Faktury zaplatíte rychleji. Největší firmy jsou pro

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
23. 1. 2013 9:40
QR kódy se již brzy objeví na fakturách, banky přesvědčily velké dodavatele

Praha - Faktury od dodavatelů energií či mobilních operátorů půjde ještě v letošním roce běžně zaplatit jednoduše a rychleji. Pokud máte chytrý telefon s fotoaparátem, který přečte QR kódy.

Kdo novinku využije, ten nebude muset z faktury přepisovat všechny náležitosti platby od čísla účtu po variabilní symbol - udělá to za něj telefon. Banky takto zatraktivňují své mobilní aplikace, přes něž se stále více budou snažit přímo prodávat finanční produkty.

Takzvané QR platby již umožňují Komerční banka a Raiffeisenbank. Další banky čekají převážně na to, zda a kdy QR kódy na své faktury umístí právě velcí dodavatelé a mobilní operátoři.

Z dotazování online deníku Aktuálně.cz u těchto společností vyplynulo, že většina z nich vývoj nejen sleduje, ale už na něj i reaguje. QR kódy se tak v blízké době objeví na fakturách dvou ze tří operátorů a během roku 2013 je plánuje zavést také třeba ČEZ.

Bedlivě sledujeme a čekáme

Stejně tak jako některé banky čekají na zájem firem umísťovat QR kódy na faktury, tak zase na banky čekají jiní poskytovatelé služeb, kteří se právě o QR platbách rozhodují.

„Jde o velmi zajímavou oblast, kterou bedlivě sledujeme a čekáme, až ji bude podporovat větší část bank. Potom se začnou objevovat na našich dokumentech i QR kódy," říká za pojišťovnu Allianz její mluvčí Václav Bálek.

Bludný kruh, kdy obě strany čekají na sebe navzájem, už každopádně byl rozseknut. Již na konci roku 2012 spustily QR platby pro majitele běžných účtů s chytrými telefony Komerční banka a Raiffeisenbank. Další budou brzy následovat.

„Spuštění aplikace s podporou automatického vyplnění platby z QR kódu plánujeme v první polovině roku 2013," říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Konkrétní termín už si stanovili také v UniCredit Bank, kde nejprve pro první polovinu roku plánují nový design a některé nové funkce pro mobilní banku, poté budou následovat QR platby. „Ty zavedeme během druhé poloviny tohoto roku," říká mluvčí Petr Plocek. Druhá polovina roku je v plánu také u Zuno Bank.

Foto: MasterCard
Čtěte také:
Banky míří do chytrých telefonů. Teď už umí i prodávat
Plaťte iPhonem, láká první banka. Za 1500 korun
Mobilem, nebo nálepkou? Nové platby spouští další banka

Konkrétní termín zatím nemají stanovený v Air Bank, s QR platbami každopádně počítají. „Mobilní platby prostřednictvím QR kódů v současné době připravujeme, rádi bychom je spustili během pár měsíců," říká mluvčí Vladimír Komjati. Podobné je to ve Fio bance s tím rozdílem, že časové období ani nenaznačuje.

Zdrženlivější je Česká spořitelna. K možným QR platbám řekla jen to, že je momentálně analyzuje. A na reakci trhu čeká GE Money Bank. „Naše rozhodnutí bude do určité míry záviset i na tom, zda se QR kódy stanou na trhu běžnou alternativou při uvádění ceny za službu či produkt," říká mluvčí Pavel Zúbek.

Další oslovené banky na dotaz nereagovaly, žádná ovšem nenapsala jasné ne.

Dva operátoři do jara, ČEZ během roku

Jako první z velkých dodavatelů služeb, kteří domácnostem pravidelně vystavují faktury, se ke QR platbám hlásí mobilní operátoři.

„Většina našich zákazníků přistupuje ke svým fakturám skrze webovou Samoobsluhu. Tam budou QR kódy implementovány v následujících týdnech. Následně proběhne implementace i do elektronických a tištěných faktur," sděluje mluvčí společnosti Vodafone Alžběta Houzarová.

„Možnost využívat pro platbu QR kódy je pro nás zajímavá a do faktury s ní počítáme," přidává se Martina Kemrová z T-Mobile a dodává, že by k tomu mělo dojít letos na jaře. Také Telefónica s doplněním faktur o QR kódy počítá, termín si však zatím nestanovila.

Také elektřinu a plyn bude již v roce 2013 možné hradit přes QR platby. „Předpokládáme, že v průběhu roku 2013 postupně umožníme všem zákazníkům využívat QR platby," přidává se za ČEZ mluvčí Barbora Půlpánová. E.ON je na tom stejně jako Telefónica, s QR kódy na fakturách se do budoucna počítá, přesný termín si ale ve firmě zatím nestanovili.

