sKartu odmítlo jen 150 lidí. Desítky tisíc zatím čekají

Petr Kučera Petr Kučera
10. 1. 2013 6:10
Od jara se má zpřísnit zákon, za opětovné vydání ale poplatek nehrozí
Foto: ČS

Praha - Pouze 153 lidí zatím výslovně odmítlo převzetí takzvané sociální karty. Dalších zhruba 60 tisíc si však lidé dosud nepřevzali.

Úřady práce do tohoto týdne předaly lidem necelých 187 tisíc sKaret, z toho kolem 7,6 tisíce má sloužit zároveň jako průkaz osoby se zdravotním postižením.

Česká spořitelna dosud vyrobila 263 tisíc sKaret, úřady práce odeslaly příjemcům dávek kolem 250 tisíc výzev k jejich převzetí.

Podíl lidí, kteří sKartu prakticky nevyužívají a nechávají si všechny peníze hned přeposílat na svůj účet v dosavadní bance, se za půl roku nezměnil. Tuto možnost nadále preferuje téměř 90 procent majitelů těchto karet.

Odmítnuté i dlouhodobě nevyzvednuté karty nepošlou úřady zpátky do banky ke zničení, ale ponechají si je až do konce platnosti. Lidem tak nehrozí, že po chystaném zpřísnění zákona budou muset platit 240 korun za vydání nové karty.

Vyplývá to z informací, které online deník Aktuálně.cz získal od Úřadu práce ČR.

Zastavení dávek zatím nehrozí

Lidem, kteří sKartu odmítnou nebo si ji v úřadem stanoveném termínu nevyzvednou, zatím nehrozí pozastavení výplaty dávek, ačkoliv takovou hrozbu výzva z úřadu obsahuje.

Ze současného znění zákonů totiž neplyne výslovná povinnost, aby si kartu osobně a v určeném termínu převzali i stávající příjemci dávek. Podle ombudsmana a dalších kritiků projektu neumožňuje zákon ani pozastavení dávek jako sankci za její nepřevzetí. Před měsícem to připustil i premiér Petr Nečas z ODS.

Koalice však chce do května prosadit zpřísnění dosavadního zákona tak, aby z něj přímo vyplývala povinnost kartu převzít. Podle ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové z TOP 09 by si lidé mohli kartu vyzvednout nejen na úřadech práce jako dosud, ale nově také na pobočkách České spořitelny, které jsou pro mnoho lidí lépe dostupnější.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Na sKartách začneme vydělávat za 10 let, říká šéf banky
Poslanci hasí chybu, aby nezaměstnaní dostali podporu
Kdo nechce sKartu, o dávky zatím nepřijde, slíbil Nečas

Müllerová, Nečas i šéf České spořitelny Pavel Kysilka se před měsícem snažili veřejnosti prezentovat údajná zásadní zlepšení projektu. Jak ale ihned upozornil online deník Aktuálně.cz, v praxi se nic zásadního nezměnilo. Posunem k lepšímu je jen opožděné zavedení alternativy ve formě doručování peněz složenkou, které exministr Jaromír Drábek sliboval už před rokem. Spořitelna také zrušila některé další poplatky, ovšem základní služby byly zdarma už od počátku projektu.

Údajná úleva, spočívající v dobrovolném využití platební funkce karty, funguje už od počátku celého projektu. Povinně s touto kartou musí platit jen lidé pobírající dávky v hmotné nouzi, pokud je úředníci vyhodnotí jako osoby, u nichž je riziko zneužívání dávek. Ostatní příjemci si - tak jako dosud - budou moci vybrat, zda si dávky z "virtuálního účtu" v České spořitelně vyberou v bankomatu, nebo při placení v obchodě, nebo zda si je nechají automaticky posílat na účet ve své dosavadní bance.

Zůstanou povinné. Ale proč?

Navzdory tomu zůstane osobní převzetí sKarty na úřadu práce povinné. Nečas, Müllerová i Kysilka to zdůvodňují povinnou identifikační funkcí karty jako jakési průkazky. Její smysl a praktické využití však dosud ani jeden z nich nedokázal podrobněji vysvětlit.

Ve styku s úřadem práce se dosud příjemci dávek prokazovali občanským průkazem. Úředník zadal údaje do systému a ihned získal potřebné informace o občanovi. Není tedy jasné, v čem bude sKarta pro stát výhodnější, zvláště pokud ve své standardní podobě neobsahuje fotografii. Navíc u pouhé průkazky je pak zbytečná role České spořitelny, jejímž klientem se každý majitel sKarty nedobrovolně stává.

Teoreticky lze dosáhnout několikavteřinové úspory díky plánovaným čtečkám karet, které identifikační údaje načtou do systému samy místo úředníka. Těmito čtečkami ale zatím není většina úřadů vybavena a představovaly by další investici pro stát.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Tajný přílepek pomohl. Přes sKartu půjde i podpora
ČSSD si spletla jména firem, brání se Česká spořitelna
Nová karta na dávky má problém. Její adresu má drogerie

V době, kdy stát zavádí elektronické občanské průkazy, působí zavádění dalšího dokladu, výhledově využitelného jen pro oblast sociálního zabezpečení, jako zbytečná duplicita. Ministerstvo sice plánuje, že by sKarta mohla sloužit i jako průkaz zdravotního pojištění, tam však nemůže nahradit dosavadní evropský průkaz, jehož podoba je v EU jednotně daná.

Výjimkou jsou zdravotně postižení, u nichž má karta zároveň nahradit dosavadní průkaz ZTP. Spojení veřejné listiny s platební kartou je však pro změnu neslučitelné se zákazem nedávat platební kartu do ruky jiným lidem.

Počkají na vás. Bez poplatku

Odmítnuté i dlouhodobě nevyzvednuté karty nepošlou úřady zpátky do banky ke zničení, jak vyplývalo z některých dřívějších vyjádření.

„Budou uloženy na speciálních pracovištích Úřadu práce ČR a tato skutečnost je zaznamenána do spisu klienta. Tam počkají až do konce platnosti karty, tedy čtyři roky, teprve pak je případně zlikvidujeme," říká mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl.

Pokud si tedy příjemce dávek zatím kartu nepřevezme a po jarním zpřísnění zákona ji bude potřebovat, nehrozí mu „sankční" poplatek 240 korun za výrobu náhradní sKarty.

Chcete se včas dozvědět další novinky? Přidejte si nás na Facebook!

 

Právě se děje

Další zprávy