Kampelička s nejvyšším úrokem přestala přijímat vklady

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
13. 5. 2013 15:05
Česká národní banka dočasně zakázala záložně MSD přijímat nové členy, probíhá kontrola

Praha - Záložna Metropolitní spořitelní družstvo přestala přijímat nové členy. Nemůže přijímat nové vklady ani poskytovat nové úvěry. Již zhruba dva týdny u ní probíhá kontrola České národní banky, která záložně takové opatření dočasně nařídila.

„Výběry nejsou ale nikterak omezeny. Domníváme se, že si s Českou národní bankou vše vyjasníme a budeme v naší činnosti normálně dále pokračovat. Jsme na to připraveni," řekl online deníku Aktuálně.cz Petr Jánský, předseda představenstva záložny.

Podle něj jde o běžnou kontrolu a centrální banka se o Metropolitní spořitelní družstvo začala zajímat, protože v posledních měsících došlo ke skokovému nárůstu vkladů, a tedy i bilanční sumy, která je nyní na úrovni 15 miliard korun.

„Další důvody kontroly nám nejsou známy," říká Petr Jánský. Všech deset poboček podle něj má nyní otevřeno a jejich pracovníci jsou připraveni řešit požadavky členů. Jánský nechtěl spekulovat, zda Česká národní banka může sáhnout až k odebrání licence.

Metropolitní spořitelní družstvo v posledních měsících lákalo vklady na spořicí účet sazbou 2,8 procenta, která zůstala s náskokem nejvyšší na trhu. Po dvou letech ji od letošního května snížilo na 2,1 procenta.

Metropolitní spořitelní družstvo nenabízí ke svým produktům internetové bankovnictví, vklady tak případně členové záložny musí vybírat v hotovosti či převodem na pobočce. Účet je možné zřídit jen na pobočkách v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Praze, Olomouci a v Ostravě.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Další kampeličky chtějí být bankou, bude to snadnější
Čtvrtá největší záložna končí. ČNB jí vzala licenci
Zkrachovala další kampelička. Máme se bát o vklady?

Informaci jako první zveřejnil server Měšec.cz, podle kterého kontrola nyní probíhá také v Moravském peněžním ústavu. Vedoucí marketingu této záložny Jiří Coufal ale zprávu razantně dementoval. Poslední standardní kontrolu z České národní banky podle něj Moravský peněžní ústav absolvoval loni v létě s dobrým výsledkem.

Všechny vklady fyzických osob v bankách, záložnách a stavebních spořitelnách jsou stoprocentně pojištěny do výše ekvivalentu 100 tisíc eur. V případě, že by finanční instituce nemohla splnit své závazky, vyplácí vklady Fond pojištění vkladů, který má momentálně k dispozici sumu peněz přesahující 20 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy