Ruský bankovní gigant v Česku: Stovky poboček nečekejte

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 3. 2013 0:01
Druhý muž Sberbank: Na úvěry pro velké firmy máme letos 10 miliard korun
Sergej Gorkov
Sergej Gorkov | Foto: Sberbank

Praha - Na český trh vstoupil ruský bankovní gigant Sberbank. Od rakouské Volksbank odkoupil její mezinárodní divizi, jejíž součástí byla i česká síť. První rok po dokončení transakce ještě banka působila pod starou značkou, od konce letošního února už vystupuje jako Sberbank.

"Volksbank byla nijaká, my jsme ve srovnání s ní vystřelili do vesmíru," říká místopředseda představenstva Sberbank Sergej Gorkov v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz. Na úvěry pro velké české firmy má jen letos připraveno zhruba 10 miliard korun.

V nastávajících třech až pěti letech chce Sberbank dosáhnout pětiprocentního podílu na českém trhu. Vedle služeb pro firmy chce zaujmout i drobné klienty. Neplánuje přitom zásadní rozšiřování počtu poboček, důraz chce klást hlavně na internet.

Aktuálně.cz: Volksbank patřila v Česku se zhruba dvaceti pobočkami a jedno- až dvouprocentním podílem k menším hráčům na trhu. Jaké jsou plány Sberbank, která je z Ruska zvyklá být lídrem bankovního trhu?

Sergej Gorkov: Plánujeme zde růst, český trh je pro nás prioritní. Budeme otevírat další pobočky. Co se týče objemu úvěrů, tak v minulém roce jsme vyrostli o deset procent. V sektoru malých a středních klientů jsme vyrostli o 15 procent, u vkladů činí nárůst za první rok působení v Česku 30 procent. Celková aktiva pak vzrostla o 20 procent. I letos plánujeme růst, především v oblasti úvěrování. V minulém roce jsme půjčili celkem 200 milionů eur (zhruba pět miliard korun - poznámka redakce). A v prvních dvou měsících roku 2013 tento objem vystoupal na 80 milionů eur. Budeme dále usilovat o růst ve všech oblastech.

A.cz: K jakému tržnímu podílu byste se chtěli dopracovat ve střednědobém horizontu?

V nastávajících třech až pěti letech chceme dosáhnout pětiprocentního podílu na trhu.

A.cz: Plánujete v Česku další akvizice? Jsou zde nějaké banky na prodej?

Ne teď. Domníváme se, že dokážeme zajistit organický růst. Samozřejmě do budoucna ale akvizice nevylučujeme.

A.cz: Nyní má Sberbank v Česku 23 poboček. Jaký je cíl pro další roky?

Plánujeme deset dalších poboček, dvě už jsme otevřeli.

A.cz: A když se dostaneme opět ke střednědobému výhledu?

Snažíme se budovat moderní banku a proto se nechceme spoléhat ani tolik na počet poboček, ale na moderní technologie.

A.cz: Znamená to, že plánujete expanzi v Česku uskutečnit spíše formou direct banky, internetové banky?

Ano.

Deset miliard pro velké firmy

A.cz: Bez větší sítě poboček fungují v Česku hlavně nízkonákladové banky. Chcete jít podobným modelem?

Ne, takové plány jsme nikdy neměli ani nemáme. Máme cíl v Česku vybudovat univerzální banku. Sberbank taková je a domníváme se, že to je naše výhoda.

A.cz: Volksbank byla, co se poplatkové politiky týče, někde v cenovém průměru. Je toto pozice, která vyhovuje i Sberbank?

Uvidíme, jak to bude vypadat. Domnívám se, že podnikatelský model Volksbank nebyl úplně ideální, nebudeme se ho tedy přímo držet. Určitě to nebyla ani retailová banka, ani banka pro malé a střední podniky, a už vůbec ne pro korporátní klienty. Byla taková nijaká.

A.cz: Volksbank nebyla vyprofilovaná, jak se bude chtít prezentovat Sberbank? Říkal jste, že jste univerzální bankou, je ale nějaký segment, na který se zaměříte přednostně?

Už nyní máme zaměření na korporátní byznys. Pro letošní rok máme naplánovány nové úvěry pro korporace ve výši 400 milionů euro (zhruba 10 miliard korun - poznámka redakce). Ve srovnání s Volksbank jsme tedy „vystřelili do vesmíru". Už máme vybudované vztahy s velkými českými podniky a aktivně s nimi dále pracujeme. Zaměřujeme se zde také na střední a malé podniky. A později dojde i na retail (drobní klienti - pozn. red.), pro který připravujeme novou platformu.

A.cz: Těch zmíněných 400 milionů míří na investice v Česku?

Půjde v podstatě pouze o investice v rámci České republiky.

A.cz: A jsou to investice českých nebo ruských firem?

