Transparentní účet nabídne čtvrtá banka. Nebude zadarmo

Petr Kučera Petr Kučera
28. 3. 2013 12:30
Zájem zvýšila volba prezidenta, účet využívají hlavně neziskové organizace
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Možnost založit si transparentní účet začala nabízet i Komerční banka. Stává se tak čtvrtou na trhu, která tento produkt poskytuje.

"O službu může požádat jakýkoli klient Komerční banky bez ohledu na typ účtu, a to zcela zdarma," uvádí banka v oficiální informaci o spuštění produktu. Ve skutečnosti je ale zdarma pouze samotná transparentnost, tedy zveřejňování pohybů na webu, zatímco za vedení účtu a transakce musí klienti platit běžné poplatky.

"Služba nemá vliv na ostatní poplatky spojené s konkrétním typem účtu, který je veden jako transparentní," potvrdil online deníku Aktuálně.cz Michal Teubner z tiskového oddělení banky.

Transparentní účet lze zřídit k jakémukoli běžnému, spořícímu nebo termínovanému účtu vedenému v Komerční bance. Ve veřejném přehledu na stránkách www.kb.cz se zobrazí všechny transakce na daném účtu od data, kdy klient o tuto službu požádá.

Zájem zvýšila volba prezidenta

"Novou službu ocení zejména subjekty z neziskového či veřejného sektoru. Nadace, fondy, občanská sdružení či organizátoři veřejných sbírek mohou bez složité administrativy odkázat veřejnost na naše stránky a ukázat, jak hospodaří se svěřenými finančními prostředky," říká Radek Basár, zástupce výkonného ředitele pro marketing a komunikaci Komerční banky.

"Zájem o transparentní účty významně zvýšila nedávná volba prezidenta, kdy se s konceptem transparentních účtů seznámila široká veřejnost," připomíná Basár.

Jde v zásadě o běžný bankovní účet pro fyzickou nebo právnickou osobu, který se ale od standardních účtů liší svou otevřeností. Informace o pohybech na účtu a dostupném zůstatku si může zjistit kdokoliv na webu banky, tedy bez speciálního svolení nebo znalosti hesla. Majitel účtu souhlasí s tím, že online výpisy jsou dostupné komukoliv.

Přestože transparentní účty dosud měly v nabídce pouze tři banky, existují takových účtů už tisíce. Nejvíce u Raiffeisenbank, která s nimi začala nejdříve, ale je z této trojice nejdražší a vybírá dokonce i poplatky za každou příchozí platbu.

Fischer ukázal na absurdní poplatek

Jako první v České republice umožnila založení transparentního účtu tehdejší Expandia Banka už v roce 1998. Banka, která byla průkopníkem hlavně v oblasti internetového bankovnictví, se pak přejmenovala na eBanku a nakonec ji koupila Raiffeisenbank, poskytující tuto službu dodnes.

Právě u Raiffeisenbank mají nyní transparentní účet tisíce uživatelů, především různých občanských sdružení a společenství vlastníků bytových jednotek.

Raiffeisenbank sice slibuje, že zřízení i vedení účtu je zdarma, myslí tím však jen absenci měsíčního paušálu. Jinak totiž uživatelé musí platit nejen pět korun za každou odchozí platbu do jiné banky, ale také sedm korun za každou příchozí platbu.

To se jí už několikrát "vrátilo" na negativní publicitě - naposledy v případě prezidentského kandidáta Jana Fischera. Poté, co na nevýhodnost jím vybraného účtu upozornilo Aktuálně.cz, začali různí "dárci" posílat na jeho transparentní účet haléřové položky, takže jeho majitel na tom kvůli sedmikorunovému poplatku výrazně prodělával - respektive se to nevyplatilo bance, která v takových případech slibuje individuální přezkoumání oprávněnosti takového poplatku. Už dříve se podobný případ stal u sdružení Ne základnám (odpůrci amerického radaru v Česku).

Raiffeisenbank poté Fischerovi nabídla účet zcela bez poplatků, krátce poté zareagovala stejně i u Tomia Okamury. Oba kandidáty tak zvýhodnila před tisíci ostatních klientů, kterým poplatky účtuje dál.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Fischer má výhodu v bance, nemusí platit. Není jediný
Konec tajností, veřejný účet ukáže i sponzory politiků

Jde to i bez poplatků

Jako druhá přišla s transparentním účtem v roce 2008 tehdejší družstevní záložna Fio, která od roku 2010 - po získání bankovní licence - působí jako plnohodnotná banka.

Podobně jako u standardních účtů pro fyzické i právnické osoby neúčtuje Fio banka ani u transparentních účtů žádné poplatky za základní služby.  Zdarma je tedy nejen založení a vedení účtu, ale i všechny tuzemské odchozí a příchozí transakce.

Jako třetí nabízí transparentní účet od září 2009 GE Money Bank. Ta sice láká na založení i vedení zdarma, má však na mysli pouze bezplatný "příznak transparentnosti" k běžnému účtu pro právnické osoby. U samotného účtu tedy klienti platí přinejmenším standardní poplatek za odchozí platby (u neziskových organizací, obcí a podobných právnických osob neúčtuje GE měsíční paušál).

Speciálním příkladem je pak Česká spořitelna. Ta sice běžným zájemcům transparentní účet nenabízí, ale u prezidentských kandidátů udělala výjimku. Miloše Zemana, Karla Schwarzenberga i Přemysla Sobotku zvýhodnila před ostatními klienty i tím, že jim odpustila veškeré poplatky.

 

Právě se děje

Další zprávy