Peníze od nás nemizí, lidé zůstávají, hlásí záložny

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
20. 6. 2013 20:40
Důvěra neklesá i přes to, že z trhu kampeliček jdou špatné zprávy
Co odhalí správní řízení ČNB?
Co odhalí správní řízení ČNB? | Foto: WPB.cz

Praha - Důvěra lidí v družstevní záložny neklesá, přestože ze sektoru takzvaných kampeliček přicházejí v posledních týdnech špatné zprávy.

Česká národní banka označila sektor záložen ve své nejnovější Zprávě o finančním trhu za rizikový.

Největší z nich - Metropolitní spořitelní družstvo - má již více jak měsíc zablokované účty kvůli podezření na úvěrové podvody. Čtyřku na trhu podle velikosti bilanční sumy - WPB Capital - ve správním řízení prověřuje Česká národní banka, která oběma družstvům zakázala přijímat nové členy i vklady.

Zástupci konkurenčních záložen se v anketě online deníku Aktuálně.cz shodují, že zájem o jejich služby ani přes negativní publicitu neklesá.

„Aktuální situace v tomto sektoru nemá na ekonomickou situaci naší záložny žádný dopad," říká Marcela Polášková, mluvčí záložny Creditas, trojky na trhu.

„Situaci v sektoru družstevních záložen samozřejmě sledujeme, nicméně můžeme říci, že se tyto zprávy do našeho podnikání negativně nepromítly. Naše družstevní záložna prošla kontrolou ČNB a díky zodpovědnému přístupu nabízí své služby zcela standardně i nadále," přidává se Jan Vlček z Akcenty, která je podle bilanční sumy šestkou na trhu.

Zůstávají členové i vklady

Klíčové pro záložny je, že jejich členové nezačali hromadně vybírat své vklady a neohrozili tak stabilitu záložen.

„Vklady klientů neubývají. Změny v objemu spravovaných vkladů jsou obvyklé. Hodnota vkladů klientů byla v květnu dokonce mírně vyšší než v předcházejících měsících," říká ředitelka družstva Peněžní dům. Záložna z Uherského Hradiště je s bilanční sumou ve výši necelých 700 milionů korun sedmičkou trhu.

Stejný vývoj ale potvrzují i větší záložny. „Zájem o vklady Záložny Creditas i nadále přetrvává, žádný úbytek oproti předcházejícímu období jsme nezaznamenali," říká Marcela Polášková.

Jan Vlček z Akcenty sice přiznává, že v květnu přibylo méně nových vkladů i členů než v předchozím měsíci, ale přičítá to úplně jinému vlivu než zmíněným špatným zprávám. „V květnu přišlo méně nových členů oproti například dubnu. Tento trend jsme očekávali, protože je spojen se snížením úrokových sazeb na našich termínovaných vkladech, ke kterému jsme přistoupili, a s ukončením marketingové kampaně," říká.

„Nejedná se tedy o nějak nečekaný vývoj, naopak očekáváme, že i v červnu k nám klienti uloží přibližně stejný objem finančních prostředků jako v květnu," doplňuje Vlček.

Foto: MSD
Čtěte také:
Peníze zablokované v záložně: stopy míří do Hongkongu
Záložna MSD? Rozsáhlý případ, říká státní zástupkyně
Další záložna přestala přijímat vklady, šetří ji ČNB

Bilanční sumu ve výši přesahující osm miliard má Moravský peněžní ústav, kde podle informací serveru Motejlek.com z nařízení centrální banky již několik měsíců probíhají změny ve vedení a záložna byla také nucena navýšit základní kapitál. Také její zástupce odmítá, že by záložna čelila nájezdům nedůvěřivých klientů.

„Současná situace v sektoru družstevních záložen nemá vliv na vývoj depozit v Moravském peněžním ústavu a počet členů je dlouhodobě stabilní. Naopak se setkáváme s neustálým zájmem o vkladové služby," říká vedoucí marketingu Jiří Coufal. Moravský peněžní ústav z vlastního rozhodnutí přestal přijímat vklady i nové členy již v únoru letošního roku. Důvodem podle Coufala bylo, že záložna nashromáždila už v té době dostatečný počet vkladů, a nyní se tak soustředí hlavně na úvěrové obchody.

Konkrétní čísla ukážou až výkazy, které záložny musí pravidelně zveřejňovat vždy za jednotlivá čtvrtletí a odevzdávat České národní bance.

 

Právě se děje

Další zprávy