Finanční "letadlo": 1700 podvedených, miliardová škoda

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
28. 2. 2013 12:50
Nápad důchodce z Náchodska zpočátku "fungoval", což přivábilo další lidi
Foto: Vojtěch Marek

Hradec Králové / Náchod - Důchodce z Náchodska, který v uplynulých osmi letech podvodně vylákal ze zhruba 1700 lidí takřka miliardu korun, zadržela v úterý 26. února policie.

Na známém principu letadla založil svůj velmi účinný podvod 68letý podnikatel. "Ve smlouvách se zavázal, že vklady vložené na jeho soukromý účet bude v 70denních cyklech úročit 5 až 9 procenty. Za rok měly být tedy jejich vklady zúročeny až o 45 procent," uvedla Ivana Ježková, krajská policejní mluvčí.

Lidi lákal například na to, že smlouva slibovala neexistující pojištění vkladů u jedné ze zahraničních pojišťoven. "Kromě toho, že obviněný muž nebyl oprávněn poskytovat produkty a služby, které podléhají dohledu České národní banky, věděl, že tyto závazky v žádném případě nemůže dlouhodobě plnit," dodává Ježková.

Zázračné zbohatnutí lidi lákalo

Podnikatel vystupoval ve vztahu ke svým klientům podle jejich výpovědí velmi solidně a věrohodně. Zpočátku skutečně úroky vyplácel podle domluvy, ovšem ne díky investování, ale díky dalším vkladatelům. "Navenek tak vyvolával zdání, že peníze skutečně zúročuje a vkladatelé tak přibývali. Postupně nebyly výjimkou vklady v řádech desítek milionů korun," říká Ježková. Další zákazníky tak získával na doporučení stávajících "investorů".

Foto: Isifa/Thinkstock
Čtěte také:
Přísnější pravidla pro půjčky. Triky omezí další zákon
Podvodníci obrali klienty slovenských bank o peníze
Z malého dluhu je drsná exekuce. Už se to dozvíte včas

Letadlo "spadlo" v minulém roce. Od začátku roku 2012 se začalo ozývat stále více klientů, kteří žádali vyplatit nejenom úroky, ale svůj celý původní vklad. Problémy s vyplácením začaly vrcholit na jaře roku 2012. "Firma obviněného podnikatele tedy převedla svoje aktivity na jinou společnost a klientům oznámila, že k 31. 12. 2012 původní společnost svoje aktivity končí a že všichni budou k 31. 3. 2013 v plné výši vyplaceni," přidává další podrobnosti Ježková.

K výplatě ale nedošlo, nebylo totiž z čeho. Kriminalisté tak pro účely trestního řízení zajistili jako výnos z trestné činnosti alespoň nemovitosti obviněného a jeho dvě motorová vozidla. "Účty byly prázdné," říká mluvčí.

Důchodci hrozí až 10 let

Zadržení podnikatele proběhlo v Praze a kromě kriminalistů z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje se na něm podílela i zásahová jednotka.

Kriminalisté už požádali státního zástupce, aby 68letého muže vzal do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až desetiletý trest odnětí svobody.

Zároveň v Náchodě zadrželi ještě jeho příbuzného 44letého muže pro podezření z podílnictví. Jeho roli v podvodném jednání stále prověřují.

 

Právě se děje

Další zprávy