Nová jednička mezi spořicími účty. Ale má dva háčky

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
16. 9. 2013 10:12
Equa bank potřebuje další zdroje na hypotéky, oproti trhu zvyšuje úrok.
Foto: Jan Langer

Praha - Spořicí účty mají nového premianta. V době, kdy většina bank na trhu snižuje úrokové sazby, se Equa bank rozhodla pro opačný krok.

Daří se jí totiž prodávat hypotéky, takže potřebuje nabrat nové vklady, a proto začala opět aktivně nabízet spořicí účet Extra se sazbou až 1,8 procenta.

Základní úroková sazba činí 1,2 procenta. Prémii ve výši 0,6 procenta připíše banka jen za ty měsíce, kdy z konta neodejde žádná platba.

Equa bank zároveň podmiňuje nákup tohoto spořicího účtu současným zřízením běžného konta. Spořicí účet se sazbou až 1,8 procenta si tedy nelze pořídit samostatně, jak je to možné u klasického spořicího účtu, na kterém Equa stále dává 1,6 procenta.

Běžný ("nespořicí") účet u Equa bank je přitom se základním měsíčním poplatkem ve výši 99 korun. Paušál však lze zcela vymazat, a to dvěma způsoby. Prvním je aktivní využívání konta, což znamená příchozí platby alespoň deset tisíc korun během měsíce. Druhým způsobem, jak vést běžný účet v Equa bank zadarmo, je mít celkový zůstatek na účtech v bance alespoň 100 tisíc korun. Kdo tedy chce na spořicí účet uložit alespoň sto tisíc korun, nebudete v Equa platit paušál za vedení běžného účtu (ani spořicího - ten je vždy zdarma).

Běžný účet Equa bank nabízí mimo jiné odchozí platby bez poplatku (samozřejmě i příchozí), zdarma jsou také výběry z jakéhokoli bankomatu v Česku.

Nabídka pro nové klienty platí do odvolání, zmíněná sazba platí jen pro vklady do 1,25 milionu korun. Částka nad tento limit je úročena takřka nulovou sazbou - 0,01 %.

Stávající klienti, kteří Extra nemají již z minulosti, mohou nabídky využít do 11. října. Podmínkou pro získání sazby včetně prémie je jednak také to, že v měsíci ze spořicího účtu nesmí odejít odchozí platba, zároveň ale sazbu 1,8 získá jen ten, komu zůstatek na účtu nespadne pod stav z 31. srpna.

Druhý nejlepší úrok na spořicích účtech momentálně nabízí Sberbank, která ale sazbu 1,73 % nabízí jen na vklady do 150 tisíc korun. U vyšších vkladů padá na 0,73 procenta. Další v pořadí je Air Bank se sazbou 1,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy