíc. Peníze mu přitom zůstaly na meziúčtu záložny, který družstvu zablokovalo státní zastupitelství.

Finanční arbitr přitom neuznal zásadní argument MSD, že kampelička předvídat zablokování peněžních prostředků ze strany státního zastupitelství a že platbu neodeslala včas kvůli okolnosti vylučující její odpovědnost.

V rozhodnutí, které má online deník Aktuálně.cz k dispozici, určil Finanční arbitr ČR, že záložna musí svému klientovi (členovi družstva) zaplatit za zpoždění platby po dobu 28 dní úrok z prodlení v celkové výši 6760 korun. Zároveň záložně uložil pokutu ve výši 15 tisíc korun.

Metropolitní spořitelní družstvo má nyní 15 dnů (rozhodnutí bylo doručeno v první polovině září) na to, aby podalo proti rozhodnutí námitky. Předseda představenstva Petr Jánský nesdělil, zda tak učiní. "Tato informace je interní záležitostí MSD, ke které se nebudeme dále vyjadřovat," odpovídá .

Milionové půjčky pro kriminálníky s exekucí

O problémech největší tuzemské záložny se širší veřejnost dozvěděla na konci letošního dubna, kdy nejdříve musela na příkaz České národní banky přijímat nové vklady, nové členy i prodávat úvěry. Centrální banka v záložně zahájila správní řízení. Pár dnů poté Vrchní státní zastupitelství v Praze oznámilo, že zablokovalo zhruba 2,6 miliardy korun na účtech samotného MSD i na účtech dalších společností.

"Poskytnuté finanční prostředky byly přes řetězce dalších obchodních společností konvertovány na měnu euro a vyváděny do zahraničí," vysvětlila tehdy žalobkyně Daniela Smetanová. Důvodem zablokování bylo podezření ze spáchání zpronevěry, praní špinavých peněz, porušení povinnosti při správě cizího majetku a z úvěrového podvodu.

Právě na tyto skutečnosti reaguje Finanční arbitr ve svém rozhodnutí, v němž nezbavil MSD odpovědnosti za zablokování peněžních prostředků. "Družstvo si podle názoru finančního arbitra muselo být vědomo, že nastanou-li skutečnosti nasvědčující tomu, že peněžní prostředky na jeho účtech u bank jsou určeny ke spáchání trestného činu nebo k jeho spáchání byly užity nebo jsou výnosem z trestné činnosti, orgány činné v trestním řízení mohou přistoupit k zajištění těchto peněžních prostředků," uvádí Finanční arbitr.

Přidává také konkrétní popis toho, co se s prostředky svěřenými MSD mělo dít a vychází přitom z informací státního zastupitelství. MSD mělo poskytovat úvěry ve výši stovek milionů korun na nákup a prodej nemovitostí a developerských projektů tzv. ready-made společnostem. Jednateli těchto společností přitom byly „osoby bez místa trvalého pobytu, s kriminální minulostí, na něž je vedeno exekuční řízení“.

„Z usnesení vrchního státního zastupitelství o zajištění majetku dále vyplývá, že hodnota nemovitostí, na nichž bylo k zajištění úvěrů zřízeno zástavní právo, neodpovídá hodnotě poskytnutých úvěrů a peněžní prostředky takto poskytnuté byly dále několikrát převáděny a nakonec byly připsány na účty vedené pro společnosti sídlící v zahraničí,“ pokračuje Finanční arbitr ve své zprávě.

Chybí pohotovostní plán

Finanční arbitr dále připomíná, že zákon o platebním styku jasně určuje, že platební transakci musí finanční instituce provést nejpozději do konce následujícího pracovního dne po okamžiku přijetí platebního příkazu. MSD platbu uskutečnilo až se 28denním zpožděním a arbitr neuznal ani argument záložny, že platbu nemohla provést, protože neměla k dispozici zablokované prostředky.

Finanční arbitr ve svém nálezu argumentuje celkovou výší aktiv MSD, která se podle účetních závěrek z letošního roku pohybovala mezi 10 a 14,3 miliardami korun a také tím, že záložna neměla zakázáno disponovat se zbylým majetkem.

„Instituce (MSD) mohla provedení platební transakce zajistit s pomocí svého ostatního majetku, když současně platí, že Instituce je povinna svou platební schopnost trvale udržovat a pro případ její krize mít sestavený pohotovostní plán,“ říká arbitr a dodává, že MSD zároveň nedoložila žádné doklady o tom, že získání peněžních prostředků z jiných zdrojů nemohla uskutečnit dříve než ke dni skutečného provedení transakce.

Co bude dál?

Většina klientů MSD nadále čeká, co se se záložnou, kde mají mnohdy uloženy veškeré úspory, stane. Zástupci záložny s klienty komunikují prostřednictvím firemního webu, kde se opakovaně ohrazují proti blokaci prostředků ze strany státního zastupitelství. To však trvá na tom, že postupovalo přesně tak, jak mu ukládá zákon.

„Státní zastupitelství postupuje podle trestního řádu z úřední povinnosti. Pokud tedy jsou důvody pro určité úkony, tak je musí konat s cílem, který stanoví trestní řád, aby byli zjištěni a potrestáni pachatelé trestného činu a aby tím bylo předcházeno trestné činnosti. To znamená, že tato preventivní funkce je také stanovena trestním řádem a státní zástupce tak musí postupovat a nemůže brát ohled na to, že jeho úkony se můžou v některých směrech momentálně některých občanů dotknout. S tím trestní řád nepočítá. Máme povinnost jednat a chránit tím práva a zájmy všech občanů,“ vysvětlovala v červnovém rozhovoru s Aktuálně.cz dozorující státní zástupkyně Daniela Smetanová.

Podle ní jde o tak rozsáhlý případ, že se nedá říci, kdy bude uzavřen. „V probíhajícím trestním řízení bylo zajištěno tolik materiálů, které je nutné přezkoumat, jsou tam tak složité transfery finančních prostředků, tolik lidí, kteří se na tom podíleli, že opravdu datum ukončení trestního řízení nelze odhadnout,“ odpovídala Smetanová.

Blíže konečnému rozhodnutí bude momentálně zřejmě Česká národní banka. Ta podle informací online deníku Aktuálně.cz ukončila kontrolu v MSD k 20. srpnu. Protokol o výsledcích kontroly doručila do záložny 4. září. MSD má teď 20 dnů na odvolání, které podá. Až poté ČNB oznámí výsledek správního řízení, které zatím formálně pokračuje. Zástupci centrální banky k němu v celém jeho průběhu neposkytují žádné konkrétnější informace.

"Na základě naší předběžné právní analýzy již nyní mohu potvrdit, že s obsahem a se závěry kontroly ČNB nesouhlasíme," řekl pro Aktuálně.cz předseda představenstva MSD Petr Jánský. "Odborné stanovisko nám připravují i soudní znalci. Rovněž jejich předběžné hodnocení napovídá, že ČNB postupuje vůči MSD s bezprecedentní tvrdostí a zřejmě s cílem náš peněžní ústav paralyzovat," dodává.

„MSD v současné době pokračuje ve své činnosti a podle nás nenastaly žádné skutečnosti, proč by tomu tak nemělo být i v budoucnu," zdůrazňuje Jánský.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy