Spořicí účty nově: Skončil trik i nejvýhodnější úrok

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 1. 2013 11:54
Přelom roku změnil pořadí nejvýhodnějších spořicích účtů na trhu
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový rok může přinést výrazné přesuny peněz mezi spořicími účty tuzemských bank. I když nadále platí, že kvůli rekordně nízkým úrokovým sazbám zůstávají výnosy poměrně malé a stěží pokryjí alespoň inflaci.

Tři dosud nejvýhodnější bankovní nabídky už skončily nebo výrazně snížily úrokovou sazbu. S Novým rokem skončila také možnost využít daňový trik, díky němuž se při denním připisování úroku dalo vyhnout srážkové dani.

Posledním měsícům roku 2012 jednoznačně dominoval čtěte podrobněji náš test).

Společnosti Axa a Partners od začátku avizovaly, že sazbu 2,9 % garantují jen do konce roku 2012. Od ledna ale klesla poměrně výrazně - na 1,8 %. Tento nižší úrok přitom platí nejen pro nové, ale i pro stávající majitele spořicího účtu. Na případnou část vkladu přesahující 2,5 milionu korun se nyní vztahuje sazba 1,3 %.

„Od září do konce roku 2012, kdy bylo možné u spořicího účtu Jinak využít sazbu 2,9 %, se nám podařilo uzavřít více než 12 tisíc smluv, na které lidé uložili přes jednu miliardu korun," shrnuje výsledek čtyřměsíční akce Vladislava Cisarzová, obchodní ředitelka Partners.

Končí Extra i garance

Druhý nejvýhodnější mezi bankami byl ještě na konci minulého roku spořicí účet Extra od Equa bank. Nabízel základní sazbu 1,8 % plus bonus 0,8 % p.a. za každý měsíc, ve kterém z účtu neodejde platba do jiné finanční instituce.

Equa bank od ledna variantu Extra již nenabízí, předešlou sazbu však stávajícím klientům zatím drží. Novým zájemcům o spořicí účet pak nabízí nekomplikovaný produkt se stále dobrou sazbou ve výši 2,3 % a s devítikorunovým poplatkem za odchozí platbu. Tomu se dá vyhnout tím, že si v Equa zároveň založíte běžný účet, který budete aktivně používát (projde přes něj měsíčně alespoň 10 tisíc Kč). Pak je zdarma nejen vedení běžného účtu, ale můžete vymazat i poplatek za odchozí platbu ze spořicího účtu. Platba ze spořicího na běžný je zdarma a z běžného do jiné banky pak také zdarma.

Už v listopadu klesla sazba u spořicího účtu Prima od UniCredit Bank z dřívějších 2,5 na 1,75 % pro nové smlouvy. S koncem roku 2012 pak skončil také slib garantovat předchozí výši sazby dosavadním klientům, takže od Nového roku mají také dřívější majitelé účtu Prima nižší sazbu 1,75 %. Případné vklady nad půl milionu korun jsou úročeny jen 1% sazbou.

Daňový trik už nevyužijete

Od Nového roku končí také daňový "trik", který u některých investic umožňoval neplatit srážkovou daň z úroků. Od svého vstupu na trh v červenci 2011 jej využívala Zuno Bank u své základní varianty spořicího účtu, čímž jeho úrokovou sazbu - u vkladů do výše zhruba 150 tisíc korun - zvyšovala z oficiálních 1,8 % na úroveň zhruba dvou procent. Stejnou možnost nabízela také záložna Moravský peněžní ústav, kde stejným způsobem rostla sazba z 2,3 na 2,55 %.

Ministerstvo financí ovšem po počátečním váhání prosadilo novelu zákona, která výhodnou možnost "zaokrouhlování na nulu" od roku 2013 ruší. Trik se totiž - poté, co jej po Zuno Bank zopakoval ministr Miroslav Kalousek u emise státních spořicích dluhopisů pro občany - příliš rozšířil i do oblasti firemních dluhopisů, takže státu unikalo na daních stále více peněz.

Na rozdíl od dluhopisů vydaných v roce 2012, jichž se nová pravidla již nedotknou, nebudou smlouvy o spořicím účtu uzavřené v předchozích letech uchráněny. Majitelé těchto spořicích účtů tak začnou od roku 2013 odvádět srážkovou daň ve výši 15 % z jakékoli výše výnosu, pochopitelně ale až počínaje výnosy od Nového roku.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Stavební spořitelna ruší smlouvy s nejvyšším úrokem
Končí daňový trik, který používá Zuno Bank i Kalousek
Penzijní připojištění se mění. Vyplatí se vám zůstat?

O přesunu svých peněz jinam možná začnou uvažovat i majitelé klasického spořicího účtu od Axa Bank. Ta snížila úrok z předchozích dvou procent na 1,7 %. Změna se netýká klientů, kteří smlouvu uzavřeli v období od 1. listopadu do 18. prosince 2012 - těm banka garantuje sazbu ve výši 2,5 % do konce března 2013.

Pro historickou oblíbenost ING Konta ještě krátce doplňme, že od listopadového snížení sazby z 1,75 na 1,5 % k další změně nedošlo.

V TOP 3 je jediná banka

Nejvyšší úrokovou sazbu mezi jednoduchými spořicími účty bez výpovědní lhůty a bez komplikovaných podmínek (jaké má třeba účet eMax Plus od mBank) tak v lednu opět nabízí spořicí účet od záložny Metropolitní spořitelní družstvo. Účet se sazbou 2,8 % ale lze obsluhovat jen na pobočkách v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Plzni, Praze, Olomouci a v Ostravě.

Druhý v pořadí je spořicí účet od záložny WPB Capital. Podmínkou k získání sazby 2,55 % je současné založení běžného účtu, ten je ovšem také bez poplatků za vedení i běžné transakce, zdarma je i internetové bankovnictví. Sazba 2,55 % přitom platí na vklady do výše 150 tisíc korun, případné vklady nad tuto hranici jsou úročeny nicotnou sazbou 0,05 %.

Mezi bankami pak nyní nejvíce nabízí Air Bank s úrokem 2,4 % a s pětikorunovým poplatkem za odchozí platbu. Pokud má klient zároveň v Air Bank běžný účet s Velkým tarifem za 150 korun měsíčně, má odchozí platby v ceně balíčku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Máte spořící účet?

 

Právě se děje

Další zprávy