Do dvou let jsme v zisku, říká druhý muž Equa bank

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 8. 2013 15:00
Radek Pluhař: Pololetní ztráta přes 220 milionů je v souladu s plánem.
 Radek Pluhař, místopředseda představenstva Equa bank a ředitel divize řízení rizik.
 Radek Pluhař, místopředseda představenstva Equa bank a ředitel divize řízení rizik. | Foto: Equa bank

Praha - Mínus 224,5 milionu korun - takový je hospodářský výsledek Equa bank za první pololetí letošního roku. "Je to v souladu s plánem, který počítá, že v zisku budeme během dvou let. Je to dáno tím, že jsme se rozhodli vybudovat banku, která není monoproduktová," říká v rozhovoru s online deníkem Aktuálně.cz Radek Pluhař, místopředseda představenstva Equa bank.

Ta jako jediná z nových bank, které na tuzemský trh vstoupily v roce 2011, nemá v nabídce jen vkladové produkty a spotřebitelské úvěry, ale snaží se vydělat i na hypotečním trhu a na trhu firemních úvěrů. Pluhař má v Equa bank na starosti oddělení řízení rizik a dohlíží tak právě na pro banku klíčový úvěrový byznys.

Pluhař v rozhovoru vysvětluje, proč se jeho banka zaměřila na refinancování nejen u hypoték, ale i na trhu spotřebitelských úvěrů. Vliv refinancování na celkovém objemu hypoték je podle něj podstatně vyšší, než kde ho doposud viděly expertní odhady.

Aktuálně.cz: Za devět měsíců, kdy máte v nabídce RePůjčku, tedy refinancování úvěru, máte zhruba miliardu korun na spotřebitelských úvěrech. Je to plánovaný výsledek?

Radek Pluhař: Ano, máme přesně to, co jsme si naplánovali. Těší nás hlavně to, že jako nová banka se zatím rozšiřující se distribuční sítí jsme byli schopni oslovit tolik lidí a také to, že k nám lidé přicházejí refinancovat velké objemy půjček, které mají u velkých bank. Průměrná financovaná částka na spotřebitelském úvěru u nás je v současné době zhruba 150 tisíc korun, zatímco na trhu je to 80 tisíc.

A.cz: Vy lidem k této půjčce automaticky zřizujete i běžný účet. Kolik procent těchto klientů začne aktivně využívat služby Equa bank?

V tuto chvíli přibližně 53 procent klientů tvrdí, že naši banku používá jako svou primární banku, u spotřebitelského úvěru je to přitom až 90 procent. Je to pro nás tedy zdaleka nejúčinnější akviziční nástroj a ti klienti, kterým poskytneme hmatatelný benefit slevy na půjčce, se opravdu v realitě odměňují tím, že přicházejí se svým „bankováním". To se projevuje na zvýšené intenzitě transakcí, používání platební karty či internetového bankovnictví.

A.cz: Čili na úvěrech nevyděláváte jen marží na úrokové sazbě, ale i tím, že se pro tisíce lidí stáváte hlavní bankou. Je to pro vás tedy jednoznačně lepší produkt než spořicí účet, na který jste lákali po spuštění Equa bank?

My se snažíme růst vyváženě jak na straně depozit, tak i na straně úvěrů. Ukázalo se, že je velmi snadné vyrůst za vysokou sazbu na trhu depozit (zjednodušeně řečeno uložených peněz - poznámka redakce), ale je také důležité prokázat schopnost využít tyto zdroje k úvěrování. My se snažíme růst ladit na obou stranách rozvahy tak, aby byl atraktivní pro klienty, ale i pro nás. Nejsme závislí jen na spotřebitelských úvěrech, nebo hypotékách, nebo jen na půjčování firmám. Rosteme vyrovnaně, není naším cílem vybrat drahá depozita a uložit peníze do státních dluhopisů. To neděláme.

A.cz: Proč, když poměr úvěr/depozita je už nyní v Equa bank na 80 procentech, tedy na průměru celého bankovního trhu, zůstávají vaše ztráty v řádech stamilionů korun a nejsou třeba o řád níž? Za první pololetí 2013 ztráta činí 224,5 milionu korun...

Je to v souladu s plánem, který počítá, že v zisku budeme během dvou let. Je to dáno právě tím, že jsme se rozhodli vybudovat banku, která není monoproduktová. Nejsme bankou, která umí pouze spořicí účet a pak na straně aktiv, tedy úvěrování, neumí nic. My máme jak systémy, tak tým lidí, kteří umí jak spotřebitelské, tak firemní úvěrování. Abychom byli v zisku, potřebujeme vyrůst do velikosti bilanční sumy někde mezi dvaceti a pětadvaceti miliardami korun (v 1. pololetí 2013 činila 13,2 miliardy - poznámka redakce). Jen za poslední rok nám bilanční suma vyrostla o 86 procent.

Češi platili za půjčky dvakrát víc

A.cz: Vrátím se k úvodní otázce, k vaší nabídce refinancování spotřebitelského úvěru. Vy jste se rozhodli v tomto segmentu nenabídnout nové úvěry, ale lákáte stávající majitele půjček u konkurence na výhodnější podmínky. Jakou má tato strategie logiku?

Když jsme vstupovali s refinancováním na trh, tak jsme si dělali analýzy. Vyšlo nám z nich, že zde lidé platí za úvěry dvakrát více, než je běžné v zahraničí. A to i přes to, že míra rizikovosti úvěrů poskytnutých v Česku je ve srovnání se zeměmi EU rozdílná jen nepatrně. Považovali jsme to tedy za obrovskou příležitost, když si uvědomíme, že na trhu je v současné době 220 miliard korun rozpůjčovaných ve spotřebitelských úvěrech. Firem, které nabídnou například úvěr na televizi, je poměrně hodně, ale tady to byla jasná ekonomická příležitost pro nás - vám, kteří dobře splácíte úvěr, nabízíme levnější. Ukázalo se, že to výborně funguje.

Druhý efekt, který se týká víc banky, spočívá v tom, že klient přichází s určitou úvěrovou historií a je pro nás tedy méně rizikový. To potvrzuje i skutečnost, že po splatnosti více jak 30 dní máme v tuto chvíli jen jednotky úvěrů poskytnutých v tomto segmentu.

A.cz: Je to pro vás i levnější, když klienty máte již od konkurence prověřené?

Určitě ano, zároveň ale platí, že tím, že jsme nová banka, tak máme vyšší náklady na marketing, když ho musíme zaměřit nejen na produkt, ale i na představení banky jako takové.

A.cz: Jaká je průměrná marže u spotřebitelských úvěrů v Equa bank?

To je obchodní tajemství. My navíc nyní máme jen hypotetickou marži, protože s tím, jak je banka ve ztrátě, jsou hypoteticky ve ztrátě i všechny produkty. Nicméně pro klienty je mnohem důležitější skutečnost, že když u nás refinancují půjčku, tak vždy ušetří. Není tedy důležité, jakou máme marži, je důležitější, že pro klienty refinancování znamená skutečné úspory.

A.cz: Ptám se proto, že jste přišli na trh právě s kritikou, že marže českých bank jsou výrazně nad evropskými zvyklostmi. Poskytuje tedy Equa bank půjčky za „evropské" ceny?

Ceny na trhu se v České republice podle studie, ze které jsme před několika měsíci vycházeli, průměrně pohybovaly kolem 20 procent. Srovnatelné evropské země mají při srovnatelných nákladech sazby mezi 10 a 12 procenty. Průměrná sazba v Equa bank je přesně v tomto rozmezí.

A.cz: Říkal jste, že celý trh spotřebitelských úvěrů má v Česku objem zhruba 220 miliard. Vy byste si z toho chtěli „ukrojit" kolik?

