Lyžařka smetla muže na svahu. Platit nemusí, řekl soud

Tomáš Fránek
8. 1. 2013 13:00
Sportovní oddíl odpovídá za zranění, které způsobí závodníci při tréninku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno -  Závodnice, která kvůli své rychlé a nebezpečné jízdě zranila jiného lyžaře na sjezdovce otevřené pro veřejnost, nemusí platit za porušení pravidel. Za škodu a zranění lyžaře totiž v celé výši odpovídá lyžařský oddíl, který jízdu na sjezdovce pro závodníky zajišťoval.

Rozhodl o tom Nejvyšší soud České republiky. Skončil tak sedm let trvající spor o nehodu na sjezdovce v severočeské Telnici u Ústí nad Labem.

Srážku způsobila mladá žena, která se na trať vydala v rámci tréninku Ski klubu v Telnici. Lyžařka přejela terénní vlnu na sjezdovce bez zastavení a srazila muže, který pomalu sjezdovku sjížděl. Muž odnesl srážku poškozenou páteří, lyžařku a sportovní oddíl proto zažaloval o náhradu škody na zdraví.

Zavinili to všichni?

Okresní soud v Ústí nad Labem nejdříve rozhodl, že na nehodě se podíleli všichni její účastníci. O případné placení škody se tak musí rozdělit.

Mladá závodnice podle soudců porušila pravidla chování pro lyžaře Mezinárodní lyžařské federace. Měla totiž před terénním zlomem zpomalit a přesvědčit se, že nikoho neohrozí.

Stejně za škodu odpovídají členové Ski klubu, kteří měli zajistit bezpečnost na trati při organizovaném tréninku.

A za nehodu může podle původního verdiktu okresního soudu i zraněný lyžař. Ten se podle soudců nerozhlédl a vjel lyžařce do dráhy.

Může za to organizátor

Odvolací Krajský soud v Ústí nad Labem však tento verdikt změnil. Soudci sice potvrdili, že lyžařka chybovala a nehodu zavinila, škodu ale platit nemusí.

„Jednala podle pokynů trenérů, spoléhala na to, že ji před nebezpečím budou varovat. Zásadní příčinou škody je skutečnost, že Ski klub při organizaci tréninku zanedbal obecnou prevenční povinnost," rozhodli soudci, podle kterých tak má za škodu platit výhradně sportovní klub.

A zraněný muž za nehodu podle krajského soudu nemůže vůbec.

Muž ale s tímto verdiktem přesto nesouhlasil a obrátil se ještě na Nejvyšší soud. Podle něj má za poškození zdraví platit také závodnice.

"Vznik nehody jednoznačně zavinila minimálně ve formě vědomé nedbalosti. Nehodu není možno považovat za náhodu," uvedl zraněný lyžař v dovolání.

Dívka se vyvinila

Nejvyšší soud ale nyní potvrdil, že mladá lyžařka sice porušila pravidla chování na sjezdovce, rozhodující však bylo počínání lidí ze sportovního klubu. Ti nedbali ani varování Horské služby, která požadovala lepší kontrolu závodníků na sjezdovce.

"Lyžařka v rámci organizovaného tréninku důvodně spoléhala na to, že možnému vzniku škody trenéři zabrání. Tyto důvody lze považovat za přiměřené, byly tedy prokázány okolnosti svědčící o jejím vyvinění," rozhodli soudci.

Foto: Hochficht.at
Čtěte také:
Novinka na sjezdovkách: Nedodržíš pravidla, máš problém
Zákon omezí agresivní lyžaře, říká stát. Není to pravda
Češi platí za zranění na sjezdovce, množí se i podvody

Jde o další důležitý verdikt Nejvyššího soudu týkající se chování na sjezdovkách.

Už před dvěma lety potrestal rychle a nebezpečně jedoucího lyžaře, který na sjezdovce vážně zranil sedmiletou dívku. Nejvyšší soud tehdy odmítl dovolání Jakuba Závory, kterého soudy potrestaly za nebezpečnou jízdu půlroční podmínkou a pokutou ve výši 55 tisíc korun.

"Lyžař musí přizpůsobit rychlost a způsob jízdy svým schopnostem a zkušenostem, terénním, sněhovým a klimatickým podmínkám, výhledovým poměrům, hustotě provozu, tedy celkové situaci na trati, aby měl možnost včas a v dostatečné vzdálenosti reagovat třeba i na nenadálou překážku, což současně znamená, že nesmí vjíždět do míst, kam nevidí," rozhodl Nejvyšší soud. Pokud tato pravidla lyžař nedodrží a způsobí vážné zranění, může být stíhán kvůli ublížení na zdraví.

 

Právě se děje

Další zprávy