Lidem nad 35 let zbývá den na vstup do druhého pilíře

Petr Kučera Petr Kučera
1. 7. 2013 9:30
Nejpozději 1. července mohou vstoupit lidé, kteří oslavili 35. narozeniny do 31. prosince 2012

Praha - Do důležitého mezníku důchodové reformy zbývá poslední den. Do takzvaného druhého pilíře, hlavní části reformy, mohou lidé starší 35 let vstoupit nejpozději v pondělí 1. července.

Penzijní společnosti ještě letos v únoru věřily, že nová forma spoření na stáří přiláká v prvním pololetí půl milionu lidí. Ve skutečnosti zatím smlouvu ke konci května podepsala ani ne desetina z tohoto počtu.

Penzijní společnosti doufají, že blížící se konec důležitého termínu výrazně zvedne počet účastníků. V posledních týdnech zesílily reklamní kampaně, pomoci jim měla i opožděná vládní reklama.

Aktuální údaj z Centrálního registru smluv odmítlo Generální finanční ředitelství online deníku Aktuálně.cz sdělit s tím, že konečnou statistiku zveřejní až v prvním červencovém týdnu.

Současní pětatřicátníci mají ještě šanci

Nejpozději 1. července 2013 mohou do druhého pilíře vstoupit lidé, kteří oslavili 35. narozeniny do 31. prosince 2012. Podle současného znění zákonů se jim pak navždy uzavře.

Často se nepřesně uvádí, že v polovině letošního roku se druhý pilíř uzavře pro všechny, kdo jsou starší 35 let. Ve skutečnosti mají lidé, kteří oslavili nebo ještě oslaví 35. narozeniny během roku 2013, čas ještě do konce letošního roku.

Podle zákona lze do druhého pilíře vstoupit vždy nejpozději do konce kalendářního roku, v němž zájemce dosáhne 35 let věku. Takže třeba dnešní třicátníci mají ještě zhruba pět let čas.

Pro toho, kdo oslavil 35. narozeniny nejpozději v loňském roce, se má druhý pilíř 1. července 2013 navždy uzavřít.

Nejistá budoucnost

Končící vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM sice zvažuje prodloužení termínu, ale k tomu je potřeba změna zákona. Na stole přitom ještě ani není konkrétní návrh. A pokud by k němu oslabená koalice vůbec našla dostatek hlasů ve sněmovně, opozice jí neumožní rychlejší než standardní schvalovací postup. Případné „znovuotevření" druhého pilíře je tak teoreticky možné zhruba od začátku roku 2014.

Jasnou představu o druhém pilíři má nový premiér Jiří Rusnok, který donedávna vedl Asociaci penzijních fondů i Penzijní fond ING. Na změnu zákona ale zřejmě nebude mít čas ani podporu ve sněmovně. Podle Rusnoka by měl být druhý pilíř povinný, ale otevřený jen pro lidi do 35 až 40 let věku. Místo soukromých fondů má však peníze spravovat stát, čímž by se jednak ušetřilo, jednak by tím celý systém získal vyšší důvěru u lidí.

Foto: Thinkstock
Čtěte také:
Rusnok: Teď už ČSSD věřím, že druhý pilíř důchodů zruší
Vláda spustila reklamu na důchody, říká jen půl pravdy

Opoziční ČSSD chce naopak druhý pilíř zrušit nebo omezit. Na definitivním řešení se ČSSD ještě neshodla. Téměř jistě však lidem umožní z druhého pilíře vystoupit. Podle mírnější varianty sice ČSSD druhý pilíř nezruší, ale udělá jej méně výhodným. Další variantou je, že peníze, které do druhého pilíře vložili účastníci ze svého, jim ČSSD převede do systému penzijního připojištění. Peníze vyvedené ze státního systému však chce vrátit zpět do tohoto systému - lidé tedy o své peníze úplně nepřijdou, ale budou z nich muset financovat nynější důchodce bez jistoty, že také oni dostanou v budoucnu od státu alespoň stejnou částku.

 

Právě se děje

Další zprávy