Bohužel v České republice není tolik ruských firem, proto jsou naši hlavní klienti české firmy. Samozřejmě větší část z nich vyváží a prodává své výrobky do Ruska. Kromě toho jsme ve středu také podepsali memorandum s Českou exportní bankou. Tato dohoda se týká podpory českého exportu nejen do Ruska, ale i do dalších zemí Společenství nezávislých států.

A.cz: Můžete už teď jmenovat nějakou velkou českou korporaci, kterou zaúvěrujete?

Je jich hodně, řeknu vám, o která se jedná odvětví. Je to hlavně energetika a strojírenství, které tvoří základ českého průmyslu.

Foto: Sberbank
Čtěte také:
Promění ruský gigant šedou banku? Sberbank startuje
Do Česka jde ruský bankovní gigant. Doménu mu zabrali
Ruský bankovní gigant jde do Česka, koupil Volksbank

A.cz: Před rokem jste řekl, že Česko má být testovací zemí pro region střední a východní Evropy pro zavádění nových produktů u retailové klientely. Proč zrovna Česko a ne třeba menší Slovensko?

Je důležité dělat pilotní projekty v ne úplně malé zemi. To je ten důvod. Momentálně například na pobočce v Brně probíhá pilotní provoz takzvané Credit Factory. Jde o speciální nabídku spotřebitelských úvěrů. Za měsíc pilot skončí a představíme první výsledky.

A.cz: Jaké další novinky pro retail chystáte? A na jakou konkrétně oblast se zaměříte? Na běžné účty nebo třeba hypotéky?

S ohledem na krizi, která probíhá, si nemyslím, že bychom agresivně vstupovali do segmentu hypoték. Každopádně jsem už říkal, že připravujeme novou platformu pro retail, která bude postavena na nových technologiích. Ještě ale není hotová, tak nemohu sdělovat podrobnosti. Naznačím jen, že půjde o oblast, které říkáme digitální bankovnictví.

Sovětský svaz už není

A.cz: Kromě Volksbank International loni Sberbank ovládla také švýcarskou SLB Commercial Bank. Jaké další akvizice chystá mateřská Sberbank?

Zatím žádné další akvizice neplánujeme. V současné době se věnujeme vybudování řídící struktury, rebrandingu a vytváření nových produktů.

A.cz: Koupí Volksbank International jste vstoupili i s Českem na osm východoevropských trhů. Jaký máte strategický plán pro tento region?

Celkem je to vlastně devět zemí, protože na Ukrajině už jsme byli. Náš cíl je vyvíjet aktivity jako univerzální banka. Chceme dosáhnout citelného podílu na jednotlivých trzích, i když ta rychlost se bude v jednotlivých zemích lišit, protože třeba v Maďarsku je krize, takže tam ten postup bude pomalejší. Všechny tyto země udržují dlouhodobé vztahy s Ruskou federací, nicméně naším cílem není jenom podpora ruského podnikání, ale chceme se především zaměřit na české podniky a jejich podporu.

A.cz: Budou mít vaši klienti nějaké výhody z toho, že budete působit v celém regionu?

Ano, budou. Právě teď přemýšlíme nad tím, jak celou platformu navrhnout tak, aby je mohli využít nejen zde, ale i v Rusku a dalších zemích. A samozřejmě to bude platit i naopak.

A.cz: A v čem ty výhody budou spočívat konkrétně? Když si budu třeba chtít poslat peníze z Česka na Ukrajinu, budu tam mít obchodního partnera, tak budou platby v rámci skupiny Sberbank výrazně levnější, než jsou u konkurence?

Například v rámci zemí Společenství nezávislých států existuje speciální systém pro platby, který umožňuje posílat peníze levněji, než to umí jiné systémy. My bychom chtěli vyzkoušet podobný pilotní projekt i pro nové banky ve skupině. Nebo pokud by například nějaká česká firma stavěla v Rusku výrobní závod, tak se budeme snažit této firmě pomoci třeba i tak, že najdeme způsob, jak ji úvěrovat v Česku i v Ruské federaci. Jsou tam různé možnosti synergie.

A.cz: Sberbank je přímo ovládána ruským státem. V Česku se stále hovoří o tom, že Rusko by rádo zpět získalo vliv v našem regionu. Je i toto důvod vaší loňské akvizice?

Naprosto ne. Ty důvody byly čistě ekonomické. Například tu máte banku BNP Paribas, v níž má majoritní podíl francouzská vláda. Znamená to, že tu chce získat francouzská vláda vliv? Má přitom ještě větší podíl, než má ruský stát ve Sberbank. Zdá se mi, že ve vztahu k Rusku existují mýty prapodivného původu. Lidé často zapomínají na to, že Sovětský svaz již neexistuje.

 

Právě se děje

Další zprávy