Nepřipravte se o budoucí důchod, zkontrolujte si výpis

Jiří Hovorka Jiří Hovorka, Martin Kohoutek, Jan Bednář
26. 3. 2013 7:00
K pravidelné kontrole slouží takzvaný důchodový list. Poradíme, jak se v něm neztratit
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Více než kdy dříve jsme nuceni starat se ve značném předstihu o svůj důchod. Nejde přitom jen o to, zda vstoupit či nevstoupit do takzvaného druhého pilíře. Vyplatí se také dobře si pohlídat správnou výši státního důchodu z prvního pilíře.

K pravidelné kontrole slouží takzvaný důchodový list. Informativní osobní list důchodového pojištění obsahuje údaje, které o každém z nás eviduje Česká správa sociálního zabezpečení a které se využívají při výpočtu důchodu.

Běžně se setkáváme s tím, že některé doby pojištění chybí a nezapočítají se, protože k nim již neexistují ani prokazující doklady, ani svědci. Nesprávné údaje v tomto dokumentu vás přitom mohou připravit o část důchodu, na který jinak máte nárok.

Platí přitom, že čím dříve se začnete starat a kontrolovat pravdivost údajů na důchodovém listě, tím menší je šance, že vinou nesprávné evidence budete mít nižší důchod.

K čemu je list důležitý?

Údaje uvedené na důchodovém listu se využívají při výpočtu budoucí penze. Důchodový list obsahuje hlavně časová rozmezí, kdy vznikla doba účasti na důchodovém pojištění, ukazuje také druh těchto pojistných dob (například zaměstnání či studium) a vyměřovací základy.

Když v něm některé údaje chybí, nemá je Česká správa sociálního zabezpečení k dispozici a do výpočtu důchodu je tedy nezahrne.

Pokud chybějící doby pojištění začnete řešit až před nárokem na důchod, může být pozdě. Když totiž zjistíte chybu z doby před několika lety, nemusí se vždy podařit doložit dokumenty k jejímu prokázání. Tehdejší zaměstnavatel nemusí existovat, evidenční listy ze zaměstnání nemáte uschované, nejsou ani k nalezení v archivu či nemůžete sehnat svědky, kteří by chybějící doby dosvědčili.

Vždy je proto lepší si čas od času informativní list vyžádat a zkontrolovat jeho správnost. Můžete si tak ušetřit starosti s budoucím důchodem.

Jak žádat o informativní list

Nárok na zaslání informativního listu máte jedenkrát do roka. Žádá se přímo Česká správa sociálního zabezpečení. Ta má lhůtu 90 dní, aby informativní list důchodového pojištění zaslala. Žádost by měla obsahovat: jméno, příjmení, rodné číslo a místo trvalého pobytu, popřípadě jinou adresu pro doručování.

Žádost se posílá na ústředí ČSSZ, Křížová 25, Praha, 225 08 buď písemně, nebo v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem, popřípadě přes systém datových schránek (vzorová žádost).

Jak informativní list vypadá?

Pro lepší přehled jsme připravili vzorový informativní list. Modře jsou označeny vysvětlivky, červeně naše doporučení, čemu je třeba věnovat pozornost.

Vzorový důchodový list.
Vzorový důchodový list. | Foto: odchod-do-duchodu.cz

Studium po roce 2009 se nepočítá

Zpravidla každý důchodový list začíná datem, kdy jste nastoupili k dalšímu studiu po skončení povinné školní docházky. Pokud jste po skončení povinné školní docházky dále nestudovali, jako počátek doby pojištění by mělo být uvedené nejčastěji první zaměstnání.

V případě, že doba studia v listu chybí, doložte ji buď potvrzením ze školy, nebo vysvědčením (v nejhorším případě dvěma svědky). Během studia se mohou objevit v důchodovém listu různé brigády, ty by měly být započítány také, pokud zakládaly účast na důchodovém pojištění. Pokud jste studovali po roce 2009, pak se taková doba studia jako doba pojištění již vůbec nepočítá.

Kontrola návaznosti dob

Zkontrolujte si, zda všechny doby navazují. Pokud by chyběla nějaká doba pojištění, doložte ji. Pozor ale, je to trochu komplikované, ne všechny doby pojištění se v informativním listu vždy objevují - doby péče (např. o dítě) se někdy došetřují až při samotné žádosti o důchod. Činnost OSVČ se objevuje v důchodovém listu až se zpožděním po podání přehledu. Zaměstnání před 1. lednem 1993 při trvalém pobytu na Slovensku se posuzuje až při rozhodování o důchodu.

Někdy se doby vzájemně překrývají, všímejte si tedy, které chybí a které nikoliv. Chybějící doby pojištění patří k nejčastějším důvodům chybně spočítaných důchodů.

Vyměřovací základy si můžete zkontrolovat dle evidenčních listů od zaměstnavatele, případně podle daňového přiznání.

Kontrola vyloučených dob

Zde je to také trochu složitější, na důchodovém listu se neobjeví všechny vyloučené doby, některé se rovněž zjišťují až při přiznání důchodu. Můžete si však zkontrolovat, zda vyloučené doby korespondují s vyloučenými dobami na evidenčních listech ze zaměstnání (ty by měly být uvedeny všechny).

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Do důchodu půjdou Češi ještě později, předpovídá Rusnok
Daňová sleva pro pracující důchodce? Většina riskuje
Kolik vydělal váš penzijní fond? Tady jsou první odhady

Jedná se o doby pobírání dávek nemocenského pojištění (nemocenská, podpora při ošetřování člena rodiny, peněžitá pomoc v mateřství), případně o dobu výkonu základní vojenské služby nebo civilní služby a od 1. ledna 2009 označuje dobu, po kterou trvaly omluvné důvody.

Všechny chybějící údaje můžete konzultovat na místní správě sociálního zabezpečení nebo v informační kanceláři České správy sociálního zabezpečení na telefonním čísle 257 062 860.

Vysvětlivky a komentáře k informativnímu listu

K důchodovému listu jsou přiloženy obsáhlé vysvětlivky, některé z nich si zaslouží komentář (zkratka IOLDP označuje ve vysvětlivkách důchodový list).

Vysvětlivka: O způsobu (rozsahu) hodnocení náhradní doby pojištění bude rozhodnuto v rámci důchodového řízení. Překrývající se intervaly dob pojištění (zaměstnání) nebo náhradních dob pojištění se pro stanovení celkové doby pojištění pro vznik nároku na důchod a výši procentní výměry důchodu hodnotí při důchodovém řízení pouze jednou, dle ustanovení § 14 odst. 1 zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon č. 155/1995 Sb.").

Komentář: Pokud jste měli například dvě souběžná zaměstnání, která zakládají účast na důchodovém pojištění, v žádném případě se doba pojištění nebude počítat dvakrát. Na druhou stranu se samozřejmě započítají výdělky z obou zaměstnání.

Vysvětlivka: Chybějící dobu pojištění ČSSZ pro IOLDP nedošetřuje. Lze ji doložit v rámci důchodového řízení, které se zahajuje uplatněním žádosti o dávku důchodového pojištění.

Komentář: Tato poznámka je trochu nešťastná. Pokud v důchodovém listu chybí některá doba, Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) nemá povinnost ji došetřovat. ČSSZ má povinnost dobu došetřovat až při žádosti o důchod, ale pokud nenajde žádný doklad o tom, že by trvala doba pojištění, dobu nezapočte, a to se stává poměrně často. Mnohem lepší je tedy doložit chybějící dobu na ČSSZ bez odkladu. Není totiž zaručeno, že za několik, mnohdy i desítky let, budou doklady k dispozici.

Vysvětlivka: V období před 1. 1. 1996 je uvedena činnost OSVČ a spolupracujících osob jen bylo-li zaplaceno pojistné za celou dobu trvání pojištění (zabezpečení). Od 1. 1. 1996 dosud je uvedena činnost OSVČ a spolupracující osoby v kalendářních letech, za které je řádně zaplaceno pojistné. Samost. výděl. činnost - nepojištěno označuje dobu samostatné výdělečné činnosti, za kterou nebylo v daném roce zaplaceno pojistné v předepsané nebo určené výši.

Komentář: V devadesátých letech a až do konce roku 2003 mohlo dojít k tomu, že jste podnikali, avšak pro nedosažení určitého zisku nemusela vzniknout účast na pojištění. Zaplacené zálohy byly v takovém případě vráceny a dobu pojištění nelze zpětně získat, důchod bude vypočten bez ní. V důchodovém listu je to obvykle naznačeno právě tím, že u dob označených „samost. výděl. činnost" chybí vyměřovací základy, počet dnů pojištění, případně je za označení doby pojištění doplněno „- ne" (tj. „nepojištěno").

Ve všech těchto případech je vhodné požádat o vydání výpisu z evidence OSVČ za příslušný kalendářní rok (roky), ledaže máte absolutní jistotu o tom, že účast na pojištění nevznikla. Účast na pojištění podnikání nezaložilo, pokud jste nebyli povinni platit žádné „sociální pojištění", respektive pokud byly vráceny zálohy na něj zaplacené.

Vysvětlivka: ND - doba péče označuje dobu, pro kterou bylo vydáno OSSZ pojištěnci kladné rozhodnutí o době a rozsahu péče ve smyslu ustanovení § 6 odst. 4 písm. a) bodu 11 a 12 zákona č. 582/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů, nebo dobu péče, kdy osoba pečovala osobně o dítě ve věku do čtyř let, jestliže tato doba již byla zhodnocena při výpočtu některé z dávek důchodového pojištění.

Komentář: Doba péče o dítě v informativním listu nemusí být a nejedná se o chybu, tato doba se zpravidla došetřuje až při samotném přiznání důchodu. Proto je velmi důležité na ni při žádání o důchod pamatovat. Nejčastěji v informativních listech chybí ženám doba péče o dítě do čtyř let věku. Pokud žena o zápočet doby péče o dítě do čtyř let věku nepožádá, je dost pravděpodobné, že dostane nižší důchod. Doba péče o dítě se prokazuje rodným listem dítěte (případně dokladem o osvojení nebo převzetí dítěte do péče) a čestným prohlášením na předepsaném tiskopise, který je k dispozici na okresní správě sociálního zabezpečení.

Možná budete také potřebovat prokázat péči o osobu bezmocnou či závislou na péči jiné(ho). Jde-li o péči započatou před 1. 1. 2007, která trvá při žádosti o důchod, je třeba předložit potvrzení obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Jde-li o péči započatou později, předložte potvrzení, které vydá sociální odbor místního úřadu práce. Toto potvrzení je třeba získat pokud možno již na samém počátku péče, nikoli až po jejím skončení či v době žádání o důchod.

Pokud však doba péče skončí dříve, než žádáte o důchod, je třeba o uznání této doby žádat zvlášť místní správu sociálního zabezpečení, nejpozději do dvou let od skončení péče, a pak by se měla objevit i v důchodovém listu. Nepožádáte-li o uznání doby péče do dvou let po jejím skončení, přijdete o její zápočet jako doby pojištění.

Autoři podnikají v oblasti poradenských služeb v důchodové problematice - odchod-do-duchodu.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy