Král spořicích účtů po dvou letech padl, už nevyčnívá

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
2. 5. 2013 16:38
Metropolitní spořitelní družstvo snižuje úrokovou sazbu z 2,8 na 2,1 procenta

Praha - Po dvou letech snižuje Metropolitní spořitelní družstvo úrokovou sazbu u svého spořicího účtu. Ten byl dosud - alespoň v tomto směru - s náskokem nejvýhodnější na trhu a posledním, kdo ještě nabízel sazbu blížící se třem procentům ročně.

Záložna od května snižuje úrok z předchozích 2,8 na 2,1 procenta, čímž se zařadí "jen" do skupiny nejlépe úročených účtů na trhu. Více nyní nabízí jen záložna WPB Capital - 2,2 procenta, ovšem jen na vklady do výše 150 tisíc korun.

V žebříčku podle výše úroků patří Metropolitnímu spořitelnímu družstvu nově druhé místo. Také třetí v pořadí je záložna - Moravský peněžní ústav se sazbou 1,9 procenta. Až poté nastupují první zástupci bank: Wüstenrot, Equa a Air Bank nabízejí shodně 1,8 procenta.

Rovná dvě procenta pak nabízí mBank u verze účtu eMax plus, ovšem sazba je omezena dvěma podmínkami. Platí jen do výše 100 tisíc korun a zároveň ji získá jen ten, kdo kartami od mBank utratí alespoň 4000 korun za měsíc.

Ani spořicí účet Metropolitního spořitelního družstva nepatří k nejjednodušším. Účet je totiž možné ovládat jen přes pobočky, internetové bankovnictví záložna neposkytuje. Pobočky má záložna v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Praze, Olomouci a v Ostravě.

Všeobecný pád úrokových sazeb u spořicích účtů je přímou reakcí na postupné snižování sazeb České národní banky až k hranici nuly. Minimální sazby mají stimulovat k útratám namísto úspor. Na druhé straně se efekt rekordně nízkých sazeb projevuje i u hypoték, které jsou nejlevnější ve sledované historii.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

Foto: Reuters
Čtěte také:
Špatná zpráva pro úspory: Klesá další důležitá sazba
Sazby u hypoték se vrátily na rekordní minimum
Spořicí účty hlásí další pád sazeb, méně dá i ING Konto
 

Právě se děje

Další zprávy