Ani pátý penzijní fond loni nepřekonal inflaci

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
9. 5. 2013 13:20
Nejvyšší výnos za rok 2012 zatím připsal PF České pojišťovny
Foto: Vojtěch Marek

Praha - ING Penzijní fond oznámil, že za loňský rok připíše svým klientům výnos 1,75 procenta.

"Navzdory přetrvávajícímu nejistému ekonomickému vývoji a očekávání nové podoby českého penzijního systému se nám podařilo udržet stabilní pozici na trhu," říká k tomu předseda představenstva ING Penzijní společnosti Jiří Rusnok.

Za rok 2012 vzrostl objem aktiv ve správě ING Penzijního fondu, o 39,6 milionu korun na 26,6 miliardy korun. Prostředky účastníků mírně poklesly na 24,6 miliardy korun. Objem čistého zisku za rok 2012 v meziročním srovnání pak klesl o 13,5 procenta.

"K poklesu čistého zisku došlo především kvůli snížení výnosů z pevně úročených aktiv v důsledku rekordně nízkých úrokových sazeb a také vyšším nákladům na poplatky a provize v důsledku velkého pohybu v odchodu a posleze přílivu nových účastníků v průběhu roku," uvádí Rusnok.

Více jak procento pod inflací

Zhodnocení za rok 2012 už tak zveřejnilo pět penzijních fondů z devíti, které na trhu v loňském roce působily. Penzijní fond Aegon připsal za loňský rok 2,21 procenta, PF České pojišťovny 2,2 procenta, PF ČSOB Stabilita 1,8 procenta a Allianz penzijní fond 1,85 procenta.

Platí ovšem, že všechny penzijní fondy za loňský rok zůstanou o více jak jeden procentní bod pod hranicí průměrné inflace, která loni činila 3,3 procenta. Reálně se tak úspory ve třetím pilíři znehodnotily, za což může na jedné straně zvýšení DPH, na straně druhé pak pokračující pád úrokových sazeb, kdy se centrální banky snaží stimulovat ekonomiku rekordně nízkými sazbami.

Fondům nicméně k ziskovosti dlouhodobě pomáhá státní příspěvek, který k vykazovanému zhodnocení přičítá průměrně další 2,5 procenta ročně.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Znárodnění penzijních fondů? Jak dopadly za hranicemi
Kolik vydělal váš penzijní fond? Tady jsou první odhady
Penzijní reforma stále neláká, druhý pilíř roste málo

 

Právě se děje

Další zprávy