Padá další finanční letadlo. Přestalo vyplácet vklady

Petr Kučera Petr Kučera, Petr Zámečník, Investujeme.cz
11. 5. 2013 6:00
Společnost Double Investments nabízela termínovaný vklad s úrokem až 12 procent
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - Společnost Double Investments, před jejímiž aktivitami už dříve varovala Česká národní banka a server Investujeme.cz ji označil za pyramidovou hru, přestala vyplácet vklady. Klienti, kteří zažádali o výplatu, své peníze na účet neobdrželi.

Firma, která v Česku působí jako organizační složka britské společnosti, nabízela termínovaný vklad s ročním úročením až 12 procent, což je několikanásobně nad běžnou úrovní na trhu. Už v září 2010 Česká národní banka zdůraznila, že společnost nemá licenci banky či družstevní záložny, takže vklady nejsou pojištěny. Nemá ani povolení pro výkon kolektivního investování.

Double Investments i nadále nabízela vklady a tvrdila, že využívá soukromé pojištění vkladů v Británii. Ve skutečnosti jde ale o běžné pojištění odpovědnosti. O pojištění vkladu v pojistce není ani zmínky, naopak je plná výluk a omezení plnění.

A obavy se potvrdily. Redakce Investujeme.cz má nyní k dispozici podklady, podle nichž společnost Double Investments nedostála svým závazkům vůči klientům, kteří podali výpověď vkladu. Peníze měly být vyplaceny ve dvouměsíční výpovědní lhůtě - k tomu ovšem nedošlo.

Společnost při telefonickém hovoru na kontaktním čísle popřela, že by měla jakékoli potíže. Informace prý šíří skupina zprostředkovatelů, s níž se rozloučila. Víc se redakce nedozvěděla. „Já su jenom blbá účetní, musíte počkat, až tu bude náš ředitel, na shledanou," ukončila hovor pracovnice Double Investments, aniž by poskytla informaci, kdy se ředitel vrátí a bude dostupný.

Současný scénář je typický pro takzvané Ponziho schéma, nazývané též letadlo, při svém zániku: Upadající podvodná společnost hledá banální výmluvy, proč nelze peníze vyplatit, klienty se snaží udržet v naději, že je vše v pořádku, ovšem mezitím dochází k přelévání zbývajících peněz do jiných společností. Klienti pak mají jen malou šanci dostat své peníze zpět.

Jak už vloni upozornil server Investujeme.cz, ve vedení společnosti jsou Miroslav Sukač a Roman Černý - lidé s exekucemi a v insolvenčním řízení (podrobněji zde). Smlouvy s klienty byly podepisovány v brněnském sídle. Ovšem jako místo podpisu smlouvy či potvrzení o vkladu byla uváděna nejrůznější evropská města pro posílení „povědomí" o nadnárodnosti společnosti.

Společnost řádně neinformovala, jakým způsobem hodlá peníze zhodnocovat, a nezveřejnila ani výsledky hospodaření. Zprostředkovatelům slibovala vysoké provize - podle svědků zhruba 15 tisíc korun za roční termínovaný vklad 100 tisíc korun.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Neskočte na sliby o zabezpečené investici
Šest zaručených investic, které neměly selhat, ale selhaly
 

Právě se děje

Další zprávy