Co všechno přináší rok 2013. Změny ve vaší peněžence

Petr Kučera Petr Kučera
1. 1. 2013 11:00
Zvýšení daní, důchodová reforma, exekuce, nájemné... Přehled novoročních novinek
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Zvýšení daně z přidané hodnoty je zřejmě nejviditelnější novinkou, kterou v oblasti osobních financí přináší začátek roku 2013. Pocítí ji prakticky každý.

Další velký okruh změn se týká "hlavní části" důchodové reformy. Startuje takzvaný druhý pilíř penzí, tedy nové fondy umožňující vyvést část povinných odvodů ze státního systému. Reforma se ale dotkne i všech, kdo zůstanou u dosavadního systému penzijního připojištění.

Na poslední chvíli definitivně schválený vládní balíček přináší také vyšší daně pro lidi s nejvyššími příjmy, pro některé osoby samostatně výdělečně činné i pro všechny, kteří prodávají nemovitost.

Rok 2013 mění také pravidla exekucí, poskytování spotřebitelských úvěrů nebo fungování katastru nemovitostí. Zavádí některé změny pro řidiče, mezi další novinky patří i povinné energetické štítky budov. Definitivně končí také regulace nájemného.

Vyšší DPH a další zdražení

Obě sazby daně z přidané hodnoty se od Nového roku zvedají o jeden procentní bod, tedy ze 14 na 15 procent a z 20 na 21 procent.

"Schválené zvýšení DPH by mělo z peněženky průměrné rodiny odsát zhruba tisícovku ročně," odhaduje dopady například ředitel daňového a právního oddělení společnosti PricewaterhouseCoopers ČR Martin Diviš.

Vláda chce tímto krokem získat další příjmy do státního rozpočtu a udržet tak jeho schodek na původně plánované úrovni v poměru k výkonu ekonomiky (ta roste méně, než ministerstvo financí odhadovalo).

Dražší doprava i energie

Většina firem promítne zvýšení DPH do celkových cen. Některé přitom zdraží více, jako důvod uvádějí hlavně zdražení pohonných hmot nebo elektřiny.

České dráhy zdražily už s předstihem od 9. prosince, tedy současně s novým jízdním řádem. Kilometrické jízdné zvýšily v průměru o 2,5 procenta. Současně zdražují režijní jízdenky o polovinu (z 500 na 750 korun ročně), od roku 2014 pak cena stoupne na 1000 korun.

Student Agency zdražuje většinu vnitrostátních jízdenek od ledna o pět až deset korun, nicméně třeba u trasy Praha - Brno se cena nemění.

Společnost ČEZ zdraží elektřinu pro domácnosti zhruba o 300 až 2000 korun ročně. Přestože tržní cena „samotné" silové elektřiny klesá, celková cena roste kvůli dalšímu zvýšení příspěvku na dotace obnovitelných zdrojů. Domácnosti, které elektřinu používají ke svícení a vaření, zaplatí o 2,2 procenta více než v roce 2012. Kvůli vyššímu příspěvku na obnovitelné zdroje zdražují elektřinu také další přední dodavatelé E.ON a Pražská energetika. Naopak ceny plynu se od Nového roku letos zásadně nemění.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČEZ
Čtěte podrobněji:
Elektřina opět zdraží. Podívejte se, kdo má nejlevnější
Lovci energií mají nový trik. Města jim zakazují prodej
Ušetřete tisíce korun za plyn. Víme, kdo má levnější

V mnoha regionech pak znovu zdraží vodné a stočné, centrálně dodávané teplo nebo svoz odpadu. V Praze zdraží voda o 11 procent a například na Jihlavsku o sedm procent. O 15 procent zdraží teplo v Plzni, zatímco například Pražská teplárenská zvýší ceny o necelá čtyři procenta. Obecně lze ale říci, že až na výjimky není zdražování těchto služeb tak výrazné jako v předchozích letech.

Důchodová reforma

Startuje také hlavní část důchodové reformy. Zavádí druhý pilíř penzí, tedy nové soukromé fondy, kam si lidé mohou posílat tři procenta z důchodového pojištění (dosud povinně odváděného státu), pokud k němu přidají další dvě procenta „navíc" z hrubého platu. Vstup do druhého pilíře je dobrovolný, vystoupit z něj ale - alespoň podle současných zákonů - nelze. Opoziční ČSSD chce druhý pilíř zrušit a úspory převést na spoření podobné dosavadnímu penzijnímu připojištění.

Reforma se ale dotkne i lidí, kteří zůstanou v dosavadním systému penzijního připojištění. Stát nově přispěje jen tomu, kdo si měsíčně ukládá alespoň 300 korun (dosud stačilo 100 korun). Maximální výše státního příspěvku se sice zvyšuje ze 150 na 230 korun, zároveň se však zvyšuje hranice pro jeho získání - dosud lze maximum od státu získat za 500 korun, od roku 2013 k tomu je zapotřebí dvojnásobná úložka. Mění se také pravidla pro daňové zvýhodnění. Nové podmínky tak v součtu budou výhodnější pro lidi, kteří si na důchod ukládají přes 900 korun měsíčně (zajímavější nárůst v řádech desetikorun nastává až u měsíčních úložek přesahujících 1500 korun).

Novinkou jsou i takzvané předdůchody. Mají pomoci lidem, kteří brzy před odchodem do důchodu přijdou o práci a hůře se jim shání zaměstnání. Podmínkou však bude, že našetřili dostatek peněz ve třetím pilíři, tedy penzijním připojištění (nově „doplňkovém spoření"). Předdůchod půjde čerpat nejdříve pět let před nárokem na starobní důchod.

Už v říjnu 2011 začala „malá důchodová reforma", zvyšující věk odchodu do důchodu.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters
Čtěte podrobněji:
Příspěvek na penzijní připojištění se mění. Spořte víc
Chcete jít dříve do důchodu? Připravte si statisíce
Kdy půjdete do důchodu? Začíná platit nová tabulka

Vyšší daně pro bohaté

Vláda v předvánočním balíčku nadělovala i lidem s nejvyššími příjmy (nad 100 tisíc měsíčně). Počínaje příjmy za rok 2013 začnou platit nepřímou progresivní daň.

Nad zmíněnou hranici totiž budou odvádět sedm procent jako "solidární příspěvek", navíc skončí stropy na zdravotní pojištění. Vyšší zdanění bohatých poslanci schválili jen na následující tři roky (2013 až 2015), levicová opozice chce ale progresivní sazbu vrátit natrvalo a výrazněji.

Foto: Jan Langer
Čtěte podrobněji:
Vyšší daně pro bohaté: Spočítali jsme, o kolik přijdou

Omezení paušálů pro OSVČ

Počínaje příjmy za rok 2013 se omezí také takzvané výdajové paušály pro osoby samostatně výdělečně činné, i když kvůli odporu ODS nakonec mnohem mírněji, než původně navrhoval ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Pokud OSVČ využije paušály, nebude moci současně využít daňové slevy na dítě a na manžela či manželku. Zůstane však zachována možnost využívat další úlevy jako základní slevu na poplatníka nebo možnost odečítat úroky z úvěru na bydlení od daňového základu.

Samotná výše paušálů se nakonec nemění, přestože ministr Kalousek původně navrhoval jejich výrazné snížení na úroveň roku 2004.

U činností spadajících do paušálů ve výši 40 a 30 procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) je však nově půjde využít pouze u příjmů nepřesahujících dva miliony korun.

Foto: Thinkstock
Čtěte podrobněji:
Vyšší daně pro bohaté: Spočítali jsme, o kolik přijdou

Nižší růst důchodů

Od ledna 2013 porostou důchody v příštích třech letech jen o třetinu inflace (nikoliv o celou jako dosud) a o třetinu růstu reálné mzdy. Průměrný důchod se tedy v příštím roce zvýší zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Kalousek původně navrhoval úplné zmrazení důchodů.

