Z malého dluhu je šestinásobek. Efektivita podle ČEZ

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
25. 3. 2013 7:15
Rozhodčí soud si za uznání dluhu ve výši 3256 korun naúčtuje 17 500 korun
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Někdo vám dluží necelých 3500 korun, ale vy z vlastní vůle zvýšíte jeho celkový dluh ještě  na šestinásobek.

Přesně takto v některých případech vymáhá své pohledávky vůči klientům z řad domácností společnost ČEZ Distribuce.

Místo obvyklé cesty přes klasický soud, kde může dlužník ještě reagovat na platební rozkaz a kde je stanoven i výrazně nižší poplatek, jde navíc státem ovládaná firma k Rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře.

Tam sice získá velmi rychle konečné rozhodnutí, ale zaplatí za něj 17 500 korun, které následně bude vymáhat na dlužníkovi.

Chyba dlužníka

Úvodní odstavce ve zkratce popsaly příběh pana Pavla. Na začátku byl skutečný dluh, který vznikl kvůli neoprávněného odběru elektřiny. Společnost ČEZ Distribuce zjistila tuto skutečnost v roce 2010 a vyčíslila škodu na 4884 korun. Firma přitom panu Pavlovi vyšla vstříc a dohodla si s ním splátkový kalendář.

Součástí smluvních podmínek bylo, že jakmile dojde k jakémukoli zpoždění ve splátce, bude zbývající dluh okamžitě zpoplatněn. To se po splacení zhruba třetiny dluhu také stalo, takže dluh ve výši 3256 korun požadovala firma k okamžitému splacení.

Jenže pan Pavel v dohodě o splátkovém kalendáři zároveň souhlasil s rozhodčí doložkou. Ta firmě ČEZ Distribuce umožnila dluh vymáhat nikoli obvyklejší soudní cestou, kde by soud mohl na základě individuálního posouzení celé situace případně regulovat výši náhrad, ale poslat celý spor s evidentním koncem (uznání dluhu) k urychlenému rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře.

Je zřejmé, že pan Pavel neplnil své závazky a je zcela v pořádku i v souladu s principy akciové společnosti, že firma ČEZ Distribuce svou pohledávku chce vymoci. Proč jde ale cestou, kdy člověku, který má evidentně problém splatit jí dluh v řádech několika málo tisícikorun, dluh automaticky násobně navýší?

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Banky i ČEZ před vámi tají, jak mění smlouvy. Braňte se
Otec ano, strýc ne. Kdo je blízký, když se darují dluhy

„Obecně platí základní výhody řízení před rozhodčím soudem: je rychlejší než řízení před obecným soudem a spor je v případě takzvaného urychleného rozhodčího řízení většinou s konečnou platností vyřešen rozhodčím soudem do tří měsíců od zaplacení poplatku za rozhodčí řízení," odpovídá Martin Schreier, mluvčí skupiny ČEZ.

Ten také dodává, že jde o výjimečný postup v řádech jednotek případů ročně. „Pokud tedy zákazník v tomto konkrétním případě sám na navržené řešení svého dluhu přistoupil a následně nebyl schopen svým závazkům dostát, není vinou distributora, že situace dospěje do této fáze," dodává Schreier.

Ani po zopakování otázky ale firma nevysvětlila, jaký smysl pro ni z ekonomického pohledu dává, když dluh ve výši zhruba 3500 korun vlastně sama zvýší pětinásobně? Platí totiž, že poplatek rozhodčímu soudu je splatný předem.

ČEZ Distribuce tedy místo soudního poplatku ve výši 800 korun zaplatí za rychlejší rozhodnutí 17 500 korun rozhodčímu soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře. Ten zároveň firmě přiznal náhradu právního zastoupení v celkové výši 3120 korun. Konečný dluh tak z původních necelých 3500 korun vystoupá v případě předpokládané exekuce až k hranici 30 tisíc korun.

Bereme i drobné spory

Zajímavé také je, že Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře řeší i takzvané bagatelní spory se spotřebiteli. Neměl by ze své podstaty sloužit pro řešení sporů mezi firmami?

„Rozhodčí soud řeší běžně i spory o bagatelní dluhy v případě, že smluvní strany v souladu se zákonem předloží spor tomuto soudu k rozhodování. Podmínkou je, že strany sporu podepsaly platnou rozhodčí doložku, v níž akceptují pravomoc a příslušnost rozhodčího soudu," odpovídá tajemnice rozhodčího soudu Marie Moravcová.

Jak často se bagatelní spory před tímto soudem řeší, jaké procento z celkových sporů zaujímají a případně jaké firmy této možnosti využívají, se již dozvědět nelze. „Vzhledem k tomu, že rozhodčí řízení je ze zákona neveřejné, nelze poskytnout informace o firmách či fyzických osobách, které řeší spory u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře ," říká Moravcová.

Za jaké konkrétní úkony si rozhodčí soud účtuje 17 500 korun u sporu s předem tak zřejmým výsledkem? Ani na to online deník Aktuálně.cz odpověd neobdržel bez příslibu, že zástupci rozhodčího soudu dostanou tento článek předem k autorizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy