Nový způsob vymáhání dluhů? Zelení Dlužíci skončili

Jiří Hovorka Petr Kučera Jiří Hovorka, Petr Kučera
15. 9. 2013 10:42
Služba nakonec vůbec nebyla spuštěna, může za to prý mediální kampaň.
Dlužíci do akce nikdy nevyrazili.
Dlužíci do akce nikdy nevyrazili. | Foto: dluzici.cz

Praha - Tradiční způsoby vymáhání dluhů měly vloni na jaře dostat originální konkurenci. Věřitel by si mohl najmout muže v zelených kombinézách s názvem Dlužíci a zahájit psychologický tlak na dlužníka. Zelení Dlužíci by ho pronásledovali v zaměstnání, ptali se u sousedů, dělali ostudu na veřejnosti. Fyzické násilí měli zakázáno.

Dlužíci ale nakonec do ulic vůbec nevyběhli. Celý projekt skončil ve fázi příprav dříve, než skutečně začal fungovat.

Za koncem projektu, o němž v březnu 2012 informovaly weby Aktuálně.cz a Peníze.cz, prý stojí právě novináři.

„Služba byla pozastavena a nebyla spuštěna po úvodní negativní mediální kampani," řekla online deníku Aktuálně.cz podnikatelka Jana Kučerová, která za projektem stála.

„Šířily se nepravdy a došlo k otočení významu," dodává Kučerová, podle níž Dlužíci naopak měli pomáhat lidem a firmám, kteří se ani po uznání dluhu soudem nemohou dostat ke svým pohledávkám.

Za nepovedeným projektem, který Kučerová připravovala zhruba půl roku, eviduje ztrátu v řádech desítek tisíc korun. Ta podle ní vznikla hlavně na nákladech za proškolování budoucího personálu. Další peníze si vzali právníci, s nimiž konzultovala například to, aby takovéto podnikání nešlo kvalifikovat jako stalking.

Další desítky tisíc pak mohla spolykat investice do nákupu takzvané ready-made společnosti, pod níž mělo podnikání s dluhy spadat a která měla vyjít na 50 tisíc korun.

Přestože se prý objevily tři společnosti, které měly o nabízenou franšízu zájem, nechystá se Kučerová celý projekt oživovat.

 

Právě se děje

Další zprávy