Nejbohatší lidé v Česku. Nový žebříček časopisu Forbes

ČTK ČTK
29. 4. 2013 17:14
Mezi šest dolarových miliardářů se dostali i Vítek s Tykačem
Petr Kellner.
Petr Kellner. | Foto: ČTK

Praha - Šest nejbohatších Čechů se řadí mezi dolarové miliardáře. Uvádí to žebříček, který zveřejní časopis Forbes ve svém čtvrtečním vydání.

V zatím posledním celosvětovém žebříčku dolarových miliardářů zveřejněným Forbesem v březnu byli čeští zástupci čtyři. Česká odnož časopisu zařadila mezi Čechy s majetkem v hodnotě přesahující miliardu dolarů (zhruba 20 miliard korun) nově také majitele skupiny CPI Radovana Vítka a majitele těžební skupiny Czech Coal Pavla Tykače.

Nejbohatším Čechem podle Forbesu zůstává majitel finanční skupiny PPF Petr Kellner. Hodnotu jeho majetku časopis vyčíslil na 208 miliard korun. V posledním vydání celosvětového žebříčku byl Kellner 106. nejbohatším člověkem planety.

Na druhé místo v Česku řadí Forbes majitele holdingu Agrofert Andreje Babiše s majetkem o hodnotě 40 miliard korun. Vítek se zařadil na třetí místo s majetkem oceněným na 38,8 miliardy korun, Tykač byl čtvrtý se jměním 33 miliard korun.

Na páté místo klesl dosud třetí nejbohatší Čech Zdeněk Bakala. Jeho majetek, který Forbes vyčíslil na 26,9 miliardy korun, se snížil kvůli poklesu hodnoty akcií těžební společnosti NWR, kterou vlastní Bakalova skupina BXR. Šestý je majitel skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem o hodnotě 20 miliard korun.

Pokud by si šestice nejbohatších Čechů své jmění udržela do konce roku, dostala by se do tradičního seznamu nejbohatších lidí světa, který Forbes pravidelně zveřejňuje. Česko by v takovém případě mělo na seznamu nejvíc zástupců ze zemí střední Evropy.

Základem pro výpočet hodnoty majetku je podle Forbesu ocenění firem, které lidé zařazení do žebříčku ovládají. "U veřejně obchodovaných firem vycházíme z ceny akcií na burzách. U firem, které jsou čistě privátní a neobchodují se na veřejných trzích, hodnotíme jejich výsledky za poslední roky a porovnáváme jejich výkonnost s firmami ze stejných oborů, které na burzách obchodované jsou," uvedl časopis.

Forbes také uvádí, že většina lidí zařazených do žebříčku s časopisem při oceňování svého jmění spolupracovala. "Díky tomu jsme mohli opřít naše odhady o hlubší informace, než jsou veřejnosti běžně dostupné," uvedl časopis.

Připomeňte si také březnový žebříček amerického Forbesu:

 

Právě se děje

Další zprávy