Buď je to optický klam, nebo stát už umí vybírat daně

Petr Holub
1. 7. 2013 19:25
Tento článek byl otištěn v deníku Insider, který jej Aktuálně.cz - své sesterské redakci - poskytl v plném znění.
Dosluhující ministr financí Miroslav Kalousek: Ukáže se za půl roku, zda uvažoval správně?
Dosluhující ministr financí Miroslav Kalousek: Ukáže se za půl roku, zda uvažoval správně? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výběr daní se zlepšil, oznámil ministr financí Miroslav Kalousek po zveřejnění rozpočtové bilance za první polovinu roku. Proto prý nebude problém financovat povodňové škody bez zvýšení rozpočtového schodku.

Teprve druhé pololetí však ukáže, jestli se slova odstupujícího ministra skutečně naplní.

Úspěch, nebo optický klam

Podařilo se odstranit dlouhodobou bolest zdejších daňových úřadů. Od roku 2008 se nedaří vybírat daně. Státní příjmy se v této oblasti nezvyšují, i když stát zvyšuje sazby DPH, spotřebních daní i daní z příjmu fyzických osob. Podle výkladu ministra Kalouska v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce hlásí obrat letošní první pololetí.

Dnešní bilance ministerstva financí jeho údaje potvrzuje. Přes ekonomický pokles se v prvním pololetí roku 2013 na daních vybralo 263 miliard, o osm miliard víc než za prvních šest měsíců loňského roku. V této chvíli však není jisté, jestli nejde jen o optický klam.

Výsledek za první pololetí může finanční úředníky opravdu uspokojit, radost jim však kazí fakt, že bilanci srovnávají s prvním pololetím roku 2013, kdy se daní naopak vybralo mimořádně málo.

Příliš dobré druhé pololetí 2012

V prvním pololetí se tradičně vybírá na daních více než v druhé polovině roku. Loni se však tato bilance nečekaně obrátila celkem ze tří důvodů.

Teprve ve druhém pololetí 2012 se projevilo výrazné zvýšení dolní sazby DPH. Daně z přidané hodnoty se proto vybralo o patnáct miliard víc než v první polovině roku.

Ve druhém pololetí 2012 také stát získal deset miliard navíc ve spotřebních daních. Důvodem byl fakt, že se prodejci cigaret koncem roku zásobili kolky před letošním zvýšením daně z tabáku.

Nejistých 20-30 miliard

Ze tří zmíněných důvodů, proč se loni v druhém pololetí zvýšily daně, odpadají přinejmenším dva. Daň z tabáku se v příštím roce zvyšovat nebude a odkladem platby podnikové daně mohou firmy napodobit nanejvýš svůj loňský postup.

Může se pouze projevit zvýšení horní i dolní sazby DPH o jedno procento, ke kterému došlo v letošním roce.

Ve druhém pololetí tedy hrozí oproti loňskému roku na daňových příjmech výpadek 20-30 miliard, který by osmimiliardový přebytek z prvního pololetí spolehlivě vymazal.

Ve druhém pololetí stát inkasoval proti očekávání navíc také deset miliard na podnikové dani ze zisku. Důvodem byla možnost odložit hlavní platbu této daně z června na první červencové dny.

 

Právě se děje

Další zprávy