Raiffeisenbank přepřahá klienty, žene je na nová konta

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
2. 8. 2013 6:00
V novém sazebníku zároveň banka odkryla jednu produktovou novinku
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Raiffeisenbank tlačí svě klienty ze starých balíčkových kont do nových. Ukazuje to čerstvě zveřejněný sazebník, který začne platit od začátku října.

Majitelů od února nových tarifů eKonto Komplet a eKonto Mini se změny nijak nedotknou, všechny úpravy míří na původní, novým klientům již nenabízené, cenové programy.

„Původní účty již nebudeme nijak rozvíjet ani podporovat, veškeré novinky budou směřovat na eKonto Komplet,” uvedl marketingový ředitel Raiffeisenbank Pavel Škařupa.

Změna míří na všechny majitele eKont, kteří ještě nepřešli do nového programu. Od října si připlatí například za každou odchozí platbu, kde poplatek vzroste ze čtyř na šest korun nebo za první dva výběry v měsíci z bankomatu Raiffeisenbank. Ty jsou dosud zdarma, od října vyjde každý na 9,90 Kč.

Banka u starých eKont ruší i dvacetikorunovou prémii, na které kdysi založila svou marketingovou kampaň, když se prezentovala jako „první banka, která platí vám“.

Extra už nic neznamená

Nejvíce budou říjnovou změnou zasaženi ti, kteří využívají prémiový program Extra (ten lze nyní získat za měsíční obrat min. 20 tisíc korun, nebo 15 tisíc korun doplněné o celkovou výši investic v RB nad 100 tisíc korun). Klientům s tímto tarifním programem přestanou platit veškeré výhody, takže jim třeba měsíční paušál zdraží z 29 na 750 korun nebo jim vzroste měsíční poplatek za vedení přímého bankovnictví ze 40 na 90 korun.

Banka od října dále sjednocuje poplatky za zaslané výzvy při nesplácených pohledávkách klientů. Všechny tři výzvy u jakéhokoli produktu nově budou zpoplatněny ve výši 500 Kč. První výzva v aktuálně platném sazebníku vychází na 300 korun, ta tedy zdraží, naopak z tisícikoruny „zlevní“ poplatek za závěrečnou třetí výzvu.

Raiffeisenbank dále mění některé poplatky u podnikatelských účtů, kde také podnikatele vede do nových tarifů, mění se i vybrané poplatky u platebních karet a roste například i poplatek za měsíční vedení studentského konta - ze 30 na 49 korun. Banka zaslouží pochvalu za to, že své klienty nenechá procházet starý a nový sazebník a změny kompletně a přehledně zaznamenala do jednoho dokumentu.

Z něho se lze kromě jiného dozvědět i jednu chystanou produktovou novinku. Nová položka v sazebníku říká, že banka začne nabízet ke kartám i bezkontaktní platební nálepku. Její vedení vyjde na 10 korun měsíčně, Raiffeisenbank ale zatím nechce říci, kdy konkrétně ji do nabídky zařadí.

Co umí nová konta?

Jaké jsou nové tarify, na které se připravenou změnou sazebníku snaží Raiffeisenbank převést své stávající klienty se starými eKonty? Nejpropagovanější eKonto Komplet je balíček se základní měsíční cenou ve výši 250 korun. Komu přes něj za měsíc „proteče“ přes 15 tisíc korun a třikrát za měsíc zaplatí kartou u obchodníka, ten se dostane na cenu 129 korun.

Za tento poplatek klient může získat vedení účtu včetně podúčtů až v devíti různých měnách, dvě platební karty, kreditní kartu vracející až 2 % z každé transakce, kontokorent, spořicí účet nebo úrazové pojištění. V ceně je neomezený počet elektronických domácích příchozích i odchozích plateb, neomezený počet výběrů z bankomatu jakékoli banky v České republice i v zahraničí a vklady hotovosti.

„eKonto Komplet již nyní využívá více než 60 tisíc klientů. Po přechodu na něj výrazně vzrostla aktivita těchto klientů,” říká Pavel Škařupa s tím.

Druhá tarifní verze eKonto Mini je za základní měsíční cenu 169 korun, která se dá vynulovat stejným způsobem, jako se dá snížit poplatek u eKonta Komplet. Platí se ale za další služby, které si klient ke kontu pořídí. Například měsíční vedení nejlevnější debetní karty vyjde na 45 korun. Platí se zde ovšem i za každou příchozí platbu - 4 koruny - a odchozí platba vyjde na 10 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy