Kybernetická měna bitcoin prudce sílí. Další bublina?

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 4. 2013 14:30
Během uplynulého měsíce vzrostla cena bitcoinu na více než čtyřnásobek
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V Evropě bobtná další ekonomicko-finanční bublina, varují analytici. Tentokrát nejde o banky ani nemovitosti. Nadhodnocená je podle nich virtuální měna bitcoin.

Zatímco před dvěma lety stála dolar, před měsícem to bylo 33 dolarů a nyní zhruba šestinásobek.

Cena těchto mezinárodních internetových peněz v posledních týdnech raketově stoupla. Nahoru ji vyhnala především kyperská krize, která vedla ke ztrátám úspor, kapitálovým kontrolám a opět podlomila důvěru v bankovní sektor eurozóny.

Za první tři dubnové dny jeho hodnota vzrostla o více než 50 procent. Za uplynulý měsíc jeho cena stoupla z 33 na 200 dolarů, jak ukazuje nejuznávanější "bitcoinová" burza Mt.Gox v Tokiu.

Bitcoin se tak stal nejrychleji posilující měnou světa, upozorňuje americký marketingový specialista Nicholas Colas. "Nemá přitom fyzickou podobu, ani žádnou domovskou zemi, stejně tak se o něj nestará žádná centrální banka," připomíná pro ABC News.

Aktuální hodnota bitcoinů v oběhu převyšuje 1,4 miliardy dolarů, uvádí The Washington Post.

Neomezený "tisk" nehrozí

Přímo autoři oficiálních "bitcoinových" stránek ale měnu před bublinou brání.

Znehodnocení je podle nich vyloučené, neboť technicky nemůže být v oběhu více než 21 milionů bitcoinů (aktuálně jich lidé podle agentury Bloomberg používají 11 milionů). To znamená podobně omezené množství jako například u zlata.

Právě ochrana před devalvací je podle serveru Bitstamp.net jedním z důvodů, proč o peníze panuje zájem. K dalším výhodám má patřit snazší platba než při použití karty, jelikož není nutné vyplňovat její číslo, datum platnosti ani CCV kód. Oproti zlatu pak má digitální měnu zvýhodňovat skutečnost, že je dělitelná až na osm desetinných míst.

Riziko? Nelibost vlád

Za hlavní nejistotu spojenou s používáním virtuální měny považují experti zásahy politiků z celého světa, kterým by s rostoucím významem bitcoinu mohlo začít vadit, že centrální banky ztrácejí monopol na kontrolu peněz.

Bitcoin se zcela nevyhne ani dalšímu riziku, které ohrožuje klasické internetové bankovnictví - pozornosti hackerů. S problémy se už potýkal na počátku dubna, kdy se systém Mt.Gox stal obětí DDoS útoku. "Nic moc s tím udělat nemůžeme. Velké společnosti se často stávají cílem těchto útoků," reagovali zástupci burzy.

Měnu v roce 2009 představil anonym, který se nazývá Satoshi Nakamoto. Podle ABC News se tehdy mělo jednat o třiadvacetiletého studenta na Trinity College v Dublinu.


 

Právě se děje

Další zprávy