Nezaměstnaní od ledna bez dávek? Vláda hasí chybu

Petr Kučera Petr Kučera
14. 12. 2012 10:38
Chybějící přechodné ustanovení přineslo další problém kolem sociálních karet
Foto: ČS

Praha - Vládní koalice na poslední chvíli řeší problém, který sama způsobila. Na pátečním mimořádném zasedání kabinetu přijala novelu umožňující vyplácení podpory v nezaměstnanosti a dávek pěstounské péče dosavadním způsobem, tedy bez nutného využití sKarty.

Novelu by v příštím týdnu měla v takzvaném stavu legislativní nouze - tedy ve zrychleném řízení - schválit sněmovna. K tomu, aby začala platit hned od Nového roku, by ji ale ještě musel rychle schválit také Senát a podepsat prezident republiky.

Pokud by rychlá změna neprošla, musely by úřady práce podle zákona od 1. ledna 2013 vyplácet podporu v nezaměstnanosti a dávky pěstounské péče jen přes sociální karty. Do předchozí novely, kterou schválili jako přílepek na začátku listopadu, totiž koaliční poslanci zapomněli připojit přechodné ustanovení.  Na nový problém kolem sociálních karet upozornil ve středu online deník Aktuálně.cz.

Právě nezaměstnaní přitom ještě sKarty vůbec nedostávali - ministerstvo dosud plánovalo, že jim je vydá postupně až v poslední vlně během prvního čtvrtletí příštího roku.

Jestliže poslanci včas neschválí "opravu", dostane se nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová do téměř neřešitelné situace. Buď dodrží zákon a přinejmenším dočasně pozastaví výplatu všech podpor v nezaměstnanosti. Nebo jej poruší, a teoreticky tak bude riskovat i trestní stíhání. Třetí varianta - vydat sKarty hromadně všem zhruba 90 tisícům příjemců podpory v nezaměstnanosti hned na začátku ledna - je v praxi neuskutečnitelná, zvláště pokud úřady práce trvají na osobním předání karet.

Utajený přílepek stranického kolegy

Bývalý ministr Jaromír Drábek z TOP 09 vloni prosadil změny zákonů, podle nichž je od letošního roku většina dávek vyplácena pouze přes sociální kartu. Podle přechodných ustanovení přitom platí, že do doby vydání karty je zachován dosavadní způsob výplat, v praxi se mění teprve po převzetí karty.

Drábkem řízené ministerstvo však vloni zapomnělo změnit právě zákon týkající se podpory v nezaměstnanosti. Díky tomu zůstávala sKarta pro nezaměstnané v letošním roce dobrovolná a nedostávali ji.

Opomenutí napravil až takzvaný přílepek, který do nesouvisejícího zákona o sociálně-právní ochraně dětí vložil Václav Cempírek z TOP 09, tedy stranický kolega Drábka i Müllerové.

Nenápadnou novelu, na niž v den hlasování jako první upozornil online deník Aktuálně.cz, pak poslanci vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM schválili na začátku listopadu. S účinností od ledna 2013 tak zavedli sKartu jako jedinou možnost výplaty také u podpory v nezaměstnanosti.

Oproti zákonům upravujícím ostatní dávky ale tento přílepek neobsahuje přechodné ustanovení, podle něhož jde zachovat stávající způsob výplaty až do doby, než si příjemce podpory převezme sKartu.

Zůstanou povinné, ale nejdříve od května

Nehledě na chystané novely, které mají povinnou sKartu oddálit, zůstane osobní převzetí sKarty a její používání alespoň jako "průkazky" nadále povinné. Vláda chce totiž do května zpřesnit dosavadní zákony tak, aby výslovně obsahovaly povinnost kartu převzít, případně i sankci pozastavení dávek za její nepřevzetí. Obě ustanovení nyní v zákonech chybí.

Není přitom jasné, v čem je sKarta výhodnější než občanský průkaz, který na přepážce úřadu může plnit stejnou identifikační funkci a navíc - oproti kartě - obsahuje i fotografii. (Výjimkou jsou zdravotně postižení, u nichž má karta zároveň nahradit dosavadní průkaz ZTP, což je však pro změnu neslučitelné se zákazem nedávat platební kartu do ruky jiným lidem).

Premiér Nečas sice prezentuje jako úlevu, že platební funkce karty bude dobrovolná, tak je tomu ovšem už od počátku fungování systému. Povinně s touto kartou budou muset platit jen lidé pobírající dávky v hmotné nouzi, pokud je úředníci vyhodnotí jako osoby, u nichž je riziko zneužívání dávek. Ostatní příjemci si - tak jako dosud - mohou zvolit, zda si dávky z "virtuálního účtu" v České spořitelně vyberou v bankomatu, nebo při placení v obchodě, nebo zda si je nechají automaticky posílat na účet ve své dosavadní bance.

 

Právě se děje

Další zprávy