Naše ambice jsou v jednotkách procent. Neplánujeme být tak distribučně silní, jako jsou například Česká spořitelna, GE Money Bank nebo velké úvěrové společnosti, které jsou přímo v obchodech. To je handicap, se kterým budeme stále pracovat, a proto cílíme na nějaká dvě až tři procenta trhu za pět let. Opět zde jde o to, že nechceme z Equa bank vyrobit monoproduktového poskytovatele spotřebitelských úvěrů.

A.cz: Proč by si lidé měli refinancování půjčky vybrat u vás a ne třeba v Air Bank, která stejný produkt nově nabízí?

My věříme, že proces, kterým úvěr poskytujeme, je ověřený, rychlý, ceny jsou srozumitelné a jasně dané. Mimochodem klienti, kteří RePůjčku u nás mají, patří jednoznačně k těm nejspokojenějším, což se projevuje i na vysokém počtu doporučení, které nám dávají.

A.cz: Nabídnete i klasický spotřebitelský úvěr?

Ano, na podzim představíme naši novou nabídku.

Hypoteční trh se propadne

A.cz: Hypoteční úvěry nabízíte od podzimu 2011, tehdy se sazby pohybovaly mezi 4 až 3,5 procenty. Nyní je průměrná sazba těsně pod hranicí tří procent, což je historické minimum. Může na tom banka vydělat?

Je to obtížné, ale jde to. Daří se nám oslovovat klientelu nejen s nabídkou klasických hypotečních úvěrů, ale i s nabídkou neúčelových hypotečních úvěrů, úvěrů bez prokazování příjmů, případně nemovitostmi zajištěných úvěrů pro podnikatele. Tato nabídka je pro klienty natolik atraktivní, že tvoří trojnásobný podíl na naší produkci, než kolik je na trhu. Tato část trhu bývá obvykle odhadována na pět procent objemu nových úvěrů, u nás se pohybuje kolem patnácti procent. Tyto úvěry mají o něco vyšší marži a my postupujeme při posuzování těchto případů skutečně individuálně, což nám umožňuje obsluhovat klienty, kteří u velkých bank neuspějí.

A.cz: Znamená to, že vaše hypoteční portfolio je rizikovější, než je na trhu běžné?

To v žádném případě. Má jinou produktovou strukturu. Jedna z podstatných výhod, kterou má naše banka oproti většině konkurenčních bank, je skutečnost, že jsme na trh vstoupili v době krize. Zní to paradoxně, ale tato výhoda spočívá v dostupnosti informací, které před krizí dostupné nebyly. Všechny banky využívají úvěrové registry, ale ty vznikly někdy před deseti lety, takže do krize mapovaly jen chování klientů v době ekonomického růstu, což skutečnou rizikovost spotřebitelských úvěrů zkreslovalo.

My od začátku našeho podnikání pracujeme s informacemi, které nám umožní i na produktech, které se jeví rizikovější, klienta správně ohodnotit. Klient, který bez úhony v úvěrovém registru přežil krizové roky, je pravděpodobně mnohem odolnější než ten, který přežil roky 2005, 2006 či 2007. Proto si myslíme, že klientské portfolio, které vytváříme, je dokonce lepší než jaké mají „starší" banky. Stejnou analogií lze popsat i naše financování firem, i u nich dobře funguje myšlenka refinancování.

A.cz: Můžete pro laiky vysvětlit, v čem se liší rizikovost účelové a neúčelové hypotéky? V čem je rozdíl, když si beru hypoteční úvěr na bydlení a když si ho vezmu na cokoli jiného?

Podle našeho názoru je to dáno chováním klientů, kteří jinak vnímají zadlužení vyplývající z toho, že si pořídili nemovitost, ve které skutečně bydlí, než zadlužení, kdy si půjčí, dostanou peníze a za něco je utratí. Často navíc zastaví nemovitost, kterou pro bydlení nepoužívají. Je to psychologická záležitost, která je pozorovatelná i v jiných případech. Klienti, kteří si půjčí 150 tisíc na ojeté auto, jsou mnohem spolehlivější než klienti, kteří si půjčí 150 tisíc a nějak je utratí.