Společnost RWE hlásí, že je po technické stránce připravena a že je tedy možné, že i ona QR platby v budoucnu nabídne. „Mimo jiné to bude záležet na zájmu našich zákazníků," dodává mluvčí Jiří Wrobel. Na vazbu mezi zavedením novinky a zájmem klientů se odvolává také Pražská plynárenská. „Aktuálně sondujeme zájem našich zákazníků o tuto novinku a v návaznosti na výsledky tohoto průzkumu určíme časový plán zavedení," říká Miroslav Vránek.

I u energetických společností platí, že žádná se jasně nevyjádřila proti záměru umožnit do budoucna QR platby.

Pojišťovny váhají

Složenky a faktury ve velkém rozesílají také pojišťovny. Právě ty zatím nejvíce váhají. „Vývoj technologií platebních nástrojů sledujeme, v nejbližší době ale zavedení možnosti plateb přes QR kódy neplánujeme," říká za Kooperativu její mluvčí Milan Káňa.

Česká pojišťovna přímý dotaz na zavedení QR plateb obešla. „V současné době pracujeme na další moderní platební metodě, která našim klientům umožní rychlé, pohodlné a bezplatné placení. Detaily k této připravované novince však zatím nemohu poskytnout," říká Ivana Buriánková z tiskového oddělení. V sesterské Generali pojišťovně zase zvažují spuštění pilotního projektu a celou věc nyní analyzují.

QR kód na bankovních výpisech

Banky zároveň v tomto příběhu nejsou jen těmi, kdo by měl pro QR platby připravit systém. Některé se samy chystají QR kódy na některé své výpisy také tisknout. Nabízí se třeba výpis ke kreditní kartě, u které se každý měsíc v případě čerpání úvěru hradí alespoň minimální splátka.

Banky v tomto bodě však nejsou ani zdaleka tak jednotné, jako u samotného umožnění QR plateb přes mobilní bankovnictví. S QR kódy na vlastních výpisech tak do budoucna počítají třeba v Komerční bance, Zuno Bank a neodmítá to ani ČSOB, která nyní věc řeší.

Naopak v České spořitelně nad tím neuvažují a možná překvapivě se proti této možnosti staví i v Raiffeisenbank, která je v Česku průkopníkem QR plateb.

„My prakticky žádné faktury nevystavujeme. Jedinou možností jsou výpisy z kreditních karet, klienti ale mají možnost zaplatit kreditku jednoduchým úkonem ve svém smartphonu. QR platba by pro ně v tomto případě byla o něco zdlouhavější, museli by fotit QR kód, oproti stisknutí platebního tlačítka ve smartphonu," vysvětluje mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Co je QR platba?

Již nyní mohou klienti Raiffeisenbank QR platby využít ve zhruba tisícovce internetových obchodů (po započtení e-shopů, které nabízejí služby platebních integrátorů jako PayU a GoPay), mezi kterými je například Alza.cz, Aukro.cz nebo 123shop.cz. Komerční banka, která už QR platby do své mobilní banky také přidala, na rozšíření partnerských e-shopů pracuje, zatím má jen jediný (smarty.cz).

Zatímco platby v e-shopech si zatím banky drží ve své vlastní režii, pro faktury je již připraven jednotný formát, který za své přijala Česká bankovní asociace. Tím se výrazně zjednodušila situace pro výstavce faktur, kteří tak mají jednotnou normu, jak QR platbu připravit, a nemusí tedy komunikovat s každou bankou zvlášť.

QR platba přitom má přinést zjednodušení v tom, že nebude nutné z faktury přepisovat číslo účtu, datum platby, částku, variabilní kód a další náležitosti platby. Postačí když QR kód „vyfotíte" a všechny údaje se automaticky přepíšou. Platbu pak stačí překontrolovat (byť výhoda QR plateb je i v tom, že čtení kódu funguje dokonale) a odeslat.

Ovšem k tomuto zjednodušení vedou čtyři podmínky: musím mít chytrý telefon, musím mít staženou bankovní aplikaci, moje banka musí QR platby umožňovat a na faktuře musí být QR kód. Kromě jiného tedy bude zjednodušení platby vykoupeno tím, že banka se mi stále více přes svou mobilní aplikaci bude snažit prodat další finanční produkt. Právě tam totiž směřuje vývoj takzvaného smartbankingu.

 

Právě se děje

Další zprávy