Úvěr splácí už třetina obyvatel Česka, říká statistika

Petr Kučera Petr Kučera
11. 4. 2013 12:49
V loňském roce mělo problémy se splácením 275 tisíc lidí, méně než předloni
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Úvěr od bankovní nebo nebankovní společnosti splácí už 2,9 milionu obyvatel České republiky. Počet aktivních úvěrových smluv dosahuje 5,7 milionu, protože někteří lidé mají více úvěrů.

Celkový objem úvěrů domácnostem loni stoupl o 67 miliard na 1,37 bilionu korun. Z toho dlouhodobé úvěry, tedy hypotéky a úvěry ze stavebního spoření včetně překlenovacích úvěrů, se na celkové částce podílejí 1,019 biliony, zatímco krátkodobé úvěry (spotřební úvěry a leasing) 354 miliardami.

Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací. Konečnou statistiku za rok 2012 zveřejnila ve čtvrtek společnost CRIF - Czech Credit Bureau, která oba registry provozuje.

Dlouhodobý úvěr, tedy hypotéky a úvěry ze stavebního spoření včetně překlenovacích úvěrů, splácelo ke konci roku přes 600 tisíc lidí, tedy sedm procent obyvatel starších 14 let. Průměrná výše úvěru činila 1,6 milionu korun.

Krátkodobý úvěr, tedy zejména leasing a spotřební úvěry včetně splátkových karet, má 2,5 milionu osob, průměrná výše činí 140 tisíc korun. Splátkové karty včetně kreditních už používá 966 tisíc lidí, což je o čtvrtinu více než v roce 2011.

Zhruba 300 tisíc lidí má jak dlouhodobý, tak krátkodobý úvěr.

Vážné problémy mělo 275 tisíc klientů

Úvěry v loňském roce řádně nesplácelo necelých 275 tisíc lidí, zatímco o rok dříve to bylo 300 tisíc.

Celkový objem takzvaných ohrožených úvěrů však loni podle údajů z registrů stoupl o 5,5 miliardy na 45,7 miliardy korun.

Z celkového počtu klientů s dlouhodobým úvěrem jich řádně nesplácelo pět procent. "Klienti dovedou realisticky odhadnout své možnosti, protože 95 procent z nich své dlouhodobé závazky splácí bezproblémově," říká výkonná ředitelka Czech Banking Credit Bureau Zuzana Pečená. Krátkodobé úvěry řádně nesplácelo 11 procent klientů.

Počet uživatelů bankovního registru loni stoupl na 26 bank a stavebních spořitelen, nebankovní registr pak má 28 členských společností.

 

Právě se děje

Další zprávy