Další záložna přestala přijímat vklady, šetří ji ČNB

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
16. 5. 2013 16:12
Česká národní banka zahájila správní řízení s družstevní záložnou WPB Capital
Foto: WPB.cz

Praha - Česká národní banka zahájila správní řízení s družstevní záložnou WPB Capital. Vedení družstva se následně usneslo, že dočasně nebude přijímat nové členy, nové vklady a ani nebude poskytovat nové úvěry.

„ČNB nás informovala, že hodlá prověřit členské vklady a úvěrování cenných papírů," řekl online deníku Aktuálně.cz David Vidomus, vedoucí marketingového oddělení WPB Capital.

Kontrola formou dohlídky na místě ve WPB Capital však neprobíhá, ze strany České národní banky nedošlo podle Vidomuse ani k jejímu ohlášení.

„Opatření považujeme za dočasné, věříme, že se celá situace brzy vyřeší. Provozu spořitelního družstva se tato situace zásadně nedotýká. Hotovostní i bezhotovostní výběry financí členů nejsou nijak omezené," říká Peter Mojcík, místopředseda představenstva WPB Capital, spořitelní družstvo.

WPB Capital deklaruje, že je ekonomicky stabilní a v dobré finanční kondici. „Je to zřejmé ze ziskové činnosti, kterou spořitelní družstvo pravidelně vykazuje už od čtvrtého kvartálu 2010. Bude se to týkat také zisku z roku 2012, který činil 116 milionů korun před zdaněním," říká Vidomus, podle kterého ziskový trend pokračoval i v prvním čtvrtletí roku 2013.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Kampelička s nejvyšším úrokem přestala přijímat vklady
Další kampeličky chtějí být bankou, bude to snadnější
Čtvrtá největší záložna končí. ČNB jí vzala licenci

Z rozhodnutí České národní banky nepřijímá nové vklady a členy také další záložna - Metropolitní spořitelní družstvo. „Domníváme se, že si s Českou národní bankou vše vyjasníme a budeme v naší činnosti normálně dále pokračovat. Jsme na to připraveni," řekl online deníku Aktuálně.cz již v pondělí Petr Jánský, předseda představenstva záložny.

Podle něj jde o běžnou kontrolu a centrální banka se o Metropolitní spořitelní družstvo začala zajímat, protože v posledních měsících došlo ke skokovému nárůstu vkladů, a tedy i bilanční sumy, která je nyní na úrovni 15 miliard korun.

Česká národní banka probíhající řízení se záložnami nemůže podle zákona komentovat. Konkrétní informace může poskytovat až po úplném ukončení celého procesu.

Jiná je situace v záložně Moravský peněžní ústav. Její zástupci se již v únoru rozhodli z vlastní vůle pozastavit příjem nových vkladů. Záložna ve čtvrtek také oznámila, že navýšila kapitál o 164 milionů korun. Jeho celková výše tak nově dosahuje 873 milionů korun a kapitálová přiměřenost vzrostla na hodnotu 12,01 procenta.

Všechny vklady fyzických osob v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou stoprocentně pojištěny do výše ekvivalentu 100 tisíc eur. V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů, který má momentálně k dispozici sumu peněz přesahující 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy