Air Bank rozšíří úrok, zlevní a spustí výběry u Sazky

Petr Kučera Petr Kučera
27. 3. 2013 11:14
Banka ze skupiny PPF zatím získala přes 110 tisíc klientů a 37 miliard na vkladech
Interiér první pobočky Air Bank
Interiér první pobočky Air Bank | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Air Bank ze skupiny PPF nabídne od 1. dubna úrokovou sazbu 1,8 procenta i na běžném účtu, sjednotí tak úročení se spořicím účtem.

Současně zruší nebo sníží některé poplatky, spustí také výběry hotovosti do částky 3000 korun na pobočkách Sazky.

Po roce a čtvrt od vstupu na trh získala Air Bank přes 110 tisíc klientů, a je tak nejúspěšnější z trojlístku nových bank, které v Česku začaly podnikat v roce 2011.

"Devadesát šest procent klientů k nám přišlo z pěti největších bank, tedy z České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, Raiffeisenbank, GE Money Bank a UniCredit Bank," uvedl na středečním setkání s novináři generální ředitel Air Bank Erich Čomor.

"Za první rok jsme očekávali záporný hospodářský výsledek zhruba 700 milionů korun, ve skutečnosti to ale nyní vypadá na ztrátu zhruba 300 milionů," říká Čomor k předběžným výsledkům. V Air Bank nyní mají klienti uloženo kolem 37 miliard korun.

Nadprůměrný úrok i bez spořicího účtu

První z dubnových novinek chce mimo jiné zřejmě zjednodušit porovnání lidem, kteří zůstávají u velkých bank a produkty jako "spořicí účet" jsou pro ně příliš složité.

Air Bank je nyní chce nalákat na relativně vysoké úročení vkladů i na běžném účtu. Také pro něj začne platit takzvaná TOP 3 garance, tedy že úrok bude vždy patřit mezi tři nejlepší bankovní nabídky na trhu.

Většina ostatních bank zůstatky na běžných účtech prakticky neúročí - například Česká spořitelna nebo ČSOB nabízí úrok 0,01 procenta. Každá uložená tisícikoruna tedy lidem "vydělá"zhruba deset haléřů za rok. Kvůli inflaci tak peníze na běžných účtech ve skutečnosti ubývají. "Na běžných účtech v Česku leží téměř 700 miliard korun, které lidem nic nevydělávají," připomíná Čomor.

Končí garance TOP 3 pro vklady nad milion

Úrok 1,8 procenta na běžném účtu však u Air Bank od dubna dosáhnou jen klienti, kteří uskuteční alespoň pět plateb kartou Air Bank měsíčně v jakékoliv výši. Vztahovat se bude jen na vklady do 100 tisíc korun. Pokud klient tuto karetní podmínku nesplní, nebude vklad v daném měsíci úročen - tak jako dosud se na něj použije nulová sazba. První čtyři měsíce - od dubna do července - však poběží "zkušební odbobí", v němž dostane 1,8% úrok každý bez ohledu na splnění podmínky.

Od srpna současně Air Bank zruší TOP 3 garanci pro vklady na spořicích účtech přesahující jeden milion korun. "Chceme tím posílit nabídku pro naše běžné klienty, na které se primárně zaměřujeme," vysvětluje generální ředitel Air Bank Erich Čomor.

Zrušení garance se podle něj naprosté většiny klientů nedotkne - 91 procent jich totiž nikdy nemělo na spořicím účtu přes milion korun. Spořicí účet má u Air Bank zhruba 100 tisíc lidí. Při vstupu na trh v listopadu 2011 startoval s úrokem 2,5 procenta, postupně jej banka snížila, naposledy letos v březnu na 1,8 procenta. Kvůli rekordně nízkým úrokovým sazbám na trhu však snižovaly úroky i ostatní banky.

Odchozí platby zdarma

Současně Air Bank ruší nebo snižuje některé dosavadní poplatky, čímž se chce jednak přiblížit ostatním novým bankám, jednak ještě zvýraznit cenový rozdíl od většiny větších konkurentů.

Air Bank při svém startu - na rozdíl od ostatních nováčků jako mBank nebo Fio - nevsadila jednoznačně na strategii levného osobního účtu, i když je obecně levnější než velké banky. Nabídla dvě varianty běžného účtu. Malý tarif je sice s nulovým paušálem, ale platí se za vybrané transakce (například každá odchozí platba stála pět korun, výběr z bankomatu cizí banky je za 25 korun - zdarma jsou výběry ve vlastních bankomatech, ale pouze na zhruba dvaceti existujících pobočkách). Alternativou byl Velký tarif za paušál 150 korun měsíčně, zahrnující v balíčku většinu služeb.

Odchozí platba do jiných bank bude od dubna nově zdarma (dosud pět korun), stejně jako cashback - výběr hotovosti při platbě v obchodě (dosud pět korun). Končí také dosavadní poplatek za změnu PIN v bankomatu (dosud 25 korun).

Výběry z bankomatů mimo EU od dubna přijdou na 100 korun, stejně jako poplatek za platbu do nebo ze zahraničí. Ve všech případech jde o poloviční zlevnění.

Velký tarif, tedy měsíční paušál obsahující většinu služeb, zlevní z dosavadních 150 na 100 korun. "Dosud jej využívala přibližně desetina klientů," upřesnil Čomor.

Výběry u Sazky do 3000 korun

Další novinka má kompenzovat určitý handicap Air Bank v porovnání s většími konkurenty. Jde o dosud malý počet poboček i vlastních bankomatů.

Od dubna si klienti Air Bank mohou vybírat hotovost na 4300 terminálech Sazky, ovšem pouze do výše 3000 korun. Do konce září bude výběr bez poplatku, od října za 10 korun (u Velkého tarifu v ceně paušálu).

Od října loňského roku poskytuje Air Bank také spotřebitelské úvěry. Dosud lidem půjčila přes 555 milionů korun, počet klientů neupřesnila.

Na začátku roku 2013 začala vydávat i debetní karty k osobnímu účtu s bezkontaktní funkcí, nyní spouští i mobilní aplikaci.

Letos by banka měla spustit ještě refinancování a konsolidaci spotřebitelských půjček, hypotéky jsou na řadě v roce 2014.

Přidejte si nás na Facebook a neuniknou vám další novinky!

 

Právě se děje

Další zprávy