U pracujících důchodců dojde k návratu ke stavu do roku 2007, kdy od daně z příjmů ze svých výdělků nemohli odečítat základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 24 840 korun ročně.

Přestože zjednodušeně hovoříme o pracujících důchodcích, omezení se dotkne i těch, kteří mají například jen příjmy z pronájmu nebo z fotovoltaických panelů na střeše vlastního domu.

Foto: Thinkstock
Čtěte podrobněji:
Tip pro pracující důchodce: Jak neztratit daňovou slevu
Důchodci dostanou příští rok třetinu toho, co měli
Aktivní důchodci zaplatí vyšší daně. Nejen když pracují

Novinky pro řidiče

Řidiči by neměli zapomenout na novou dálniční známku. Cena ani pravidla se nemění - loňský kupon tak platí až do konce ledna, nový je potřeba nejpozději od února.

Rok 2013 je posledním na výměnu řidičských průkazů - závěrečná etapa se týká dokladů vydaných mezi 1. lednem 2001 a 30. dubnem 2004.

Od Nového roku může majitel řidičáků na osobní, nákladní a jiná vozidla řídit rovněž skútr s motorem 125 cm3, aniž by vlastnil oprávnění na jakýkoli typ motocyklu. Jediným omezením je výkon motoru do 11 kW a automatická převodovka. Dosud mohl řídit jen nejmenší motorky se zdvihovým objemem válců jen do 50 cm3.

Neplatiče alimentů (výživného na nezletilé děti) je nově možné postihovat také exekucí ve formě odebrání řidičského oprávnění. Novinka se však netýká profesionálních řidičů a také těch, kteří prokážou, že řidičský průkaz je pro ně nezbytný, aby mohli uspokojovat základní životní potřeby své i těch osob, k nimž mají vyživovací povinnost.

Nová auta roku 2013. Podívejte se, co přijede na trh:

Od Nového roku může také Celní správa zastavovat z jedoucího vozidla jiná vozidla pomocí rozsvíceného nápisu Stop. A to jak zepředu, tak i zezadu. Dosud tak mohla činit pouze policie - státní, městská i obecní.

Další změna vstoupí v platnost až 19. ledna. V ten den definitivně skončí možnost použít institut osoby blízké. Majitel vozidla dostane dvě možnosti. Buď se zachová férově a přizná, že za přestupek může on, případně jiná konkrétní osoba. Nebo bude muset zaplatit pokutu až deset tisíc korun, nicméně nepřičtou se mu „trestné" body.

Foto: Radek Pecák
Čtěte podrobněji:
Změny pro řidiče v roce 2013. Přečtěte si, co vás čeká

Daň z převodu nemovitostí

Od roku 2013 si připlatí také lidé prodávající nemovitost. Daň z převodu nemovitostí totiž roste o jeden procentní bod na čtyři procenta. Kdo tedy prodává například byt za milion, zaplatí na dani 40 tisíc korun místo současných 30 tisíc.

Čísla účtů finančních úřadů

Mění se také struktura finančních úřadů - místo dosavadních téměř dvou set vznikne jen 14 krajských úřadů, z ostatních se stanou jejich územní pracoviště. Běžných drobných poplatníků se to dotkne prakticky „jen" jinými čísly bankovních účtů pro placení daní. Zjednodušení čeká na majitele více nemovitostí v jednom kraji - nově jim stačí podat jediné přiznání za všechny na území tohoto kraje.

Přísnější regulace exekutorů

Od Nového roku se zpřísňují i pravidla pro činnost exekutorů. Mezi hlavní novinky patří takzvaná předžalobní výzva. Ta má zamezit praxi, kdy se dlužníci o svých závazcích údajně dovídají až v momentě, kdy jejich relativně nízký dluh několikanásobně vzrostl.

Dlužníkům se mohou snížit náklady tím, že exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné. Další změna má zabránit excesům a sporům - z exekuce bude nutné pořizovat zvukový a obrazový záznam.

Nepříjemnou zprávou pro mnoho lidí je, že exekutor nově může "zabavit" i účet a tedy příjmy dlužníkova manžela či manželky - a to prakticky nezávisle na tom, zda manžel(ka) se zadlužením souhlasil(a) nebo o něm vůbec věděl(a).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Přísnější pravidla pro exekuce. Podrobný přehled změn
Z malého dluhu je drsná exekuce. Už se to dozvíte včas
Konec falešných exekutorů. Vymahačům hrozí pokuta

Omezení triků u spotřebitelských úvěrů

Lichvářské či podvodné praktiky při sjednávání spotřebitelských úvěrů má omezit další zpřísnění zákona. Zpřísnění se dotknou jen nově uzavřených smluv.

Od roku 2013 už nebude možné zajistit spotřebitelský úvěr směnkou nebo šekem. Vláda chce pro tuto oblast zakázat také používání telefonních čísel s vyšší než běžnou cenou. A výslovně zavede právo odstoupit od smlouvy se zprostředkovatelem, který jen vybere peníze, ale nic nedomluví. Mezi další změny patří, že velikost písma v obchodních podmínkách k úvěrové smlouvě nesmí být menší, než je písmo ve smlouvě.

Současně se zvyšuje maximální možná pokuta, kterou za porušení zákona mohou udělit Česká národní banka nebo Česká obchodní inspekce. Dosud hrozí až pět milionů korun, nově to má být až 20 milionů.

Novelu ještě musí projednat Senát, měla by začít platit během prvního čtvrtletí.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte podrobněji:
Přísnější pravidla pro půjčky. Triky omezí další zákon

Definitivní konec regulace nájemného

Na Silvestra 2012 definitivně skončila regulace nájemného v Česku. Ve většině měst skončila už před dvěma lety, poslední fáze se nyní týká Prahy, krajských měst (kromě Ostravy a Ústí nad Labem) a větších měst Středočeského kraje.

K narovnání bytového trhu dochází více než 20 let po listopadu 1989. Dosavadní plošnou podobu regulace nájemného považovala vládní koalice za nespravedlivé zvýhodnění jedné, víceméně náhodně vzniklé skupiny nájemníků proti ostatním.

Pokud se pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného počínaje rokem 2013, mohou se obrátit na soud, který rozhodne podle ceny obvyklé v dané lokalitě. Jednostranné zvýšení ze strany majitelů bytů není možné.

Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků.
Stadion "Viktorky" se nachází téměř v centru Prahy, v sousedních domech byla také hrstka diváků. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte podrobněji:
Tržní činže v Česku klesají díky deregulaci nájemného
Praha zvyšuje nájmy, tisíce lidí na ně nebudou mít
Platby za bydlení dostanou jednotná pravidla

Energetické štítky a katastr

Další novinkou jsou povinné průkazy energetické náročnosti budov i pro stavby s plochou menší než 1000 metrů čtverečních, tedy i pro rodinné domy. Výjimkou zůstanou stavby s plochou menší než 50 metrů čtverečních nebo třeba objekty určené k rodinné rekreaci.

Od roku 2013 je tento průkaz povinný pro nové stavby nebo při větší stavební úpravě budovy a dále při prodeji nebo pronájmu (při pronájmu části budovy je průkaz nutný až od roku 2016). Majitelů rodinných domů, kteří je neplánují prodat nebo pronajmout, se nová povinnost zatím netýká.

Průkaz přijde řádově na tisíce korun a zpracovávají jej „energetičtí specialisté" certifikovaní ministerstvem průmyslu a obchodu. Za absenci průkazu hrozí běžným majitelům nemovitostí pokuta teoreticky až do 100 tisíc korun. Uvedení ukazatelů z průkazu je povinné například i v inzerátu ohledně prodeje domu.

Také poslední změna se týká realit. Návrhy na vklad do katastru nemovitostí je od Nového roku nutné podávat na jednotném formuláři. Cílem je zrychlit jejich zpracování a omezit chyby.

Chcete včas vědět o dalších novinkách? Přidejte si nás na Facebook!

 

Právě se děje

Další zprávy