A.cz: Celý hypoteční trh za první pololetí vykazuje rekordní čísla, ale je výrazně zkreslen velkým objemem refinancovaných úvěrů. Jak velký podle vás tento objem je?

Naše odhady se pohybují kolem 40 až 50 procent, možná je to i víc. Na trhu se totiž objevují i praktiky, kdy je jako nový objem vykazován úvěr u té samé banky, která si tím jakoby splatí ten předchozí.

A.cz: A bavíme se stále jen o hypotečních úvěrech? Ptám se proto, že dosavadní expertní odhady končily na třetině z celkového objemu.

Opravdu si myslíme, že je to víc, než co se na trhu říká, protože oživení poptávky po koupi nemovitostí není moc vidět. Není tady stavební boom, který by dodal produkt, není tady demografický důvod, proč by najednou docházelo k nárůstu koupí. „Husákovy děti" již bydlí. Letošní rok je výjimečný objemem hypoték, které se budou refixovat.

A.cz: Znamená to, že se hypoteční trh v příštím roce výrazně propadne?

Je velmi pravděpodobné, že k tomu dojde, pokud se nějak masivně neobnoví poptávka po bytech, pro což nevidíme důvod. Pro příští roky tedy předpokládáme podstatný útlum, který bude ještě znásoben tím, že zmizí refinancování. Hypoték poskytnutých v roce 2009 a 2010 bylo skutečně málo.

A.cz: Když se nyní pohybujeme v objemech 120 až 140 miliard za rok, dokážete odhadnout propad, který trh čeká v příštím roce?

To bych si musel pořídit křišťálovou kouli, ale můj odhad by byl, že to může klesnout někam ke 100 miliardám. Může dojít k nárůstu skutečně nových hypoték, když přijde oživení ekonomiky, ve které všichni věříme a teď ho dokonce považujeme za reálné. Může vzrůst i ochota bank půjčovat. Každopádně se ale projeví velký propad refinancovaných hypoték.

A.cz: Celkově nemovitostní trh vnímáte jak? Investoval byste nyní do bytu na pronájem?

V tuhle chvíli pozorujeme na trhu nemovitostí stabilizaci. Není důvod k dalšímu poklesu cen nemovitostí, protože nadbytečná nabídka už se dostatečně vyčistila. Zároveň ale není fér očekávat zhodnocení bytů, jaké jsme pozorovali hlavně mezi lety 2004 až 2007. Koupi nemovitosti je potřeba vnímat jako dlouhodobou investici, která je výhodná díky velmi nízkým sazbám a díky tomu, že se nájmy dostaly do rozumnějšího vztahu k cenám bytů, než jak tomu bylo před pěti lety.

A.cz: Jak dlouho s vaší znalostí trhu odhadujete, že vydrží současné rekordně nízké sazby u hypoték?

Jako ekonom si nemyslím, že česká ekonomika směřuje k nějakému japonskému scénáři. Neočekávám tedy, že by ČNB sazby na technické nule udržovala v horizontu několika let či desetiletí. Na trhu státních dluhopisů je vidět, že tří- či pětileté sazby už rostou a lze tedy očekávat, že v průběhu podzimu mírně porostou i sazby u hypoték. Očekáváme, že dojde k mírnému nárůstu, který bych ale spíš nazval korekcí silného poklesu v prvním pololetí roku 2013.

Neočekáváme, že by ČNB zvýšila sazby v příštích 18 měsících, ale očekáváme, že hypotéky budou postupně zdražovat díky tomu, že inflace mírně poroste, že koruna je poměrně slabá proti tomu, kde byla před třemi lety, ale i proto, že nové vlády nebudou pravděpodobně tak spořivé, jako byly ty předchozí. Všechny tyto faktory povedou k postupnému růstu dlouhých úrokových měr, od kterých se sazby hypotéčních úvěrů odvozují.

 

Právě se děje

Další zprávy