Ani Duchoslav nepomohl. Druhý pilíř penzí skomírá

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 6. 2013 10:20
Novinka penzijní reformy přilákala v květnu necelých 11 tisíc lidí
Vládní slogan, který nezabral. Zatím?
Vládní slogan, který nezabral. Zatím? | Foto: Klidnabudoucnost.cz

Praha - Zájem o druhý pilíř v květnu vzrostl. Rozhodně však nejde o skokový nárůst, který na druhé čtvrtletí optimisticky plánovaly penzijní společnosti.

Specializovaný finanční úřad, který smlouvy ve druhém pilíři registruje, podle zjištění ČTK eviduje od počátku roku do konce května 37 510 žádostí o registraci smlouvy.

Během května tak k registraci z šesti penzijních společností dorazilo celkem 10 816 smluv, což je o zhruba 2600 více než v dubnu, kdy smluv k registraci přibylo 8194 kusů.

Meziměsíční nárůst o třetinu (32 procent) sice vypadá velmi dobře, absolutní počet podepsaných smluv odeslaných k registraci ale zůstává z pohledu plánů penzijních společností i současné vlády výrazným zklamáním.

Penzijní společnosti ještě na začátku roku očekávaly, že během prvního půl roku získají alespoň 500 tisíc podpisů. Na konci května se přitom pohybují jen u hranice 40 tisíc. Nenaplňuje se zatím ani naděje, že blížící se konec první půlky roku zajistí podstatný nárůst podpisů nových smluv kvůli tomu, že právě jen do poloviny roku mohou do systému vstoupit lidé starší 35 let.

Foto: Thinkstock
Čtěte také:
ČSSD přitvrzuje: Část úspor z penzijních fondů zestátní
Budeme se soudit, hrozí koalice ČSSD kvůli důchodům
Vláda spustila reklamu na důchody, říká jen půl pravdy

Výrazně zvýšit zájem o vstup do druhého pilíře nepomohly ani posílené marketingové kampaně jak samotných penzijních společností, tak opožděná propagační akce ze strany vlády Petra Nečase, která na ni z rozpočtu vyčlenila 20 milionů korun. Nejviditelnější částí vládní kampaně je televizní reklama s hercem Janem Antonínem Duchoslavem v hlavní roli.

Nová priorita: Alespoň 50 tisíc

Samotné penzijní společnosti během středy vydaly vlastní statistiku, podle které v květnu získaly 15 407 nových klientů ve druhém pilíři. Během předchozích dvou měsíců přitom nárůst činil necelých 9 tisíc podpisů za měsíc, zájem tedy roste.

„Květnová čísla ukazují, že lidé začínají o svém důchodu více přemýšlet a uvědomují si, že spoléhat pouze na první pilíř nebude stačit. Zároveň vnímám květnové výsledky jako pozitivní předznamenání pro červen, který představuje poslední možnost vstupu pro lidi starší 35 let," komentuje výsledky prezident Asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijní společnosti Karel Svoboda.

Penzijní společnosti tak evidují o zhruba deset tisíc podepsaných smluv více, než specializovaný finanční úřad, což je dáno zpožděním, s nímž podepsané smlouvy posílají k registraci. I pokud přijmeme statistiku penzijních společností - celkem 47 392 podepsaných smluv - tak čísla zůstávají daleko za očekáváním ze začátku roku.

Penzijní společnosti nyní budou postupně muset zaměřit svou pozornost na povinnost, kdy jim zákon ukládá do dvou let od získání licence mít alespoň 50 tisíc klientů ve druhém pilíři. Pokud by to zhruba do konce roku 2014 nestihly, musely by ukončit činnost ve druhém pilíři a jejich klienti by přešli pod správu jiné penzijní společnosti.

I nadále také platí, že sociální demokracie chce po očekávaném vítězství ve volbách druhý pilíř zrušit. Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, ČSSD plánuje tři procentní body převáděné z povinného sociálního pojištění vrátit zpět do státní kasy.

Zbylé úspory, které si lidé přidáním dvou procent z hrubé mzdy naspoří ze svého, plánují sociální demokraté převést do třetího pilíře, tedy do původního systému penzijního připojištění se státním příspěvkem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

 

Právě se děje

Další zprávy