Co udělá spořitelna se sporným poplatkem? Už má jasno

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 1. 2013 8:50
Největší banka se rozhodla nezrušit paušální poplatek za správu úvěrového účtu
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká spořitelna nezruší sporný poplatek za správu úvěrového účtu. Nadále tak bude účtovat 59 korun měsíčně u spotřebitelských a 150 korun u hypotečních úvěrů.

Situaci kolem poplatku analyzovala největší tuzemská banka zhruba poslední dva měsíce. Na rozdíl od Komerční banky, která jej od Nového roku přestala účtovat alespoň u nových úvěrů, se ale Česká spořitelna rozhodla opačně. Vyplývá to z jejího vyjádření pro online deník Aktuálně.cz.

"Současná dvousložková struktura ceny úvěru je v souladu s platnou legislativou a je pro klienty transparentní," vysvětluje rozhodnutí banky její mluvčí Helena Matuszná. "Logika této cenové struktury je taková, že na rozdíl od úroků jsou náklady spojené se správou jednotlivých úvěrů obdobného typu v zásadě stejné bez ohledu na výši úvěrů," dodává.

U hypotečních úvěrů bude Česká spořitelna nově ukazovat lidem orientační výpočet úrokové sazby při započtení tohoto poplatku. „I nadále však poplatek za správu hypotéky budeme účtovat odděleně od úrokové sazby," říká Matuszná.

Českou spořitelnu i Komerční banku vyzvalo ke zrušení tohoto poplatku Občanské sdružení spotřebitelů Test, vydávající časopis dTest. Na Komerční banku následně sdružení podalo žalobu, banka poté poplatky pro nové klienty zrušila. Nyní tedy lze očekávat, že žalobě bude čelit Česká spořitelna.

Již na podzim 2012 přestala s účtováním poplatku za správu úvěrového účtu Raiffeisenbank, ovšem také jen u nových spotřebitelských i hypotečních úvěrů. Většina nových bank tento poplatek vůbec nezavedla.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Sporný poplatek? Rozhodne hlas klientů, slibuje šéf ČS
Vyberte si bankovky na přání, vyzve už i největší banka
Pracujeme na velké změně sazebníku, říká šéf spořitelny

Inspirace Německem

Podle rozhodnutí německého nejvyššího soudu z roku 2011 je vedení speciálního "úvěrového účtu" výhradně v zájmu banky, která jej používá pro technicko-organizační záležitosti související se zaúčtováním jednotlivých splátek.

Na rozdíl od banky přitom klient (dlužník) takový speciální účet nepotřebuje a tato služba mu ani nic nepřináší, proto by za ni podle soudu neměl platit zvláštní poplatek. Případné náklady související se správou úvěru by měla banka započítat do samotné výše splátek, tedy do úrokové sazby.

Rozhodnutí německého soudu se přímo týká pouze bank působících v Německu a bylo vydáno především na základě německého občanského zákoníku, respektive základních principů tamní právní úpravy.

Obdobná pravidla, vycházející z unijní směrnice 93/13/EHS o nepřiměřených podmínkách ve spotřebitelských smlouvách, nicméně platí také v České republice a jsou součástí tuzemského občanského zákoníku.

Německé rozhodnutí inspirovalo v roce 2012 právníka Petra Němce, aby šel do sporu s Komerční bankou o vrácení účtovaného poplatku. Němec ve sporu uspěl, o čemž jako první informoval online deník Aktuálně.cz, a následně dal na webu jdeto.de lidem návod, jak mají u bank požadovat navrácení účtovaných poplatků.

Banky drtivou většinu žádostí odmítají a poplatky vrací jen v těch případech, kdy po zamítnutí žádosti klienti se stížností pokračují k finančnímu arbitrovi nebo k soudu. V reakci na to nyní projekt jdeto.de ve spojení se serverem bankovnipoplatky.com připravují hromadný postup klientů bank k vymáhání dosud uhrazených poplatků za správu úvěrového účtu a k zastavení účtovaní tohoto poplatku. Zatím se jim přihlásilo zhruba 2500 klientů bank.

Nové banky poplatek nezavedly

Poplatky za vedení úvěrového účtu si před vypuknutím sporu mezi bankami a jejich klienty neúčtovaly v zásadě jen nové banky na českém trhu.

Fio banka nabízí hypoteční úvěry bez tohoto poplatku, spotřebitelské úvěry v nabídce nemá. mBank má v nabídce oba tyto typy úvěrů a oba nabízí bez poplatku za měsíční vedení úvěrového účtu. Zuno a Air Bank nabízejí jen spotřebitelské úvěry a také bez tohoto poplatku. Equa bank nabízí bez poplatku za vedení spotřebitelský úvěr, u hypotéky si účtuje obvyklých 150 korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy