Chyba v žalobě na poplatky. Advokát: Stihnem to opravit

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 9. 2013 19:01
Hlavní právník iniciativy PoplatkyZpět.cz: Soud je příliš formalistický, budeme se bránit.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Někteří soudci Obvodního soudu na Praze 4 odmítli uznat plnou moc, kterou klienti bank ve sporu o vrácení poplatků za vedení úvěrového účtu podepsali iniciativě PoplatkyZpět.cz. Podle procesních předpisů prý není možné udělit plnou moc k zastupování před soudem právnické osobě, a ta ji navíc pak nemůže přenést na další osobu, byť advokáta (podrobněji jsme o usnesení soudu, jeho argumentech a možných následcích psali v předchozím textu).

Lidé s neplatnou plnou mocí nyní mají jen deset dnů na udělení plné moci přímo advokátovi Petru Tomanovi, případně na rozhodnutí, že žalobu podají přímo. Pokud by to nestihl nebo žalobu stáhl, přijde o soudní poplatek 400 korun.

"Klient, který chce mít naprostou jistotu, že soud jeho nárok projedná, nám nepochybně vystaví plnou moc podle současné představy soudu, takže o soudní poplatek nepřijde," říká ve své první reakci po verdiktu advokát Petr Toman pro online deník Aktuálně.cz.

Řešením může být buď zaslání nové plné moci, nebo se dotčení lidé mohou osobně dostavit k soudnímu jednání a plnou moc udělit ústně do protokolu. "Další možností je novou plnou moc soudu nepředkládat a podat odvolání proti případnému zastavení řízení s cílem změnit nesprávný názor soudu rozhodnutím odvolacího soudu," dodává advokát.

"Budeme činit všechny právní kroky k tomu, aby nesprávný postup soudu byl napraven soudem odvolacím. Proti případnému zastavení řízení budeme podávat odvolání," zdůrazňuje Toman.

Podle něj je zvolený postup udělování plných mocí v souladu s právním řádem. "Není nám znám jiný případ, kdy by české soudy platnost takových plných mocí zpochybnily. Obvodní soud pro Prahu 1 i Obvodní soud pro Prahu 5 standardně takové plné moci uznávají, což ostatně donedávna činily i všichni soudci Obvodního soudu pro Prahu 4," říká Toman.

"Již od jara tohoto roku podáváme na soudy žádosti o vydání elektronických platebních rozkazů (žaloby) a až do této doby žádný ze soudů naše plné moci nerozporoval, elektronické platební rozkazy nám soudy v hojné míře vydávají a soudy činí v našich případech i další procesní úkony, čímž naše plné moci de facto uznávají," připomíná Toman.

Podle právníka, který je tváří a právním garantem projektu Poplatkyzpět.cz, je zřejmé, že klienti zmíněné služby souhlasí s tím, že jsou v řízení o vrácení neoprávněně účtovaných bankovních poplatků zastoupeni právě jím. "Klienti toto zastoupení opakovaně potvrdili přímou komunikací s naší advokátní kanceláří, zaslali nám své úvěrové smlouvy a na advokátní účet zaslali finance určené k zaplacení soudních poplatků," říká Toman.

„Pokud soud tyto skutečnosti zpochybňuje, ztěžuje toliko přístup klientů k rozhodnutí samotnému, ale na podstatě věci to nic nemění. Uvedený postup soudu vnímáme jako přepjatě formalistický," dodává.

Další soudci se přidají

Soud neuznal zprostředkovanou plnou moc, kterou žalobkyně (klientka banky) udělila společnosti BSP Lawyer Partners (specialistovi na "hromadné zpracování sporů") a teprve prostřednictvím této společnosti pak advokátovi Petru Tomanovi. Podrobnou argumentaci soudu k rozhodnutí, které Toman rozporuje, najdete ve článku Plná moc Tomanovi: Lidé mohou přijít o soudní poplatek.

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michael Květ online deníku Aktuálně.cz během čtvrtka dále řekl, že je pravděpodobné, že stejně budou dále rozhodovat i další soudci na tomto soudu. "Pokud jde o otázku, zda budou podobným způsobem postupovat i další soudci, pak je mi - obecně - známo , že ano," odpověděl soudce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy